Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać

Mam problem tego typu że kupiłem pług który pięknie orze ale zostawia bruzdy dość głębokie które nie idzie zarównać talerzowką ciężką która waży około 2,5 t przy 3 m szerokości pięknie rozbija grudy ale nie wyrównuje ładnie pola poprzecznie i niestety gleba jest spulchniona nierównomiernie  + żeby zrobić robotę musi iść dość głęboko przez co idzie sporo paliwa a no i agregat do siewu posiadam też na talerzowce z redlicami talerzowymi  nie planuję go wymieniać niby brona wirowa powinna dać radę niestety mam małe działki a pryskanie po nie zarownanych bruzdach jest męczące i wszyscy co mają brony wirnikowe jeżdżą najpierw biernym agregacikiem żeby wyrównać bruzdy co wrówna lepiej  bruzdy kompaktor 3 m czy 4,5 m agregat z włóką zamiast przedniego wału i 2 wałkami z tyłu czy coś innego zrobi lepszą robotę chcialbym żeby ciągnik 120 km go ciągnął ewentualnie 140 km gleby od bardzo ciężkiej iły minutowki do średniej

Za odp z góry dziękuję

Opublikowano

Pług pięknie orze i zostawia bruzdy których nie da się zrównać, no tak. Też mam tego rodzaju ciężkie gleby, może nie za dużo, ale u mnie na polu równiutko choćbym wlókł się 4km na godzinę bruzd nie ma. Może po prostu pług za szeroko rozstawiony, do tego za wolna jazda   

Opublikowano

w dziecinstwie to mielismy zabawe- biegalismy po skibach ktore do wiosny staly na sztorc- znajomy oral 85 a plugiem ug-2.

teraz tam stosuje talerzowke i agregat uprwwowy bierny zpodwojnym walem z tylu-z 3 razy kazdym i mozna siac. musisz chyba zmienic odkladnice na polsrubowe.

te gleby sa do uprawy ciezkie, wiekszosc przechodzi na bezorkowa uprawe. tylko pod kukurydze i rzepak orzemy..

Opublikowano
1 godzinę temu, raven18 napisał:

Pług pięknie orze i zostawia bruzdy których nie da się zrównać, no tak. Też mam tego rodzaju ciężkie gleby, może nie za dużo, ale u mnie na polu równiutko choćbym wlókł się 4km na godzinę bruzd nie ma. Może po prostu pług za szeroko rozstawiony, do tego za wolna jazda   

Pług rozstawiony  na 1,6 a można na ponad 2 metry  prędkość 8 km na h 

Chyba źle się zrozumieliśmy chodzi o zarownanie bruzdy od krajów pola rejon małopolskie czyli działki 30 ar max 2 ha jak się skomasuje bo później ciężko pryskać itp

Opublikowano

A dobra, rzeczywiście źle zrozumiałem ;) Można na podnośniku lekko unieść, akurat na ciężkiej ziemi daje to całkiem dobre efekty, kiedyś sam to próbowałem równać ale teraz wszystko mi jedno 

Opublikowano
21 minut temu, raven18 napisał:

A dobra, rzeczywiście źle zrozumiałem ;) Można na podnośniku lekko unieść, akurat na ciężkiej ziemi daje to całkiem dobre efekty, kiedyś sam to próbowałem równać ale teraz wszystko mi jedno 

Tak tylko pług na kole z tyłu vogel dużo pracy przy wypłacaniu bruzdy  a do obrobienia prawie 80 ha w 100 kawałkach 😀 i tak muszę czymś jeździć przed a za mało miałem udowodnionych ha w agencji na aktywną bronę także ponawiam pytanie co lepiej wstępnie skruszy glebę i zarówna bruzdy coś takiego jak lemken korund wystarczy czy musi być kompaktor ? I czy 120 km wystarczy do 3 m kompaktora lub 4,5 m korunda?

2 godziny temu, jacus napisał:

w dziecinstwie to mielismy zabawe- biegalismy po skibach ktore do wiosny staly na sztorc- znajomy oral 85 a plugiem ug-2.

teraz tam stosuje talerzowke i agregat uprwwowy bierny zpodwojnym walem z tylu-z 3 razy kazdym i mozna siac. musisz chyba zmienic odkladnice na polsrubowe.

te gleby sa do uprawy ciezkie, wiekszosc przechodzi na bezorkowa uprawe. tylko pod kukurydze i rzepak orzemy..

Bezorka odpada dużo maszyn do kupienia i za słaby koń do 2,5 m grubera 3 belkowego a nikt na takie działki nie przyjedzie z usługą :/

Opublikowano

Też jestem z małopolski. Na wiosnę uprawiam agregatem podobnym do korunda. Na uwroiu dość dobrze wyrównuje bruzdę, zdecydowanie lepiej niż brona wirowa, z brzegu pola jest problem, bo brakuje gleby i agregat idzie w powietrzu. Muszę to poprawiać broną wirową. Jak bym miał kupować maszynę do uprawy na wiosnę to kupiłbym cieżką bronę, z wałkiem z przodu i z dwoma z tyłu. Na jesieni taki agregat się nie nadaje w ciężkiej glebie, bo się pourywają łapy, no chyba że gleba będzie się wyjątkowo rozsypywała. Talerzówka na jesieni też sie nie nadaje, bo ją zapychają skiby, przynajmniej świeżo po orce. Dlatego używam na jesieni bronę wirową. Najpierw razuję, a później drugi raz z siewnikiem. W mojej okolicy większość tak robi jak jesień jest mokra a gleba zbita, bo jak gleba się rozsypuje to razowali agregatem.

Opublikowano

malopolska rzadzi 😛, na szczescie na wiekszosci takich ilow mam laki,choc pare ha trzeba przemeczyc, reszta to mady wislane wiec inna bajka.

dobrze rozumiem ze masz plug zagonowy ??  glebokiej bruzdy na ile to ciezko czym zasypac,chyba zebys kilka razy przejechal a i to malo.

u nas po orce mimo agregatow uprawowch czynnych tak czy siak trzeba przejechac albo samym agregatem albo brona talerzowa-wjazd bronami to wywoluje smiech ,

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

malopolska rzadzi 😛, na szczescie na wiekszosci takich ilow mam laki,choc pare ha trzeba przemeczyc, reszta to mady wislane wiec inna bajka.

dobrze rozumiem ze masz plug zagonowy ??  glebokiej bruzdy na ile to ciezko czym zasypac,chyba zebys kilka razy przejechal a i to malo.

u nas po orce mimo agregatow uprawowch czynnych tak czy siak trzeba przejechac albo samym agregatem albo brona talerzowa-wjazd bronami to wywoluje smiech ,

Obrotowy vogel nott na ażurach 4 bruzda 25 cm talerzowką ciężko zasypać

Mam właśnie podobne gleby też wirowe nie robią roboty

Opublikowano
2 godziny temu, Tom134 napisał:

Dzięki za opinie pytanie mam jeszcze czy 4,5 m będzie w miarę ok do 120 km mocy i czy agregat taki wytrzyma kawałkami ił?

😀

Ciągam 4.2m ciągnikiem Renault133.54 (123 KM)i wydaje mi się że więcej jak 4,5m nie dał by rady. Wg mnie jest to agregat do uprawy przemarzniętej gleby tylko na wiosnę, albo lekkiej zaraz po orce.  Świeżo zaoranej lub zaschniętej gliny czy iłu nie wytrzyma, łapy odlecą. (mowa o agregacie AU4.2 Agromasz)

Opublikowano

W mojej okolicy coraz więcej widze gospodarzy, którzy mają nawet po 300 ha, że uprawiają na wiosnę bronami ciężkimi z 2 wałkami z tyłu, a z przodu np belka równająca. Jak już pisałem wcześniej próbowałem raz uprawiać takimi bronami i zaletą nich jest uprawa włąśnie takiej bruzdy od miedzy, czy na środku pola. 

Opublikowano

Co wam ku.wa przeszkadza bruzda przy granicy pola ?? w ostateczności, to się ją zasypuje pługiem ! Pierwszy korpus na 2/3 głębokości orki, ostatni tylko "liże" ziemię 😉

Opublikowano

Problem jest jak masz działki 13 ar 20 ar wtedy to przeszkadza a i tak muszę coś kupić bo ciężka gleba samym uprawowo siewnym nie uprawie dostatecznie 😛