Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkownikow mam problem z wyborem opryskiwacza zawieszanego ok 1000-1200l używanego do 35-40tys zl, zależy mi na tym aby lance nie były nad ciągnikiem z powodu okapywania cieczy na ciągnik wolałbym aby lance były za ciągnikiem, również zależy mi aby było poziomowanie ponieważ mam bruzdy na polu i gdy jadę jedne ramię jest wyżej drugie niżej. 

Opublikowano
17 minut temu, tomo12 napisał:

moim zdaniem dysponując takim budżetem nie pchałbym się w zachodnie "zwłoki" a dobrze pogadał z dilerem i nawet jak dobrze poszukasz to i nówkę wyrwiesz (o ile na VAT jesteś); 3 minuty na olx i proszę:

https://www.otomoto.pl/oferta/krukowiak-p155-5-fabrycznie-nowy-okazja-orz-800-15-phx-ID6D4rBW.html?

Opublikowano

Ja natomiast nie kupiłbym obecnie opryskiwacza bez automatycznego sterowania dawką cieczy. Za duże pieniądze przez niego przepływają, a w cenie 35-40tyś można kupić kilkuletni przyzwoity sprzęt, chociażby polskiego producenta. 

Opublikowano (edytowane)

john deere 6120 premium z przednim ladowaczem co troche zwieksza mase z przodu 

ciekawi mnie ten berthoud poniewaz podoba mi sie jak ma lance ulozone ,macie jakies doswiadczenia z tecnomą? ostatnio przeglądałem agriffaires i trafilem na tecnome xemis ,jestem nią zainetresowany poniewaz u mnie w okolicy duze gospodarstwo pryska tecnomą laser wiec to tez moze byc ciekawa maszyna

Edytowane przez Dawidos1
Opublikowano
2 godziny temu, tomo12 napisał:

a natomiast nie kupiłbym obecnie opryskiwacza bez automatycznego sterowania dawką cieczy. Za duże pieniądze przez niego przepływają, a w cenie 35-40tyś można kupić kilkuletni przyzwoity sprzęt, chociażby polskiego producenta. 

wszystko zależy na jakim areale i jak bardzo intensywnie się "chemizuje" uprawy

• AgroTeam
Opublikowano

Budżet ogromny jak na używany sprzęt. Niedawno Jacek sprzedawał za połowę polski dobrze wyposażony. Prz Twoich wymaganiach i budżecie to używa z GPS jest w zasięgu. Jak będę miał chwilę to lukne. A jakiś konkretny kolor Cię interesuje?

https://sprzedajemy.pl/opryskiwacz-tecnoma-xenis-nie-hardi-pilmet-faktura-vat-kolbuszowa-2-e30984-nr60380230 Dosyć ciekawa oferta. Gość nie może długo sprzedać bo niestety belka mala jak na pojemność. No i rocznik a co za tym idzie cena

A co do samej marki to zobacz jakie jeszcze inne są w tej grupie https://www.exel-industries.com/en/agricultural-spraying/

Opublikowano

Dziekije Andz_za twój komentarz który nic nie wniósł do wątku Widzę ze znów pan Andrzej nie odpuszcza ,zauwazylem ze nie tylko na moich postach pan szuka atencji bo od innych osób tez słyszałem ze jest pan takim marudą co każdemu wytyka i zazdrości oraz wyzywa od dzieci   .Nie mam zamiaru panu udowadniać ze nie jestem „dzieckiem „próbuje się rozejrzeć za maszynami dla ojca bo planujemy zakup.Jesli co do wcześniejszych tematów o tecnomie ,teyme i kvernelandzie nikt mi nie chciał odpowiedzieć wiec rozpocząłem bardziej ogólny temat a jeśli pan chce pomoc to zachęcam do dyskusji 

@grigaoglądałem twoje filmy na YouTube podoba się mi twój mf 2x4 jakoś trafia w moje gusty a co do Marek to berthoud ,lemken, kverneland rau,seguip ,tecnoma, amazone ,kuhn ,seguip ,nie przepadam za hardi jakoś nie wpadają w moje gusty (nie hejtujcie za to bo może jestem w błędzie bo to napewno dobre maszyny ale dla mnie się styka)widziałem jeszcze opryskiwacze gaspardo ale nie wiem czy one są popularne w Polsce 

• AgroTeam
Opublikowano

Nie patrz na marki bo to można olać przy opryskiwaczach z górnej półki. Skoncentruj się na jak najlepszym dopasowaniu do swoich realiów. Chodzi o zastosowane rozwiązania. Pompy zawory komputery wszyscy dają podobne. Na minus grupy excel - uparcie stosują w każdej marce indywidualne rozwiązania nie idą w iso (np arag). Mnie np w hardim podoba się system rozkładania lanc

Opublikowano

Mam już dość składania i rozkładania opryskiwacza na kazdym polu bo bez tego sie nie obejdzie .Nie wiem jak to wyglada z ta automatyczna dawka oprysku do prędkości bo nigdy nie miałem okazji testować ale np poziomowanie bardzo się by przydało bo mam pola orane zagonowka i mam bruzdy i jak się wjedzie to trzeba opryskiwacz podnosić żeby lanca nie szła po ziemi co to GPS to chyba nie opłacalne w moim przypadku bo mam male pola i za małe straty ,może tylko jakaś aplikacja na telefon do oprysku żeby nie przeinwestowywac bo wole lepszy opryskiwacz niż jakiś tam GPS 

Zobaczę zadzwonię do tego sprzedawcy z sprzedajemy bo ta tecnoma fajnie wyglada ,zobaczymy i może pojedziemy z ojcem obejrzeć 

Bo tej strony nie patrzyłem z ogloszeniami

• AgroTeam
Opublikowano

Dobre opryskiwacze mają na tyle dobrą stabilizację bierną że już to powinno wyeliminować jazdę w bruzdach. Automatyka dawki to nic innego jak regulowanie ciśnienia względem prędkości.

Zadzwoń bo wygląda na prawdę ciekawie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dawidos1 napisał:

Dziekije Andz_za twój komentarz który nic nie wniósł do wątku Widzę ze znów pan Andrzej nie odpuszcza ,zauwazylem ze nie tylko na moich postach pan szuka atencji bo od innych osób tez słyszałem ze jest pan takim marudą co każdemu wytyka i zazdrości oraz wyzywa od dzieci   .Nie mam zamiaru panu udowadniać ze nie jestem „dzieckiem „próbuje się rozejrzeć za maszynami dla ojca bo planujemy zakup.Jesli co do wcześniejszych tematów o tecnomie ,teyme i kvernelandzie nikt mi nie chciał odpowiedzieć wiec rozpocząłem bardziej ogólny temat a jeśli pan chce pomoc to zachęcam do dyskusji 

@grigaoglądałem twoje filmy na YouTube podoba się mi twój mf 2x4 jakoś trafia w moje gusty a co do Marek to berthoud ,lemken, kverneland rau,seguip ,tecnoma, amazone ,kuhn ,seguip ,nie przepadam za hardi jakoś nie wpadają w moje gusty (nie hejtujcie za to bo może jestem w błędzie bo to napewno dobre maszyny ale dla mnie się styka)widziałem jeszcze opryskiwacze gaspardo ale nie wiem czy one są popularne w Polsce 

Tak pokrótce nie  jestem zazdrosny a tym bardziej nie mam powodu Tobie zazdrościć ,  prostu nie kupuje takich bajek .
Pozdrawiam

@griga ogarnąłeś sobie ten kabel bo jak coś to u mnie leży i w każdej chwili mogę Ci wysłać cały komplet 😉

Edytowane przez Andrz_