Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ale kto kazał sie pchać w takie coś? Lepiej było wziąć kredyt i mieć swoje byki a nie czyjeś

ani w kontrakt ani w kredyt tego dziadostwa brać nie wolno, jak kogos nie stac na zakup cieląt, a pragnie nadobyc sobie problemów, to niech najpierw zarobi gdziekolwiek a potem utopi tą kase w bydle i tyle

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 minut temu, Rolnik7343 napisał:

akurat niektórzy biorą (nie od biernackiego) i w miarę na tym wychodzą, a biernacki robił to tak że kazał brać następne bo nie wypłaci kasy za poprzednie

jak kogos nie stac to niech sobie wstawi 2 sztuki za własną kase i lepiej na tym wyjdzie niż na 20 sztukach na kontrakcie, jak to mówią lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu ....

Opublikowano

kolego trzeba kontrakty czytać a nie wierzyć co przedstawiciel mówi, 

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Zeby zarobić to najpierw trzeba włożyć ;)

U   nas  też   jeden ..włożył''   nakupił  cielaków  dużo  upadków-kredyt  i teraz  komornikowi  się   morda  śmieje......     dobrze  że stary   kawaler  to chociaż   sam cierpi  nie z rodziną......

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Zeby zarobić to najpierw trzeba włożyć ;)

Do tego 2 jaja szklanka mąki szczypta pieprzu i przepis na pincet plusa kompletny. 😂

Powie mi ktoś jak to wogole działają te kontrakty teraz? Rolnik dostaje bydło i za przyrost stawkę rynkowa czy mniej o jaki procent?🤔

Edytowane przez damian007
  • Haha 1
Opublikowano

Rolnik wbrew temu co tu piszecie ja pracuje. Mam niepełnosprawnego w domu do tego  jak sie swinka prosi to pilnuje maluchów i nie pisze na forum

Opublikowano
1 minutę temu, Szymi40 napisał:

U   nas  też   jeden ..włożył''   nakupił  cielaków  dużo  upadków-kredyt  i teraz  komornikowi  się   morda  śmieje......     dobrze  że stary   kawaler  to chociaż   sam cierpi  nie z rodziną......

A widzisz ... Bo jak się kupuje to trzeba wiedzieć jakie, gdzie i jak o nie zadbać ;) u nas na kupionych 35szt. jeden cielak padł a 3 szt, były leczone a reszta bez żadnych "komplikacji"

7 minut temu, damian007 napisał:

Do tego 2 jaja szklanka mąki szczypta pieprzu i przepis na pincet plusa kompletny. 😂

Powie mi ktoś jak to wogole działają te kontrakty teraz? Rolnik dostaje bydło i za przyrost stawkę rynkowa czy mniej o jaki procent?🤔

Jak ja się dowiadywałem to było tak... przywożą ci cielaki (akurat u tego były różne do wyboru tzn. cielaki, żarłaki i odsadki) i mają wymagania np. jałówka 600kg a byk 700kg przy sprzedaży  płacą za każdy kg powyżej tego co miały cielaki jak je przywożą, mi chyba wtedy mówili 5zł netto za każdy kilogram

Opublikowano

Moze sie jeden trafic i cale stado udupic. Kiedys kupilem takiego piekny zywy a za dwa tygodnie ledwo cieply wet stwierdzil ze pasozyt dwa dni i po nim nic leczenie nie pomoglo. Z tego kojca wszystkie tak skonczyly

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

wtedy mówili 5zł netto za każdy kilogram

i w tym momencie wypuszczam rottweilera z kojca 

Opublikowano
1 minutę temu, rejvas napisał:

rolnik7343

Ty wierzysz w to co piszesz czy podpuszczasz ? ;)

W co mam wierzyć ? że tak mało upadków ? dziwne co nie ? przecie to powinno conajmniej z 20 szt. paść, co nie ? 9_9

2 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Rolnik jak Ty z nimi w karty grasz i spisz to jak maja Ci zdychać?😂😂😂

do cielaków chodzi się tylko rano i wieczorem wrzucić żarcie w koryto i napić, po co częściej ? jak ktoś ma doczynienia z cielakami to nawet przy pojeniu widzi czy coś się z cielakiem dzieje ;) ta jedna sztuka padła 3 dni po kupnie i tylko dla tego że była słaba bo u poprzedniego właściciela ją do tego doprowadzili ... tzn. właściciel pojechał na kilka dni na wakacje a jego ojciec miał do tego stopnia w d*pie bydło że nawet małe cielaki po kolana w gnoju chodziły ...

2 minuty temu, rejvas napisał:

i w tym momencie wypuszczam rottweilera z kojca 

a se wypuszczaj

Opublikowano

Rolnik młody jestes, pożyjesz zobaczysz. Nie życzę Ci tego ale jak kiedyś ściągniesz jakieś dziadostwo do obory to bedziesz płakał bo zdrowe sztuki które maja po 8-12 miesięcy bedą zdychać to wtedy bedziesz mogl sie wykazać ta wiedza ,,jakie, gdzie i jak o nie zadbać”.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

5zł za kilogram ? propozycja dla imbecylów co na kalkulator patrzyć nie mogą :D 

jak ktos lubi robić za darmo przy nie swoim bydle to pełno jest mleczarzy którzy potrzebują parobków :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Rolnik młody jestes, pożyjesz zobaczysz. Nie życzę Ci tego ale jak kiedyś ściągniesz jakieś dziadostwo do obory to bedziesz płakał bo zdrowe sztuki które maja po 8-12 miesięcy bedą zdychać to wtedy bedziesz mogl sie wykazać ta wiedza ,,jakie, gdzie i jak o nie zadbać”.

Akurat o choroby się nie boje bo cielaki przez pierwsze minimum 3 miesiące są w odchowalni w budynku całkowicie oddzielonym od reszty bo jest po drugiej stronie podwórka

Opublikowano
3 minuty temu, rejvas napisał:

5zł za kilogram ? propozycja dla imbecylów co na kalkulator patrzyć nie mogą :D

Wiem że tym masz całą kolekcję kalkulatorów 9_9 jak bym miał pewność tych 5zł netto to bym w ogólnie chciał sam kupować tylko niech wstawią takie po 150-200kg i wolę dostać 5złnetto za 450kg (+ waga w jakiej przyjechał) niż dostać 7 netto i odliczać koszt zakupu cielaków i preparatu

@przemek28_28 ale zawsze jest mniejszy ryzyk niż jak by były w jednym budynku z innymi sztukami

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik7343 napisał:

Akurat o choroby się nie boje bo cielaki przez pierwsze minimum 3 miesiące są w odchowalni w budynku całkowicie oddzielonym od reszty bo jest po drugiej stronie podwórka

A to akurat przy wirosowcema niewielkie znaczenie.sasiad kiedys sprowadzil cirlaki z rotawirusem to za miesiac cala wioska miala

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v