Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! :)

Chciałbym, abyśmy w tym wątku wymienili się informacjami odnośnie żywienia KONI!

Jakie pasze stosujecie w ich żywieniu? W jakich ilościach? W jakim czasie (danego dnia)?

(okres letni/zimowy, jak również ze względu na grupy wiekowe, rasę i przeznaczenie)

Co sądzicie o żywieniu koni sianokiszonką? Czy ktoś z Was stosował taką paszę, a jeżeli tak to w jakiej formie była przygotowywana i jakie jej ilości były skarmiane? Co poza sianokiszonką dostawały konie? Jakie widzicie plusy i minusy przy żywieniu koni sianokiszonką? Ja spotkałem się z taką paszą dla Hucułów na czas zimy, poza sianokiszonką otrzymywały owies (szczególnie karmiące klacze). Sianokiszonka była w balotach koni było dużo więc zdązyły ją zjeść (przynajmniej jeden balot - nie psuła się), była podawana na polu - na sniegu. Myślę, że to dobre rozwiązanie dla koni, które mają problemy z pyłem i kurzem w sianie, ale przecież zawsze mówiono, że siano jest niezastąpione i można je w takich sytuacjach moczyć. Jakie jest wasze zdanie? Myślę, że największy plus to krótki czas potrzebny do przygotowania dobrej sianokiszonki, a przy sianie nie zawsze pogoda dopisuje, a przecież dla koni powinnobyć jak najlepszej jakości?

Co sądzicie?

Jakie pasze stosujecie w ich żywieniu? W jakich ilościach? W jakim czasie (danego dnia)?

(okres letni/zimowy, jak również ze względu na grupy wiekowe, rasę i przeznaczenie)

Pozdrawiam! MARTINUS :(

Opublikowano

ja nie stosuje sianokiszonki ale wiem że konie ją lubią i dobrze sie chowają.

ja swojemu koniowi daję obrok czyli niecałe 2 litry osypki (śruty) i mieszam ze sieczką ze słomy a następnie polewam wodą. i oczywiście siano a w lecie trawa. czasami jakaś marchewka. taką porcję dostaje 2 razy dnia (rano i wieczór) a w południe wypuszczam na wybieg niech się popasie. jeśli chodzi o czas to różnie zadaje. jeśli jest wyjazd w teren to nawet daje o 5 rano a tak normalnie to ok 8 (jak sie wyśpie :( )wieczorem to tak o 8. (w zimie wcześniej o 6)

Opublikowano

Sianokiszonka jest bardzo dobrą paszą dla koni przy zachowaniu pewnych środków ostrożności. Nie może to być pasza zamarznięta, zepsuta, bal w miare szybko skarmiony ponieważ może powodować kolki a u klaczy ciężarnych nawet poronienia. Konie bardzo chętnie jedza sianokiszonke, lepiej żeby była w niej wyższa zawartość suchej masy niż w kiszonce dla bydła. dawkowanie najlepiej z sianem ok 5 kg w zależności od konia.

Opublikowano

Hej At_horses! :(

Czyli, że sianokiszonkę zadajesz razem z sianem?

Taką sianokiszonkę dla koni, to pewnie można sporządzać tylko w owiniętych balotach, bo taka z pryzmy to po otwarciu silosu była by i dobra ale pewnie tylko przez jakiś czas? Jak szybko trzeba skarmić taki jeden balot sianokiszonki?

Czym karmisz swoje konie i w jakich ilościach?

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Witam.

zacne od końca. Skarmianie beli kiszonki jak najszybciej najlepiej w ciagu dnia... powiedzmy że do max 3 dni ma jeszcze w miare wysoka wartosć. co do karmienia to zależy od wielu rzeczy, dostępności paszy, wieku, płci, pracy ogólnej kondycji...

lato trawa siano na noc - uzupełnienie włukna, klacze matki owies ok 2-4 kg(płatki)

zima siano(ok 400kg/ 35 koni na dzień) sianokiszonka jak jest w nadmiarze, owies

Opublikowano

Hej At_horses! :(

Jakiej rasy posiadasz konie? Dużo masz klaczy?

Do jakiego wieku odchowujesz źrebaki, tzn sprzedajesz je jako roczniaki, czy później? Jak odchowujesz źrebaki (ogólnie i jak je żywisz)? Płatki owsiane tzn gnieciony owies?

Hodujesz coś jeszcze prócz koni?

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

To zależy co ten koń robi. Jak tylko pirdzi w stajni to nie musi nic specjalnego jeść a najlepiej jak hasa sobie po trawce i ma wodę do picia. Co do sianokiszonki moim zdaniem to nie pasza dla koni choć słyszałem że w SK Golejewko kiedyś spasali sianokiszonkę z lucerki bo pieczarkarze narzekali że grzyby nie rosły.

Opublikowano

lucerna i kończyna to najgorsze co może być dla koni.. po tym może wystąpić dość często kolka tym bardziej jak jeszcze wilgotność tej paszy jest zbyt wysoka..

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi o pasze do koni to ja głownie swojego karmię sianem i owsem. Od czasu do czasu je też sianokiszonkę, ale nie daję mu jej za dużo. Mam konia w pełni wieku, więc owies podaję w ziarnach, nieśrutowany. Tutaj możecie poczytać więcej ożywieniu koni: http://www.optifeed.pl/zywienie-koni

Edytowane przez Arowana14