Skocz do zawartości

JD 6230 Comfort. Pali biezpiecznik i nie jest to wiązka za tylnym prawym słupkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, tak jak w temacie bezpiecznik od tylnego WOM, przedniego napędu i tylnego mostu. Po przekręceniu stacyjki od razu pali bezpiecznik, wszystko powyłączane. Jakiś czas działało, ale na nierównościach znów zaczęlo palić. Tylna wiązka za prawym słupkiem sprawdzona i tam jest ok. Ma ktoś jakies pomysly gdzie jeszcze szukać? EWidentnie gdzieć kabel dotyka, bo po założeniu nowego bezpiecznika chwilę działało aż do wjechania na kolejną nierówność. Za kilka dni ma przyjechać fachowiec, ale chciałbym samemu jak najwięcej posprawdzać, bo ciągnik potrzebny

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

zobaczę wieczorem schemat. Weź teraz jeszcze posciagaj wtyczki z cewek od napędu wom i dyfra i zobacz czy wtedy pali bo może cewka robi któras zwarcie też tak już miałem

Opublikowano (edytowane)

Powypinalem wszystko co się dało od spodu i z tyłu i nic, dalej pali bezpiecznik 😟

Jakby coś to kabel od bezpiecznika 04cos tam AB

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano (edytowane)

Czujnik prędkości walka też nie to, a fotel mam pod innym bezpiecznikiem, wlacznikow walka na błotnikach nie mam

Wykupiłem wszystkie bezpieczniki 10A W okolicznym sklepie. Już chyba 30szt 🙈

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

Mistrzu chyba trafiłeś. Podciągnąłem ta wiązkę z błotnika ona jest w peszlu, włożyłęm bezpiecznik i nie strzelił, jak poruszałem wiązką to strzelił... Nadal paląca się kontrolka przedniego napędu i migająca womu to przez odłączone włączniki? (przy sprawnym bezpieczniku)

Opublikowano

Ku*waa mam dosyć tego gruza! Wciągnąłem do kabiny tą małą wiązkę spod błotnika i wydaje się, że wszystko jest tam ok, na wszystkich zakrętach gdziue mogło obcierać nie ma śladu przecierania się kabli. Tam do wtyczxki włącznika na błotniku tez jakby ok... Bezp;iecznik pali nadal, echh

Opublikowano

Właśnie o to chodzi, że patrzyłem kilka razy i nic na żadnym kablu nie ma, albo ślepy jestem. Po wyjęciu kabli z peszla bezpiecznik nie strzela. No ale za cholerę nie mogę znaleźć miejsca w którym robiło zwarcie. NIc, jutro może mądrzejsze głowy coś znajdą

Opublikowano
Dnia 10.03.2021 o 15:57, ariss napisał:

zobacz jeszcze fotel wypnij wtyczkę bo też go zasila

@ariss byłeś blisko. Kabelek od funkcji fotela, nieużywany bo nie mam tych funkcji, za plastikami po prawej stronie. Przytarty/przegryziony jakby... 

Opublikowano

przecież wyżej pisałem że fotel żeby sprawdzić przewody które idą do niego

ariss napisał:

zobacz jeszcze fotel wypnij wtyczkę bo też go zasila, pod błotnikami włączniki walka, czujnik prędkości na dyferencjale

Opublikowano

Tak, moj błąd bo trochę zbagatelizowałem i nie myślałem, że są tam jeszcze jakieś wolne kable do foteli z większą ilością funkcji l. Poza tym on był luźno i w takim miejscu, że nie pomyślałbym, że to do fotela. Tak czy siak dzięki za zaangażowanie 😉

Opublikowano

Ciekawostka przyrodnicza...😁

Przy składaniu do kupy kabiny i sprawdzaniu czy wsyzstko dobrze podpięte, po tej demolce zauważyłem coś  dziwnego: Zapalam światła w tryb roboczy, włączam długie światła i zapalam w kolejności - tylne robocze pod dachem, światło błyskowe pomarańczowe, przednie robocze pod dachem i podczaqs włączania bocznych roboczych świateł(tych przy światłąch mijania) skacze wskazówka obrotomierza, tak na 500-600obr. Dzieje się to nie zawsze, tak 5-7 razy na 10 🤔

Opublikowano
Dnia 10.03.2021 o 08:33, ariss napisał:

a podaj pozycję tego bezpiecznika to zobaczę jakie funkcje zasila i gdzie idą przewody

Byłbyś w stanie coś podpowiedzieć? Pali mi bezpiecznik f03/02 - ciągnik JD 6920s. Co włożę to spali