Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w zaoranym ugorze gdzie posiałem owies opuściło się sporo nawłoci i mam pytanie czy da rady to jakoś zwalczyć w tej uprawie czy niestety owies będzie musiał z tym cholerstwem żyć? 

Opublikowano

Podłączam się do pytania, zasialem też owies na ugorze koszonym raz do roku na którym była nawłoć, w styczniu badyle skosilem zaoralem teraz widać po siewie wychodzi. Mam mustang forte ale zadziała coś? Nic o nawłoći w etykecie nie pisze

Opublikowano

Zadziałało ale odbiła było gęste jak. Cholera na ugorze i opuściło sie z korzenia ale jakotako owsu nie zagroziła bardzo bo akurat tam najlepiej sypał a i jak zaczeła przerastać owies to już żniwa były 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez buchaj
      Jak w temacie. Chodzi mi głównie o osty i pokrzywy.
    • Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez Kroolik15
      <p>Od kilku lat na naszym polu rośnie jeden szczególny chwast którego nie idzie się niczym pozbyc a który w dużym stopniu zarasta pszenice, owies jak i pszenżyto w ogromnym stopniu zmniejszając nasze zbiory. Nie wiem co to jest ani czym to pryskać za pomoc wielkie dzięki. </p>

• Przez zetorek7211
      Witam od wielu lat uprawiam owies zazwyczaj sieje po zycie lub kukurydzy zawsze sie udaje raz lepiej raz gorzej plonuje ale w tym roku na jednym z pol mam takie dziwne zjawisko ze sa plamy jasnozielone przechodzace w zolte. Klasa ziemi IV stanowisko po zycie sprzatnieta sloma pod korzen 350 kg Lubofoski 250 kg Salmagu nasiona nie zaprawiane. Po zniwach bylo wapnowane. Obok na kawalku ktory wydzierzawilem byl to odlog zaorany w listopadzie tez posialem owies i jest taki ladny ze ten na moim polu wyglada marnie troche. Czym mu pomoc ? Druga dawke nawozu dac dolistnie czy sypnac na owies po ugorze juz pryskalem a tego nie chce narazie bo moze cos mu dodam dolistnie tylo co polecacie ? Co tym zrobic ?
    • Przez SchwammalTM
      Witam,

Chciałbym zapytać jak najefektywniej uprawić pole po częściowo wylegniętym a częściowo zniszczonym przez dziki owsie. Ze względu na ogrom zniszczeń nie został on zebrany. Zaraz po inspekcji koła łowieckiego pole zostało spryskane Glyfosem. Chciałem spróbować zaorać pole, ale pług bardzo się zapycha i po przejechaniu 10 m zrezygnowałem z orki i postanowiłem zapytać się mądrzejszych ode mnie.

Dodam, że orkę próbowałem robić na różnych głębokościach - w zasadzie nie robiło to zbyt dużej różnicy - pług zapychał się identycznie, przez co orać się nie dało.

Myślałem, czy najpierw nie przeciągnąć po polu kultywatorem, ale boje się, że powtórzy się historia z pługiem. 

Agregatu ścierniskowego ani talerzówki nie mam ani też za bardzo nie ma mi kto tego pola uprawić większym ciągnikiem. Mam C330.

Z góry dziękuję za rady!
  • Dodaj nową pozycję...
v