Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

posiadam prasę john deere 590 mam z nią taki problem że nie wyrzuca belek po otwarciu komory, w ubiegłym sezonie próbowałem różnych sposobów ale bez skutku, teraz wyjąłem pasy, myślałem że są może za długie, ale okazało się że są krótsze jak powinny być. Wg katalogu w 590 dłuższe mają mieć 13,475m, a krótsze 13,335 +- 0,012m.

U mnie dłuższe mają 13,340m a krótsze ok 13,220m, dodam że pasy nie są równe jest +- 4cm, ale to szczegół bo mogę je wyrównać. Tylko teraz pytanie dlaczego wszystkie pasy są ok 15 cm krótsze jak w katalogu, mam jakąś inną prasę czy coś nie tak z katalogiem, czy mogło to mieć wpływ na to że prasa nie wyrzuca belek?

Co powinienem zrobić? przełożyć te dłuższe pasy(13,340) w miejsce krótszych, a pozostałe 4 dosztukować tak by miały 13,475m, czy wyrównać wszystkie i zrobić 2 pasy na 13,20m a dłuższe na 13,34m .

Co będzie się działo jak będą wszystkie pasy krótsze o ok 15cm?

pasy wszystkie po 1 spince, podbieracz wąski 120cm.

mam nadzieję że dość jasno to napisałem, proszę o pomoc, pozdrawiam.

czy prasa może nie wyrzucać belek przez to że są wypracowane sprężyny te duże po bokach?, może są już za słabe?

czy ktoś z was używał spinek do pasów ms na wkręty jak się spisują, nie rozwalą się po 1 sezonie?

Edytowane przez małoroly2018
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, weksel napisał:

to nie pasy,prawdopodobnie blachy docinające boki są albo wytarte albo za bardzo wygięte tam szukaj problemu

gdzie te blachy docinające się znajdują i jak wyglądają? można je gdzieś ewentualnie dostać ?, jakiej grubości powinny być?

co się stanie jak wszystkie pasy będe miał krótsze o 15 cm, oczywiście różnica między krótkimi i długimi będzie zachowana. będą tylko mniejsze belki na nie 180 tylko 175cm czy długość pasów ma na coś jeszcze wpływ. ?

już wiem które to blachy, patrząc po śrubach mocujących są wytarte dość sporo, ale nie wiem jakiej powinny być grubości, będe szukał w necie. zostaje jeszcze kwestia pasów skracać czy przedłużyć?

te blachy nazywają się deflektory bramy ale nigdzie ich nie widze w internecie, można je gdzieś dostać, jakie powinny być grube

Opublikowano

kolego sorry że nie odpowiadam Ale napięty miałem dzień dokładnie o te blachy chodzi ja swoje niestety ale młot i naostrzyłem je i ładnie odcinają A prssowałem i siano i słomę i sianokiszonę i jest ok A pasy zostaw jak były!

Opublikowano (edytowane)

dzięki za pomoc cały poprzedni sezon się głowiłem co jest nie tak z tymi belkami, teraz już wiem że to wina tych blach bo po otwarciu komory to belki tak ciasno siedzą że nie można ich ręką na siłę wyrwać. tylko nie wiem teraz jak te blachy powinny wyglądać w oryginale, nie wiem czy u nie były odcinające słomę bo wyglądają jakby były takie stożkowe i po prostu tylko zwężały trochę bele. wiem że to teraz nie pora na podpinanie prasy ale czy była by możliwość byś zrobił parę fotek jak to u ciebie wygląda?

a jaki masz model prasy?

jak uda mi się rozwiązać problem nie wypadających belek masz u nie porządną flaszkę

Opublikowano (edytowane)

Kolego jeżeli chodzi o nie wypadanie belek to te blachy o których mowa. 

Długość pasów. Mogą być krótsze ale uwaga jeżeli masz pasy krótsze o 30 cm to wszystkie mają być krótsze o 30 cm według katalogu 4+2 jedyne co sie zmieni to srednica beli którą max zrobisz z 180 do 175 czy 170. 

Dodatkowo tolerancja w dlugosci pasów to około 4 cm w przypadku JD nie pamiętam dokladnie bo 590 miałem jakis czas temu. W dokumentacji technicznej jest to zawarte. Ale im pasy równiejsze tym dłużej pochodzą bo siły sie równo rozkładają.

Edytowane przez Neveragain
Opublikowano
W dniu 20.05.2020 o 08:47, weksel napisał(a):

to nie pasy,prawdopodobnie blachy docinające boki są albo wytarte albo za bardzo wygięte tam szukaj problemu

Witam, możesz mi podpowiedzieć gdzie szukać tych blach docinających boki ?