Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jako nowy użytkownik forum i osoba, która przymierza się do zakupu pierwszej maszyny jest mi miło wszystkich powitać.

Prowadzę stajnię rekreacyjną z ok. 20 nieparzystokopytnymi gdzie rolniczej pracy niewiele, ale również tu zachodzi potrzeba użycia ciężkiego sprzętu. Rozglądam się za ciągnikiem w wersji mini przy głównych zastosowaniach:

- dostarczanie siana (balotów 120stek, ile to może ważyć?) ze stogu do stajni i na pastwiska.

- bronowanie placu treningowego, nawadnianie z beczkowozu, walcowanie

- sporadyczne prace polowe, które jeśli wymagają mocniejszej jednostki np. oranie zlecałbym rolnikom z osprzętem. Mówimy tutaj o ~11 hektarach pastwisk i pracach takich jak dosiewka, dosypanie nawozu, bronowanie.

- ewentualne wywożenie obornika z boksów, gdzie kompaktowe wymiary mogą być zaletą, ale się nie upieram ;)

Jak widać potrzeby nie są duże, stąd planuję dosyć ograniczony budżet. Wstępnie wytypowałem Farmtraca 26 4 WD lub Solis 26 9+9. Przy dorzuceniu tura, cena ofertowa waha się wokół 60-62 tys brutto. Teraz pytanie czy w takim budżecie lub  niższym znajdę coś lepszego, bardziej rozsądnego itp. Na jaki rabat od ceny katalogowej można liczyć u tych producentów - każdy z dealerów na drobną sugestię, że rozglądam się u konkurencji dawał odczuć że cena nie jest ostateczna :)

Edytowane przez aksu
Opublikowano

Bezpieczny udzwig tura na takim ciagniczku to max 350kg. Jazda z zaladowanym turem po przechylosciach ryzykowna. Mialem Kubote L1-275 siwietny ciagniczek, teraz mam Iseki TK 538.

• Like 1
Opublikowano

Suchy bal 120 raczej nie waży więcej niż wspomniane 350kg i bliżej mu do 250-300? Nie mam doświadczenia przy takich maszynach, ale montaż przeciwwagi raczej załatwiłby sprawę? Dobrze jakby trafił się ktoś, faktycznie użytkujący ten sprzęt i wypowiedział się czy zarzucenie balota sprawia mu kłopoty. Ten twój Iseki jest już jednak cięższy i mocniejszy :)  

Opublikowano

Waga takiego balota to jedno tu bardziej chodzi o jego rozmiar wzgledem szerokosci ciagnika . Przeciwwaga to tylko taka symboliczna bo ciagnik nie ma ramy a przelamac go na dzwonie sprzegla nie bedzie takie trudne. Matujac ladowacz pamietaj o subramie by ja pociagneli az do tylnego mostu z podparciem w okolicy skrzyni biegow. Moja rada to zaloguj sie na forum Mały Traktor - Forum użytkowników małych traktorów (malytraktor.pl) . Odszukaj mojego kolege  marekspectra ,ktory robil adaptacje ladowacza do mojej Kuboty. Na forum jest poswiecony temat tej "operacji".  W sumie to kto wie czy swojej kuboty z ladowaczem nie chcial sprzedac... musisz zapytac.

Moja byla Kubota z ladowaczem.

Opublikowano

Dziękuję, ciągnik ze względu na formę finansowania (leasing) wchodzi w grę tylko nowy i z domontowanym przez dealera turem. Gdybym chciał przeznaczyć te +/- 60 tys czystej gotówki to wybrałbym pewnie dwie używane maszyny typu, c360 + miniładowarkę. Choć dodatkowy warunek to musi umieć to obsłużyć żona, więc powstrzymuje mnie to od kupna jakiś starszych ciągników ;)

PS. Sprzedawca zarzekał się, że montowany tur (metal tech) spokojnie da radę wozić baloty, choć oczywiście jego wiedza może być żadna tak jak odpowiedzialność za słowa. Tutaj - https://www.agriaffaires.pl/sprzet-nowy/ciagnik-rolniczy/40760361/solis-26-4wd-facelift-front-loader-700-kg.html - np piszą o podnoszeniu 700kg. Moje przemyślenie to sam ładowacz może tak ale nie z tym ciągnikiem

Opublikowano

Ladowacz do tak malych traktorkow musi byc tak skonstruowany aby jego lyzka byla jak najblizej ciagnika... dzieki temu zwiekszysz udzwig, stabilnosc zestawu ale drastycznie spada wysokosc podnoszenia. Widziales ten ciagnik na zywo? Spojrz na dane techniczne, dlugosc i szerokosc i przeswit duzego quada. Odpowiedni ladowacz to tego ciagnika  to taki.

Jesli uparles sie na ten ciagnik to tak wozilbym te baloty.

Jazda po placu manewrowym a po pochylosciach, mokrych dziurawych lakach to juz inna "para kaloszy".  Na forum,ktore Ci podeslalem chlopaki maja naprawde mega wiedze... popytaj ich.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Narko napisał:

Widziales ten ciagnik na zywo?

Cytat

zwiekszysz udzwig, stabilnosc zestawu ale drastycznie spada wysokosc podnoszenia

Szczerze przyznam jeszcze nie miałem okazji. W tym tygodniu jak pogoda pozwoli (czytaj będzie padać) mam podjechać do dealera. Ciągnik wstępnie wytypowany na podstawie rozmowy z rolnikami, którzy znają moje potrzeby i warunki pracy. W ciemno nie kupuję, więc staram się uzupełnić wiedzę m.in tu na forum czy zaraz zrobię to na tym, które poleciłeś. 

Cytat

Jesli uparles sie na ten ciagnik to tak wozilbym te baloty.... Jazda po placu manewrowym a po pochylosciach, mokrych dziurawych lakach to juz inna "para kaloszy"

Uparłem o tyle, że celuję na nowy sprzęt - ze względów podatkowych potrzebuję leasingu no i jak kupuję nowe to można oczekiwać jakiejś tam niezawodności, a tu nie mam czasu na jeżdżenie po mechanikach ;) - Wożenie na tylnym TUZ to jest jakieś rozwiązanie, głównie na tych nierównościach. Generalnie tego jeżdżenia po łąkach nie ma zbyt wiele, a głównie właśnie droga asfaltowa, wykostkowane podwórze. Baloty odstawiam w wzyznaczonym miejscu do paśników, mniej więcej takich tylko wysokich na 1,6m:

spacer.png

Tu już jest potrzebny ładowacz bo balota wkłada się od góry. Sprawdzę to forum polecone i dzięki za aktywność w wątku. Tak czy inaczej ten ciągniczek ma służyć do "wszystkiego" przez +/- rok do czasu wypłacenia premii dla młodego rolnika i zakupu większej jednostki

Zna ktoś może realia cenowe na te ciągniczki tj. ile można ugrać od ceny z katalogu? 

Edytowane przez aksu
poprawa ortografii
Opublikowano

Mała aktualizacja. Dużo masywniejszą konstrukcją wydaje się być Arbos 2025-35. Ktoś ma doświadczenia z tym producentem?