Skocz do zawartości

f9p - problem z połączeniem usb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może masz jakieś trefne gniazdo w Ardusimple? Kabelki są ważne ale bez przesady. Ja wsadzałem/kupowałem pierwsze z brzegu, króciutki kabel odbiornik-hub w pudełku, hub mocno budżetowy, po drodze do tabletu jeszcze otg, działa całymi dniami w warunkach, umówmy się, mało laboratoryjnych ;)

• Root Admin
Opublikowano

no własnie
testowałem na 4 kablach, na najprostszym nie działało.
na lepszym działa ale jakieś cuda się dzieja. Siedze na forum cerea, gość mi pokazywał jak wgrywagc configi, Configi sie wyysłają tylko przy baudrate 9600, a później przy ntripclient mam bad GGA data,

przy agopengps tylko chwilowo łapie mi GPS fixa.

myslałem ze problem z tym ze testuje na balkonie w bloku, ostanio byłem na wsi, odpalone na otwrtym terenie i to samo.
Chyba musze zglosić to do sprzedawcy

a moze zły setting pod to co mam?

bo tu niby działa

image.png

Opublikowano

Próbowałeś firmware wgrać. Jak czasami mi nie chciało konfiga przyjąć to zawsze wgrywałem firmware. Zawsze działało.

W ago masz chwilowy rtk fix a co chwila skacze na float? Masz swoją bazę ?

• Root Admin
Opublikowano

próbowałem wgrywać fw, ale moze rzeczywiście baud rate był za duży

jesli chodzi o rtk to mam kupiony abonament w ags, więc korzystam albo ntripclient albo z wbudowanej funkcji agopengps

Opublikowano

Jak masz masz 2 f9p to działa dużo lepiej. 

przykład dane z klienta ntrip w ago

2 xf9p konfig 4 konstelacje na 10hz

cały czas rtk fix skacze w taki sposób 10, 10.2, 8.7, 10 , 7.7

f9p +ags stacja 4km ode mnie, ten sam konfig

gubi fixa czasami, jest float rtk, spada do 4 hz, ogólnie jest to niestabilne

Mam jeszcze chyba abonamet to jutro mogę jeszcze zrobić test.

• Root Admin
Opublikowano

a jak masz zrobioną komunikację pomiędzy  f9p? radio? czy net? u mnie najdalsze pola 3km ale radio się raczej nie bedzie widziec, bo nie zamontuje  f9p nigdzie wysoko

image.png

image.png

Opublikowano (edytowane)

Antena + f9p ( Twój drugi link) +

Stary laptop/ komp którego używasz/ rasbery/to co masz w pierwszym linku(ja tego nie używałem ale według dokumentacji powinno działać )+ internet

Edytowane przez kibix
Opublikowano

Ja mam tak 

Antena+ f9p gole+rasbery i kablem do rutera bo przez wifi mi to szwankowalo . Ja mam to włączone na okraglo.

Tylko jeszcze musisz to wysłać w świat czyli albo rtk2go albo stałe IP albo ddns

• Root Admin
Opublikowano

rpi mam zapięte kablem do sieci, tylko problem jest bo ono daleko od cywilizacji jest i nie wiem ale podejrzewam ze do anteny gps musiałbym mieć ze 20m kabla.

mam tez ddns,

ale moze lepiej kupić ten moduł wifi za 60euro niż pałować się z takim kablem?

Opublikowano (edytowane)

Jak będziesz zamawiał daj znać na priv to może razem zamówimy. Koszty transportu beda mniejsze

Powinno działać, ale ja tego nie testował. Wifi w otwartym terenie łapie ponad 50 metrów. Kabel tańszy i pewniejszy kwestia możliwości poprowadzenia

Edytowane przez kibix
  • Root Admin
Opublikowano

ja w domu mam na każdym piętrze ap, bo to dom z lat 80 więc strony mega grube i zakłócało na maxa.

czyli co

f9p, moduł wifi, zasilacz i nadaje do rtk2go, a po stronie traktora ustawiam ntripclienta na rtk2go? i powinienem mieć rtkfixa non stop?

jak tak to ja jestem gotów zeby zamówić.

pytanie czyt ta antena jest ok: https://www.ardusimple.com/product/ann-mb-00-ip67/

co takie antent mam 2.

Ja poczatkowo kupiłem taki zestaw, ale go rozmontowałem: https://www.ardusimple.com/product/simplertk2b-heading-basic-starter-kit-ip67/

może tą płytkę co mam da sie jakoś wykorzystać aby nadawać do rpi?

Opublikowano
Cytat

f9p, moduł wifi, zasilacz i nadaje do rtk2go, a po stronie traktora ustawiam ntripclienta na rtk2go? i powinienem mieć rtkfixa non stop?

jak masz ddns to nie musisz rtk2go, tylko mozesz miec swoj wlasny caster. Ale wlasnie tak to działa. Jutro zrobie film jak to dziła asg a jak 2xf9p

Cytat

pytanie czyt ta antena jest ok: https://www.ardusimple.com/product/ann-mb-00-ip67/

ja mam ta okragla, różnica może być w bardzo złych warunkach pogodowych

Cytat

Ja poczatkowo kupiłem taki zestaw, ale go rozmontowałem: https://www.ardusimple.com/product/simplertk2b-heading-basic-starter-kit-ip67/

Wydaje mi sie ze powinno działać. Tylko żeby to skonfigurować potrzebujesz przejscia uart->usb bo jak innaczej sie podepniesz do ucenter?

• Root Admin
Opublikowano

własnie widze ze kupa pierdzielenia.
zamówię to co na początku mówiłem czy f9p i tego wifi castera. zasilacz jakiś mam dla usb i niech to sobie stoi na balkonie.
ddns się ustawi i wio.

Jak chcesz coś to daj znac na priv, w niedziele wieczorem bym puscił zamowienie

Opublikowano

Nie to, żebym nie był ciekawy jak ktoś NTRIP Caster-a przetestuje ale ta zabawka przy jednostkowym zakupie z vat i przesyłką to 105€... 😲

A u mnie od paru miesięcy (z jednym padem karty ale to szczegół, logi do ram i na razie spokój) śmiga PI ZeroW na poddaszu, do tego chińska antenka GNSS. Gdzieś jakiś czas temu linkowałem praktycznie gotowca z ntripcasterem do wgrania w Malinkę.
Nie wiem o co chodzi z obecną dostępnością malinek na Botlandzie, antenkę razu pewnego trafiłem za $56, o dokładności nie ma chyba co dyskutować bo pokazywałem testy z tą bazą na osnowie, dla mnie to się zdecydowanie lepiej kalkuluje niż antenka i wifi caster od Ardusimple...

https://botland.com.pl/pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-zero/8330-raspberry-pi-zero-w-512mb-ram-wifi-bt-41.html

https://www.aliexpress.com/item/32815576155.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d2zOiEW

• Root Admin
Opublikowano

a co potrzebuję do rpi żeby podpiąć antenę gps z wtykiem od f9p - teraz nie kojarze jaki to typ wtyku.

@kristofus to co pokazałeś to jeszcze trzeba mmieć jakiś dzinks zeby do rpi zapiąć anetne

coś z gps na usb