Skocz do zawartości

Czy trzeba zarejestrować wóz asenizacyjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ogarek napisał:

Decyduje przeznaczenie i tyle... 

Jeżeli jest używana do wywozu gnojowicy to jest maszyna rolnicza, jeżeli do wywozu szamba to maszyną rolniczą nie jest. W przypadku ciągnika decyduje jego przystosowanie do łączenia z maszynami rolniczymi lub leśnymi. W przypadku maszyn decyduje wykorzystywanie. Tak więc ciągnik rolniczy z przyczepą asenizacyjną wykorzystywany do wywozu szamba jest ciągnikiem rolniczym, a przyczepa asenizacyjna nie jest maszyną rolniczą. Przyczepa asenizacyjna bez urządzenia do rozlewania gnojowicy po polu nie jest maszyną rolniczą. To tak jak z rozrzutnikiem obornika. Rozrzutnik z adapterem jest maszyną rolniczą, a z burtą tylną zamiast adaptera już jest przyczepą ze wszystkimi konsekwencjami (rejestracja, OC). Pozdrawiam!

tez mi tak powiedziala Pani z WK ze zalezy jakie przeznaczenie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ogarek napisał:

Decyduje przeznaczenie i tyle... 

Jeżeli jest używana do wywozu gnojowicy to jest maszyna rolnicza, jeżeli do wywozu szamba to maszyną rolniczą nie jest. W przypadku ciągnika decyduje jego przystosowanie do łączenia z maszynami rolniczymi lub leśnymi. W przypadku maszyn decyduje wykorzystywanie. Tak więc ciągnik rolniczy z przyczepą asenizacyjną wykorzystywany do wywozu szamba jest ciągnikiem rolniczym, a przyczepa asenizacyjna nie jest maszyną rolniczą. Przyczepa asenizacyjna bez urządzenia do rozlewania gnojowicy po polu nie jest maszyną rolniczą. To tak jak z rozrzutnikiem obornika. Rozrzutnik z adapterem jest maszyną rolniczą, a z burtą tylną zamiast adaptera już jest przyczepą ze wszystkimi konsekwencjami (rejestracja, OC). Pozdrawiam!

No już większej głupoty nie czytałem. Zanim zdecydujesz kogoś, to sprawdź podstawę prawną.

W przepisach nie ma zapisu, że ciągnik rolniczy musi być przystosowany do łączenia z maszynami rolniczymi lub leśnymi. W definicji ciągnika rolniczego jest podane, że ciągnik rolniczy służy do prac rolniczych, leśnych i ogrodniczych. Może także służyć do ciągnięcia przyczepy/przyczep.

Kolejna głupota, to podany wyżej rozrzutnik. Według podanego przez Ciebie cytatu, to rozrzutnik obornika musi mieć co najmniej 2 świadectwa homologacji: 

1) przyczepa specjalna - rozrzutnik obornika,

2) przyczepa ciężarowa - uniwersalna

Według takiego toku rozumowania, to każdy samochód osobowy, po załadowaniu go towarem,  stanie się samochodem ciężarowym? Nie popadajmy w skrajności.

Co do wozu asenizacyjnego, też ciekawe sformułowane jest  w powyzszym cytacie.

"Jeżeli jest używana do wywozu gnojowicy, to jest maszyną rolniczą, jeżeli do wywozu szamba, to maszyną rolniczą nie jest."

Proste pytanie: to skąd do ch...lery wywozić tą gnojowicę jak nie z szamba?

35 minut temu, wojtal24 napisał:

35 minut temu, wojtal24 napisał:

Bo najwyraźniej pani z WK co wie ale niedokońca. Dla urzędników przyczepa ciężarowa - asenizacyjna podlega lub niepodlega rejestracji w zależności od przeznaczenia. Nikt ( z wyjątkiem @andrzej78) nie zagłębił się w przepisy homologacyjne, gdzie jest podana kategoria pojazdu: 0 - przczepa samochodowa, R - przyczepa rolnicza. 

Przyczepa rolnicza specjalna nie podlega obowiązkowi rejestracji. 

Edytowane przez bergman31
Opublikowano (edytowane)

Pewnie nie wiesz że gnojowka a gnojowica to tyz nie to samo więc nie dziwię się ze nie rozróżniasz tego od szamba.... 😋

Nie ma napisano że ciągnik rolniczy  musi tylko jest opisane co to jest ciągnik rolniczy a ciągnik siodłowy zapewne... 

No jak nie ma w przepisach jK jet opisane dokładnie to samo. :

Według prawa o ruchu drogowym w Polsce ciągnik rolniczy to pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych. Ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych[

Czytaj chłopie dokładnie i nie dorabjaj teorii z kosmosu i tyle... Bo nigdzie niekt nie napisał że "musi "co sam dopisałeś... 😋

Dla twojej wiedzy to ten człowiek właśnie sprawdził podstawy prawne i pisał o wykładnie do różnych instytucji i ministerstw i głupot nie pisał.... 

Jednen przepis nie decyduje bo może go wykluczać drugi lub  precyzować.... 

Więc szambowoz do tego wywozu szamba będzie podlegał obowiązku  rejestracji a ten sam szambowoz do wywozu gnojowki/gnojowicy  jako maszyna rolnicza nie... 

I to właśnie powiedziała pani autorowi tematu że może zarejestrować a nie musi bo to jest zależne od przeznaczenia i tyle.... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

No i gdzie widzisz nieprawdę w cytatach które podałem? 

Następna sprawa rozrzutnika napisałeś że musi mieć podwójna holomogacje.... A no nie musi i dlatego jak nie ma homologacji na przyczepę to go nie zaRejstrujesz i wedle prawa nie możesz go używać jako przyczepe i ciagaC po drodze publicznej i tyle... 😋.. A jako rozrzutnik z adepterem/maszyna rolnicza   możesz... Ot tyle 🤔

Ps... Szambo to ludzkie gówno i ścieki  a gnojowka /gnojowica zwierzęce.... Kapujesz to czy rozrysowac? 🤕

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
21 minut temu, ogarek napisał:

Pewnie nie wiesz że gnojowka a gnojowica to tyz nie to samo więc nie dziwię się ze nie rozróżniasz tego od szamba.... 😋

Nie ma napisano że ciągnik rolniczy  musi tylko jest opisane co to jest ciągnik rolniczy a ciągnik siodłowy zapewne... 

No jak nie ma w przepisach jK jet opisane dokładnie to samo. :

Według prawa o ruchu drogowym w Polsce ciągnik rolniczy to pojazd silnikowy skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych lub ogrodniczych. Ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do prac ziemnych[

Czytaj chłopie dokładnie i nie dorabjaj teorii z kosmosu

24 minuty temu, ogarek napisał:

Gnojówkę i gnojowicę to gdzie gromadzisz? Innego zbiornika niż szambo nie ma.

Chyba, że Ty znasz inne definicje niż ja. 

Opublikowano (edytowane)

Weź czleku doucz się a potem pisz.. Ok?.. Wytłumaczyłem Ci jak krowie na miedzy i nie tylko ja.... Jak nie kapujesz to nie mój problem i tyle... 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ogarek napisał:

Ps... Szambo to ludzkie gówno i ścieki  a gnojowka /gnojowica zwierzęce.... Kapujesz to czy rozrysowac? 🤕

Szambo to zbiornik na nieczystości płynne ( gnojówkę, gnojowicę, fekalia)

Odchody ludzkie nazywa się fekaliami. 

Jak nierozrózniasz podstawowych pojęć, to się nie wypowiadaj.

Opublikowano

Szambo to zbiornik na ścieki odchody ludzkie... A gnojowke, gnojowice magazynuje się w zbiornikach... 😋

Opublikowano (edytowane)

54 minuty temu, ogarek napisał:

W podanym przez Ciebie cytacie jest napisane: " W przypadku ciągnika decyduje jego przystosowanie do łączenia z maszynami rolniczymi lub leśnymi."

Według tego cytatu, ciągnik rolniczy nie spełnia definicji w przypadku ciągnięcia przyczep, czy też gdy ma zawieszoną na podnośniku koparkę.

Opublikowano (edytowane)

Z homologacji:

DANE NIEZBĘDNE DO REJESTRACJI:

Podrodzaj pojemnik

Przeznaczenie(jeżeli dotyczy: :asenizacyjna

kategoria pojazdu: przyczepa ciężarowa rolnicza- asenizacyjna.

rok prod.

masa własna:

itd.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano
39 minut temu, ogarek napisał:

Następna sprawa rozrzutnika napisałeś że musi mieć podwójna holomogacje.... A no nie musi i dlatego jak nie ma homologacji na przyczepę to go nie zaRejstrujesz i wedle prawa nie możesz go używać jako przyczepe i ciagaC po drodze publicznej i tyle... 😋.. A jako rozrzutnik z adepterem/maszyna rolnicza   możesz... Ot tyle 🤔

Nie napisałem, że rozrzutnik musi mieć podwójną homologację, tylko, że z twojego komentarza to wynika.

W przypadku rozrzutnika obornika, demontaż adapteru nie wpływa na jego główne przeznaczenie. Tak samo jak będziesz rozrzucał nim kompost, to od razu rozrzutnik obornika nie zmieni się według przepisów w rozrzutnik kompostu. Analogicznie w przypadku rozsiewania wapna.

W przypadku wozów asenizacyjnych, nie ma wpływu na jego homologację i główne przeznaczenie rodzaj przewożonego ładunku. Wozem asenizacyjnym możesz np. przewozić wodę.

Opublikowano (edytowane)

Czleku przestań dorabiać te teorie i tyle... Facet którego zacytowałem opisał to prawidłowo i to samo potwierdzi WK.... Twoje pierdzielenie i dorabianie nie na temat  jest zbędne i tyle... 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ogarek napisał:

To ty tworzysz problemy gdzie ich nie ma.

@Unexpected na tych dwóch zdjęciach nie ma wymienionej kategorii pojazdu.

Powinien być symbol z literą i cyfrą. Ten symbol powinien być na pierwszej stronie świadectwa homologacji.

Z oświadczenia przynajmniej wynika, że jest to przyczepa rolnicza. 

Opublikowano (edytowane)

Jak widzisz nie jest to przyczepa rolnicza  specjalna jak twierdziłeś... 😋

Pisałem od początku że nie trzeba tego rejestrować jak to ma chodzić jako maszyna rolnicza i tyle... To potwierdził senator który zapytywał w naszym imieniu o wykładnie w kilku instytucjach państwowych.... 

Druga sprawa policja nie wymaga czegoś takiego to po uj komplikować  ?.

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
12 minut temu, bergman31 napisał:

To ty tworzysz problemy gdzie ich nie ma.

@Unexpected na tych dwóch zdjęciach nie ma wymienionej kategorii pojazdu.

Powinien być symbol z literą i cyfrą. Ten symbol powinien być na pierwszej stronie świadectwa homologacji.

Z oświadczenia przynajmniej wynika, że jest to przyczepa rolnicza. 

1 zdjęcie to pierwsza strona, są jeszcze 2 strony nie wstawione i na żadnej nie ma kategorii wpisanej O lub R. Tylko to co na obrazkach.

Opublikowano
7 minut temu, Unexpected napisał:

1 zdjęcie to pierwsza strona, są jeszcze 2 strony nie wstawione i na żadnej nie ma kategorii wpisanej O lub R. Tylko to co na obrazkach.

Bardzo dziwne? 

Możesz wrzucić zdjęcia pozostałych dwóch stron? (Zasłoń tylko numery podwozia itp.)

5 minut temu, ogarek napisał:

Dziwna ta homologacja i tyle.. 

I tu się z Tobą zgodzę.

Opublikowano (edytowane)

Możesz zarejestrować i ubezpieczyć.

Lub nierejestrować i nieubezpieczać.

W pierwszym i drugim przypadku świadectwo homologacji trzymaj w domu.

Na forum diagnostów i rzeczoznawców samochodowych, był poruszany temat rejestracji wozów asenizacyjnych. W 2001 roku zmieniły się przepisy i przyczepy ciężarowe - rolnicze, podrodzaj: zbiornik, przeznaczenie: asenizacyjna; podlega rejestracji. Mało tego, zbiornik wozu asenizacyjnego podlega pod TDT, jeśli w zbiorniku zostaje przekroczone określone w przepisach ciśnienie lub podciśnienie.

Natomiast na tym samym forum, napisano, że rozrzutnik i obornika nie podlegają rejestracji. 

Teraz wychodzą na jaw polskie durne przepisy, gdzie jeden środek transportu nawozu naturalnego podlega rejestracji a drugi już nie. Wszystko zależy od konsystencji nawozu naturalnego i jego środka transportu. 

W przypadku kontroli drogowej przez policję wozu asenizacyjnego niezarejestrowanego i tak funkcjonariusze nie są wstanie stwierdzić, czy jest to przyczepa ciężarowa rolnicza podlegająca rejestracji, czy też przyczepa specjalna rolnicza niepodlegająca rejestracji lub maszyna rolnicza.