Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, nikolas29 napisał:

No na tirach to przecież opłacalna.a po co ci te 10 szt

10 sztuk to na program dla ojca, tyle ze on juz niestety tylko na papierku. Na tirach po Polsce to guzik zarobisz, jak dojdziesz do 5 tyś to jest sukces, teraz przelicz te 5 koła przez 13- 14 godzin pracy, juz nawet nie liczę godzin w aucie jak przyjdzie Ci spać bo jak ktoś śpi w budzie to już kicha po całości. 

Byki trzymam i bede powiekszał obsadę bo wolę mieć z gospodarki 3 tyś na czysto niż siedzieć za kierownica i brać 5. 

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

10 sztuk to na program dla ojca, tyle ze on juz niestety tylko na papierku. Na tirach po Polsce to guzik zarobisz, jak dojdziesz do 5 tyś to jest sukces, teraz przelicz te 5 koła przez 13- 14 godzin pracy, juz nawet nie liczę godzin w aucie jak przyjdzie Ci spać bo jak ktoś śpi w budzie to już kicha po całości. 

Byki trzymam i bede powiekszał obsadę bo wolę mieć z gospodarki 3 tyś na czysto niż siedzieć za kierownica i brać 5. 

u mnie byki likwiduja i robia papiery na ce koparki itp a ziemie bez hodowli to w sobote obrobia albo na urlopie zeby 5tysi wyciagnac z gospodarki 20-30ha 4-5 kl to jest prawie ze niemozliwe zakladajac ze sie te 8-9godzin dzienie bedzie robic a gdzie urlop  c

horobowe

Opublikowano

Święte słowa chłopaka  u mnie wychodzi koszt 5 tys a nie 4300 zł  bo jaką śróte musisz kupić , jakaś wizyta weta i 5 tys kosztów.

A teraz jeszcze na ten zysk 1 tys zł czeka handlarz z boską wagą albo klasyfikator WBC i  rolnik ma goła dupe edzia listonosza  a nie zyski. 

Opublikowano

Trochę lipa, nie ma kiszonki, nie ma słomy ani siana. Wszystko kupuje, normalne że zarobi tyle co nic i wydaje mi się że za długo trzyma je.

Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Trochę lipa, nie ma kiszonki, nie ma słomy ani siana. Wszystko kupuje, normalne że zarobi tyle co nic i wydaje mi się że za długo trzyma je.

No dobra ale tak się liczy opłacalność!!! Nawet jak masz swoja kiszonkę to liczysz po cenie za jaką byś sprzedał na wolnym rynku. Pewnie jak liczysz ze kiszonka, swoja, siano ,swoje  to potem wychodzą cuda wianki ze byk utuczony za 3 zł na kg .  Ale nie na tym opłacalnośc polega , takie liczenie to oszukiwanie samego siebie  i czysty prezent dla handlarzy i ubojni bo wiecej nie umiejących liczyć potrzeba, nie majacych wagi i zegarka zeby nie wiedział kiedy termin na fakturze już minoł. 

Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

Jesteś pierwszym i jedynym który tak mysli

Opublikowano
21 godzin temu, Piegus napisał:

Przypadek który opisał kanalia ma tyle wspólnego z opłacalnością, co obecnie hodowla bydła mięsnego. Ludzie, którzy mają rasowe bydło i choćby 1 pracownika na etacie już likwidują, bo im się nie opłaca. U Was widocznie rolę parobków pełnią członkowie rodziny, skoro na HFach wychodzicie na plus.

A członkowie rodziny nawet nie wiedzą że dokładają tam do biznesu .. Pracować przy bydle i dokładać to jest biznes . Ale na HFach tak jest .. 

Opublikowano (edytowane)

Ten z filmu powiedział ze kupuje cielaki za 800-1000 zł i na byku SM Mańku zarobił niby 2700 kłopot z tym ze u nas mały maniek nie kosztował by 800 zł ale 1800 zł i zysk z mańka taki są jak i z renifera

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
3 godziny temu, gustaww napisał:

Te 3 tysie na czysto to jak wyliczyles ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja od miesięcy pisze ze z bydła to zarobią sprzedawcy cielaków, paszarnie, weterynarze i skupniki opasów. Jeszcze kręcą rolnikami jak chcą bo mały renifer Rolo kosztuje 800 zł a mały maniek 1800 zł  całe 1000 zł róznicy a potem dorosły rollo 6,8 a dorosły maniek 7,4 raptem 60 gr róznicy razy 800 kg byk to  róznica miedzy 800 kg reniferem a 800 kg SM raptem 500 zł cyrk na sali nawet droższy cielak się nie zwraca

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
10 godzin temu, kanalia36 napisał:

No to masz chłopie 720 zł zysku z byka. 1 zł dziennie zysku  /30 zł na miesiąc  to teraz pensja nędzna 3000 zł  to tak jakbyś chował 100 byków. Zadaj sobie teraz pytanie czy warto mi za***rdalać 24 godziny dziennie 7 dni w tygodniu swiątek piątek i niedziele przy 100 bykach czy np. 8 godzin 5 razy w tygodniu iść do roboty np. w głupiej biedronce ( mówie o tych bez wykształcenia i braku innych mozliwości).

Teraz to sobie uzmysłów jak hodowca opasów jest upodlony

A i przychodzi 1 miesiąca i pensja na koncie, a sprzedajesz byki to handlarz patrzy wydymać cię na wadze a ubojnia na WBC a na końcu jeszcze nie masz pewności ze za 2 lata charówy ci wogóle zapłacą 

Genialny komentarz. Myślę, że lepiej iść do byle jakiej pracy, niż tyrać przy 100 bykach. A z drugiej strony-piszecie, jakby rolnicy umieli tylko kierować tirem i żyć w budzie. Ludzie pracują w dobrych firmach 8 godzin dziennie i zarabiają grube pieniądze. A niektórzy uważają, że kierownica czy budowa to jedyne zajęcie. 

Opublikowano

Nie liczyłem samego bydła, mam jeszcze trochę dobrej ziemi z której coś zostaje, sieje 10-12 ha rzepaku, normalne że samych byków to trzeba by sporo na taką wypłatę. Kanalia można liczyć wszystko jako koszta. To ja się pytam, ceny nawozów za wysokie, pszenica za tania, byki się nie opłacają a mleko sprzedajecie poniżej kosztów. Jak wy dajecie radę utrzymać rodziny?

Opublikowano

Kolego tyle zysku masz ile dopłat masz cały komentarz, cała robota rolnika to pańszczyzna świadczona handlarzą i ubojni

Opublikowano

a przy lepszych ziemiach zysk z pola dany rolnik miałby taki sam jak po 2 latach hodowli, ale woli być zukiem gnojarzem Biernackiego

Ja to powiem tak jakby taki hodowca bydła sprzątna wszystkie swoje pola i za gotówkę sprzedał całą produkcje Wojtkowi Biernackiego  to miałby tyle samo co ma u niego za wyhodowanego byka, taka ty opłacalność byków.

Jest tylko jeden problem Biernacki by się nie zgodził  bo przez 2 lata musiał by Ukraincowi płacić pensje  do obsługi tych byków a tak rolnik dumnie zwanym hodowcą robi u niego za niewolnika. 

Opublikowano

Kanalia, nie chcę wchodzić w dyskusję i wywoływać 3 wojny światowej. Obrabiając ziemię dodatkowo będę trzymał byki, nawet niech rocznie mi zostanie 5 tyś zł  przy ilości 20 sztuk, dla mnie to też jakiś pieniądz. Może nie współmiernie wysoki co do pracy ale zawsze coś, Tobie już się nie chce-ok rozumiem. Masz dużo ziemi więc byki możesz odpuścić i tak Ci wystarczy. Ja puki co odpuścić nie mogę a skoro nie mogę to dla mnie tye samo chodzić przy 10 co i przy 30 bo iść i tak trzeba.

Dodam że zobaczysz jak wyjałowisz ziemię bez obornika, mam akurat tutaj u siebie wgląd w badania i nawet słoma którą zostawisz na polu nie da tego co obornik a na 200 ha kupić npk to już jest koszt  wtwim przypadku 100tyś, z obornikiem 1/3 tego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v