Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

łańcuch równo naciągnięty? z tego co pamiętam listwy podajnika mają takie prowadniczki w podłodze, nie są one przygięte, były tez prowadnice do unoszenia łańcucha na powrocie, tryby napędzające (od strony sit) nie są wyrobione? napęd powinien być na obu trybach, nie pamiętam już czy były montowane na osi na klinach czy na kołkach rozporowych, 

mi raz się urwał ten łańcuch, dokupiłem pogięte listwy, wymieniłem przednią ośkę (kupiona była z ciasta zrobiona, nawet chińska była by lepsza) i jej mocowania, i chodziło to potem kilka lat aż kombajn sprzedałem

Opublikowano

Łańcuchy były nowe , tryby dwa też nowe . Wszystko ładnie się kręciło.  Wykosiłem dwa hektary i się wszystko porwało.  Nie wiem jaka to może byc przyczyna . Tryby są montowane na kołki rozporowe . 

Opublikowano

Witam. Mam problem z volvo s 830 . Podajnikiem klosowym idzie bardzo duża ilość zborza I nie tylko . Nie wiem jaka to jest przyczyna tego . Sita ustawiam już w każdy sposób i to nic nie daje . 

Opublikowano

a w zbiorniku masz sporo pobitego ziarna zapewne, otwórz dolne sito o ząbek albo dwa i zobacz co będzie, jak dalej będzie pobite zboże to jeszcze bardziej otwórz dolne sito, a górne sito jak masz ustawione? powinno być na tyle otwarte żeby mogły kłosy przez nie przechodzić

Opublikowano

Mam tak otware właśnie  góre  a dolne mam więcej otwarte jak gorne ale lecą  burudy . Jak przymknę  dolne sito to leci więcej zborza klosowym niż podajnikiem do zbiornika 

Opublikowano

nie możesz całkiem zamknąć dolnego sita, przez dolne sito powinno się przesypywać ziarno, można wyłuskać z kłosa i sprawdzić, kiedy zacznie przelatywać, pamiętaj, że dla każdego zboża sita ustawia się inaczej (pszenica i pszenżyto ustawia się podobnie, owies inaczej), jak masz wiatr ustawiony bo to też ma duże znaczenie

jeszcze jedno pytanie? skąd wiesz co leci podajnikiem kłosowym i w jakich ilościach, skoro to idzie na bęben i nie ma jak tego zobaczyć (chociaż zasadniczo tam będą kłosy, trochę słomy, trochę ziarna)

górne sito powinno być zawsze bardziej otwarte niż dolne (ząbki na dźwigienkach mogą mylić, przy ustawieniu sita dolnego i górnego na ten sam ząbek, w rzeczywistości dolne sito może być bardziej otwarte niż górne, także samymi ząbkami bym się nie kierował), dolne sito ma czyścić ziarno, na górnym ma się tylko słoma zatrzymać

Opublikowano

Witam to spróbuj tak górne sito tak żeby nie przelatywały kłosy a nawet troszkę mniej a dolne tylko by ziarno przelatywało i zejdź z wiatrami do 50 umnie Jet to samo też ustawiałem na wiele sposobów więc wyposrodkowałem to trochę i tak koszę 

Opublikowano (edytowane)

przez górne sito mają kłosy przelatywać, bo mogą być nie domłócone, dla tego górne sito nazywa się kłosowe

powinne nim lecieć kłosy, taka jego rolna, jak jest sporo słomy to trzeba o ząbek przymknąć górne sito, jeśli jest też sporo ziarna to o ząbek otworzyć dolne, jak zrobisz tak, żeby w podajniku kłosowym było same ziarno to połowę zboża na polu zostawisz 

Edytowane przez yaro_1
Opublikowano
Dnia 10.08.2021 o 22:28, Lukasz2802 napisał:

Witam . Chciałbym  się dowiedzieć jaka może być przyczyną urywania  i gięcia list lancucha podajnika podsiewacza volvo s830 

Jeśli był nowy łańcuch to obstawiam że zawleczka na spince się rozleciała bo dają malutkie i kiepskie w komplecie lub łańcuch słabo był naciągnięty ja sprawdzam go co dzień jak coś to go poprawię, może być wałek napędzający krzywy też może się urywać łańcuch.A spinkę łańcucha najlepiej spiąć drucikiem.A  górne sito to jest górne i przez nie nie mają iść kłosy tylko za górnym sitem jest dopiero kłosowe sito które się podnosi troszkę więcej.

Opublikowano

te małe sito ma wyłapywać ziarno, żeby kombajn gubił jak naj mniej, jak górnym sitem zatrzymasz kłosy, to przez te małe końcowe do kombajnu nie wrócą, zamykajcie górne sito a później zielone pasy po pokosach będzie widać

Opublikowano

Ok ale masz ten model to w jaki sposób ustawiasz dolne sito i naco zwracać uwagę i czy sita masz oryginał bo jestem ciekaw jak to w praktyce jest a klepisko jak ustawiasz na skali