Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a listwę kosy masz fabryczną, czy od bizona?

fabryczna jest o 1/3 szersza niż ta od bizona i musi być już ostro wytarta żeby pękała ;)

Opublikowano

Jeżeli masz na łożysku duze luzy to sie bedzie urywać, jednak wydaje mi sie ze to jest wadą tych kombajnów poniewaz u mnie tez sie tak dzieje i zawsze urywa sie w tym samym miejscu za uchwytami od mocowania kosy. Mi w sezonie pęka przewaznie raz na 3 dni chociaż zależy... ;)

Opublikowano

Może to być luz na łożysku ale bardzo prawdopodobne, że jest wytarte leże pod targańcem, na którym chodzi kosa. Wtedy listwa kosy chodzi na boki i pęka. Druga sprawa - może są zatępione nożyki albo stalki i ciężko idzie.

I kolejna sprawa - stary i zmęczony materiał, rozhartowany od spawania. Zregeneruj leże i kup nową kosę a zapomnisz o problemie.

U mnie kosa urywała się bardzo często. Po wymianie nie ma problemu a zielsko tnie jak rotacyjna...

Nie było zregenerowane leże ale to po sezonie...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Prawdopodobnie łożysko po prawej stronie było wymienione na węższe. Może tak być, ale trzeba założyć podkładki dystansowe. Jeżeli wał ma duży luz osiowy może się zmęczyć i pęknąć (zakładam, że jest tak samo jak w 307). Drugą przyczyną może być zużyty napęd młocarni (tam chyba jest na łańcuch jeśli dobrze pamiętam). Wyciągnięty łańcuch może nie trafiać na zęby i w efekcie zmęczyć wał. Mogło też po prostu zatrzeć się łożysko. Sprawdź gdzie pękł i czy są ślady innych uszkodzeń, jeśli tak to w którym miejscu i jakie. Sprawdź też stan łożysk.

Opublikowano

Albo był już tak zużyty, że dostał bicie bo był niewyważony. W tym roku przed żniwami oddaliśmy do regeneracji i wyważania właśnie odrzutnik słomy.

Opublikowano

Prawdopodobnie łożysko po prawej stronie było wymienione na węższe. Może tak być, ale trzeba założyć podkładki dystansowe. Jeżeli wał ma duży luz osiowy może się zmęczyć i pęknąć (zakładam, że jest tak samo jak w 307). Drugą przyczyną może być zużyty napęd młocarni (tam chyba jest na łańcuch jeśli dobrze pamiętam). wyciągnięty łańcuch może nie trafiać na zęby i w efekcie zmęczyć wał. Mogło też po prostu zatrzeć się łożysko. Sprawdź gdzie pękł i czy są ślady innych uszkodzeń, jeśli tak to w którym miejscu i jakie. Sprawdź też stan łożysk.

Pękł w łożysku.jak by był odcięty

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Sprawdź napędy bo wszystko wskazuje, że wina leży po ich stronie. Czy masz sieczkarnie? Napęd sieczkarni jest daleko od łożyska i przy nie równych lub nie wyważonych kołach może złamać wał. Mógł być to też przypadek że coś twardego wpadło na któryś pasek lub łańcuch. Może też być przyczyną rozpadający się pas z silnika - jeden z pasków odkleił się i dostał pod drugi. U mnie jak wymieniałem łożyska to duże koło pasowe schodziło bardzo ciężko. Czy u ciebie nie miało przypadkiem luzu?

Opublikowano

mam sieczkarnie.pasy mam nowe.miałem maly problem ze zdjęciem tego koła pasowego.pamiętam że w zeszłe żniwa wyleciała mi z kombajnu blacha wielkości ok 10x 15 cm i nie wiem skąd się wzięła.nigdie nie pasuje.przeszukałem kombajn w środku na wylot.Oczywiście przeleciała przez sieczkarnie.potrzebuje teraz taki wał kupić i mam z tym problem.ale też boje sie że jak założe nowy to będzie to samo.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Będę się upierał na napędach. Może paski zbyt mocno naciągnięte, zwłaszcza ten od sieczkarni był zbyt mocno naciągnięty. Jak założysz nowy wał to sprawdź czy koła nie mają bicia, zwłaszcza od sieczkarni. U mnie pas na sieczkarnie jest lekko naciągnięty i nie miałem przypadku aby się ślizgał. Nie wypowiadam się co do napędu młocarni bo u mnie jest zupełnie inny i nie mam z takim do czynienia, ale też skontroluj. Blacha na sieczkarni na pewno nie była przyczyną, a mogła pochodzić nie koniecznie z kombajnu. Wyważenie, a raczej jego brak odrzutnika słomy to wg mnie nie przyczyna pęknięcia wału. Może ktoś bardzo agresywnie włączał napęd młocarni.

2 września się upierałem, ale dzisiaj, 8 września po rozmowie z mechanikiem już się nie upieram przy napędach. Zatarte łożysko na wale młocarni narusza wał odrzutnika słomy. Wał taki pęka najdalej po godzinie. Mechanik powiedział, że w przypadku zatarcia łożyska młocarni w MF zawsze rozbiera wał odrzutnika i sprawdza. Powiedział, że miał przypadki, że wał był nadpęknięty, do wymiany, a czasami urwie się od razu. Dotyczy to także kilku modeli z paskiem. Jednoznacznie wykluczył niewyważenie i napędy. Jeżeli wymienisz wał to z całą pewnością nic się nie będzie działo. A na przyszłość pilnuj tych łożysk młocarni, a z kombajnu będziesz zadowolony bo, jak powiedział mechanik, 186 to niezniszczalna maszyna, jedna z najlepszych w swojej klasie, bardziej niezawodna od mojej 307.

Opublikowano

kosa jest nowa.nie od bizona.omłóciła dopiero 5ha

Kolego miałem to samo. Męczyle się 2 sezony dopuki nie kupiłem orginalnej kosy. Potem zaczoł sie rwać ten trzpień z łożyskiem więc przyspawałem go na stałe i 3 lata mam już spokuj.

Opublikowano
<br />Jeszcze mam takie pytanie w sprawie odrzutnika słomy.Czy ktoś się orientuje czy jest jakaś różnica między modelem 186 a 81?<br />
<br /><br /><br />a co to za model 81? Bo pierwsze płysze.
Opublikowano

Też później szukałem na necie i nie znalazłem takiego modelu a tak mi podał gostek do którego dzwoniłem w sprawie odrzutnika

Może chodzi ci o model 31 ale om jest mniejszy o szerokości młocarni 62cm.

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanie w sprawie odrzutnika słomy.Czy ktoś się orientuje czy jest jakaś różnica między modelem 186 a 81?

witaj kolego wsprawie tego odrzutnika to mogę ci pomoc tylko potrzebuje więcej informacji z której strony on się urwał bo ja w takim kombajnie urwałem 3 sztuki i moi znajomi mieli ten sam problem

Opublikowano

Jade dziś po odrzutnik słomy do mf 186 do trafił się dawca w związku z tym pytanie do posiadaczy tegoż kombajnu.Czy posiada ktoś katalog w wersji elektr albo zeskanowany? Ułatwił by mi składanie.

Opublikowano

Witam. 
Podpowie ktoś, jak szybko wymienić łożysko pod zębatka młocarni zaznaczoną na zdjęciu. Może ktoś poda nr łożyska żeby szybciej kupić....

IMG_20250809_141123.jpg