Skocz do zawartości

Zakup maszyn PROW , czy można kupić w innym kraju niż PL?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie, czy maszynę zakupywaną w ramach modernizacji gospodarstw rolnych można kupić u innego dealera, niż krajowego? Widzę, że ceny są często niższe niż w kraju. Czy są problemy z rozliczeniem takiej maszyny ? Jak wyglądają procedury np. finansowania fabrycznego, takiego zakupu ogólnie ? 

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie da się nie rozliczysz podatku VAT zwrot VAT jak najbardziej można zrobić natomiast polski US zaliczy Ci to jako dochód ,  poza tym nie wiem czy Ci nawet ktoś to sprzeda . Wiem na pewno że nie da się kupić nowej ciężarówki chociażbyś nawet miał NIP UE  , teoretycznie można to kupić w cenie Netto to niestety nie da się

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano

Nie wiem jak to jest z maszynami rolniczymi, czy ciężarówkami, ale kupowałem dla firmy różne sprzęty (elektronika), czy to z UK, czy z Holandii, i nie było problemu by wystawili fakturę z zerowym VAT. Później księgowość sobie ten sprzęt klasyfikowała i jakoś rozliczała się z VAT.

Opublikowano
9 godzin temu, Andrz_ napisał:

Niestety nie da się nie rozliczysz podatku VAT zwrot VAT jak najbardziej można zrobić natomiast polski US zaliczy Ci to jako dochód ,  poza tym nie wiem czy Ci nawet ktoś to sprzeda . Wiem na pewno że nie da się kupić nowej ciężarówki chociażbyś nawet miał NIP UE  , teoretycznie można to kupić w cenie Netto to niestety nie da się

można wiedzieć z jakiego to powodu się  nie da kupić nowej ciężarówki? I jak w końcu z tym VATem raz piszesz że ,,nie rozliczysz podatku VAT a następnie że zwrot VAT jak najbardziej można zrobić,, coś to zdanie sensu pozbawione się zdaje mi...?

10 godzin temu, NewVario napisał:

Witam wszystkich, mam pytanie, czy maszynę zakupywaną w ramach modernizacji gospodarstw rolnych można kupić u innego dealera, niż krajowego? Widzę, że ceny są często niższe niż w kraju. Czy są problemy z rozliczeniem takiej maszyny ? Jak wyglądają procedury np. finansowania fabrycznego, takiego zakupu ogólnie ? 

Modernizacja nie ma przeciwwskazań i zakazów kupowania maszyny na terenie całej UE.

Problemy z rozliczeniem maszyny mogą być zawsze. Ja z kolei słyszałem o przypadku kiedy to gruber 3 belkowy posądzono o to że jest takiego samego przeznaczenia i użytku jak zestaw uprawowo siewny (agregat siewny talerzowy pół zawieszany jak np. HORSCH PRONTO) który został nabyty w poprzednim sezonie MGR.

I były problemy z rozliczeniem takowego grubera mimo że był zakupiony w PL.

Także nie ma reguły z tymi problemami podczas rozliczeń, bo mogą się niespodziewanie pojawić przy każdej błahostce.

Finansowanie fabrycznie to już wewnętrzny regulamin firmy, ale ten też musi być zgodny z obowiązującym prawem. Jednak po szczegóły udaj się do źródła.

Opublikowano
Andrz_ napisał:

jesteś w wielkim błędzie dużo moich znajomych kupuje ciężarówki naczepy w Niemczech bo krótszy czas oczekiwania często parę groszy tańsza i nie ma problemu z rozliczeniem VAT pewnie trzeba mieć NIP europejski w exporcie-imporcie rozliczają ten VAT jakoś nie znam szegolow

Opublikowano
11 godzin temu, gosciu506 napisał:

jesteś w wielkim błędzie dużo moich znajomych kupuje ciężarówki naczepy w Niemczech bo krótszy czas oczekiwania często parę groszy tańsza i nie ma problemu z rozliczeniem VAT pewnie trzeba mieć NIP europejski w exporcie-imporcie rozliczają ten VAT jakoś nie znam szegolow

Nie mam zamiaru Ci robić wykładu z prawa podatkowego .   TY słyszałeś od znajomych to wiesz lepiej  ja sam kupuje mogę nie wiedzieć dokładnie 
Pozdrawiam

15 godzin temu, Aktis napisał:

Nie wiem jak to jest z maszynami rolniczymi, czy ciężarówkami, ale kupowałem dla firmy różne sprzęty (elektronika), czy to z UK, czy z Holandii, i nie było problemu by wystawili fakturę z zerowym VAT. Później księgowość sobie ten sprzęt klasyfikowała i jakoś rozliczała się z VAT.

Wszystko sie da rozliczyć i  tak to działa, tylko ze w przypadku ciągników siodłowych czy tam innych cięzarówek dilerzy polscy mają rejonizacje  ja jako klient nie mogę kupić tu gdzie chce tylko tu gdzie jest mój rejon a co dopiero w innym kraju. Mowa o nowych autach

Opublikowano

Jak jesteś łatwowierny to wierzysz w rejonizację. Dajesz się kroić na siano. 

Dzisiaj mi jeden diler wpierał, że jak jestem z Poznania to mi nie może sprzedać. Mówię Panie, mnie nie i interesuje czy możesz czy nie możesz chce kupić od Was jeżeli dacie lepsza cena niż diler na moim rejonie. Po kilku minutach rozmowy przyznał rację i był skłonny sprzedać ciągnik tylko zmienił linię obrony na taka, że serwis wyjdzie za drogo.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Jak jesteś łatwowierny to wierzysz w rejonizację. Dajesz się kroić na siano. 

Dzisiaj mi jeden diler wpierał, że jak jestem z Poznania to mi nie może sprzedać. Mówię Panie, mnie nie i interesuje czy możesz czy nie możesz chce kupić od Was jeżeli dacie lepsza cena niż diler na moim rejonie. Po kilku minutach rozmowy przyznał rację i był skłonny sprzedać ciągnik tylko zmienił linię obrony na taka, że serwis wyjdzie za drogo.

Na pewno nie jestem łatwo wierny a tym bardziej nie daje się kroić
Po za tym  serwisujesz tu gdzie Tobie  pasuje i wcale to nie musi być dealer u którego zakupiłeś daną maszynę warunek dany serwis musi mieć autoryzację danej marki

Edytowane przez Andrz_