Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Usługodawca zrobił mi zabieg herbicydowy axialem komplet pakiem z winetou (medsulfuron metylowy) w życie i po tygodniu liście żółkną. Z tego co czytam to axial komplet ma rejestracje na żyto ale w packu z winetou tylko na pszenice, pszenzyto i jęczmień. Będzie coś jeszcze z tego żyta czy szykować trzeba będzie pług?

Opublikowano
26 minut temu, dzarjan8111 napisał:

Witam. Usługodawca zrobił mi zabieg herbicydowy axialem komplet pakiem z winetou (medsulfuron metylowy) w życie i po tygodniu liście żółkną. Z tego co czytam to axial komplet ma rejestracje na żyto ale w packu z winetou tylko na pszenice, pszenzyto i jęczmień. Będzie coś jeszcze z tego żyta czy szykować trzeba będzie pług?

może jakieś zdjęcie tego żyta, nie wiadomo czy to że robi się żółte jest w ogóle powiązane z opryskiem na chwasty, może to być spowodowane niedoborami składników pokarmowych albo chorobami grzybowymi, nikt wróżbitą nie jest nikt Ci nic nie pomoże jak nie będzie widział tego żyta 

Opublikowano

Powiązane jest napewno bo gdzie opryskiwacz nie sięgną jest wszystko dobrze jak nożem odcięte . Mam tylko ta fotkę dorzucę później inne. Żółto fioletowe przebarwienia w połowie młodych liści 

990F1542-9B23-4DCF-B5A7-98D3DB966284.png

Opublikowano
17 minut temu, dzarjan8111 napisał:

Dajesz nadzieje na lepsze jutro. Miałeś coś takiego?  W poniedziałek przedzwonię na infolinie syngenty , może cos się dowiem.

64689E58-6CDD-43B8-882D-E49FD1B9FC66.jpeg

panie.bez paniki dwie  kapsułki stoperanu i czekamy

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano

Innej opcji chyba nie mam. Chociaż widziałem pare liści już  uschniętych powyżej fioletowej lini. Trudno usiedzieć kiedy źle się dzieje w polu, sam wiesz. Wyrazie czego jeszcze wyjechałbym z owsem. 

Opublikowano

Właśnie axial komplet ma rejestracje a winnetou nie ma mimo ze inne środki z taka sama zawartością metsulfuronu mają , no i axial komplet PACK czyli razem tez nie ma rejestracji na żyto.. może za mocno działają w mieszaninie, dawka na ha była nawet mniejsza na ha niż zalecana... 

Opublikowano (edytowane)

Napisze Tobie inaczej znajdz mi herbicyd co zniszczy żyto w pszenicy chetnie  kupię bo mam 4 ha pszenicy po życie nie bede musiał wyrywac żyta ...

Edytowane przez leonardo111
  • Haha 1
Opublikowano

I co kolego się dzieję z żytem bo byłem dziś na polu i mam to samo, Pryskałem axial komplet pak i winetu  3 tygodnie temu 

Żyto zaczyna mi się wykłaszać i teraz się boję czy nie spalone całe bo na razie górny listek jest taki jak na foto 

Opublikowano

Panowie w tym roku pierwszy raz pryskalem axialem zyto i taka sama sytuacja jak u was... I jak w tamtym roku jakos sobie poradzilo to zyto z tym przypaleniem? 

Opublikowano
Dnia 29.04.2022 o 00:48, dzarjan8111 napisał:

przeżyło , syngenciarze mówia ze to tylko wizualnie... osttni raz uzyłem to gow..o w zycie

Zdjęcie dziś z Pola Axial + Winnetou 3 tygodnie temu.

Kolego jak wyglądała sytuacja z twoim żytem? Był widoczny spadek plonu, po ilu dniach liście wróciły do normalności  ? 

IMG_20220430_162118.jpg

IMG_20220430_162038.jpg