Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy orientuje się ktoś jaka powinna być pompa wtryskowa do Valtry Valmet 8150 hitech 137 k.m. z turbiną 2001 rok? 

Kupiłem ten ciągnik 3 lata temu i on nie ma mocy oraz bardzo kopci pod obciążeniem. Istnieje hipoteza, że pompa jest od traktora bez turbiny i dlatego tak się zachowuje. 

Może ktoś ma jakiś pomysł co innego może być przyczyną takiego zachowania oprócz pompy? 

Mój model pompy to: 

Stanadyne A2 DB4 629-5364

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz silnik o oznaczeniu 620 DSRE, a taki miały 8150 Hitech to tam powinna być pompa o właśnie takim oznaczeniu.

Edytowane przez stepek93
Opublikowano
Dnia 16.02.2020 o 16:45, pawel100474 napisał:

Jak pompa ma przewód ciśnienia od kolektora ssącego do pompy to pompa od turba 

No właśnie pompa nie posiada takiego przewodu i na to samo zwrócił uwagę mechanik, u którego zostawiłem traktor. Dziś byłem obejrzeć taki sam ciągnik i też ma taką pompę jak u mnie i również nie posiada tego przewodu.

21 godzin temu, stepek93 napisał:

Jeśli masz silnik o oznaczeniu 620 DSRE, a taki miały 8150 Hitech to tam powinna być pompa o właśnie takim oznaczeniu.

Niestety nie mam na swoim ciągniku żadnego takiego numeru (możliwe że tabliczka bądź naklejka przepadła, gdyż widać jakieś pozostałości). Jedyne są numery wyryte

L03139

L01944

Skontaktowałem się z serwisem i dowiedziałem się, że powinna być tam pompa o podobnym symbolu, mianowicie: 

DB4629-5244

A mam:

DB4629-5364

I dowiedziałem się też, że taka pompa po regeneracji kosztuje prawie 11 tyś. zł (nie wiem tylko czy brutto czy netto). 

Mechanik ma sprawdzić wtryski, ciśnienie na tłokach i ogólnie to co się da. Pompę do sprawdzenia dam na samym końcu a wcześniej pożyczę pompę od właściciela traktora, którego dziś odwiedziłem (nie będzie z tym problemu mówił).

Dziękuję chłopacy za podpowiedzi, jak już ogarnę sprawę, to napiszę co było.

Opublikowano
16 godzin temu, stepek93 napisał:

W 8150 do nr silnika: L24138 jest pompa o oznaczeniu DB4629-5244, natomiast 8150 od nr: L24139 oraz 8150 Hitech ma już pompę DB4629-5364.

Dzięki za bardzo pożyteczną informację.