Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam ciagnik mccormick x4 35 ktory jest na silniku perkins ( PERKINS 1104D-44) ktory nie posiada turbiny i nistety ale jest troche slaby bardzo latwo sie dusi a przyspieszenie nim z zaladowana przyczepa to koszmar nie dosc ze ledwo jedzie to jeszcze kopci przy tym jakby mial dawke ustawiona za duzo a mocy brakowalo no nie wiem . i mam pyanie czy ktos posiada moze taki model ciagnika i u niego jest tak samo moj ma niespelna 800mtg i mam pytanie czy moze ktos zakladal do tego modelu turbo poniewaz ten sam silnik wystepowal z turbo np w farmtrac . I zastanawiam sie czy zalożenie turbo dalo by jakis efekt ? moze wiecie jaki koszt jest takiej operacji i czy sa firmy zajmujace sie tym profesjonalnie

Opublikowano

ci co tuninguja może by się podjęli , najlepiej gdzieś katalog części dorwać albo obejrzeć taki silnik z turbina a potem dokupić to co się różni i zamontować, ale może być też różnica w bebechach silnika. Ogólnie jak nie ma różnicy to temat prosty .

Opublikowano

Masz ten sam silnik co landini rex f80, McCormick f80.

O dymieniu tam nie powinno być mowy choćby nie wiem jak po garach dostawał.

Coś musi być skopane.  Zadzwoń do swojego serwisu i podpytaj.

Ogólnie to pewnie ekologia go dusi.

Mam McCormick f80 i z ciężarem 5 bieg ciężko wrzucić ale dyma nie puści

Opublikowano

Tak to ten sam silnik bo to blizniacze modele . no wlasnie z ekologi to tam nic nie ma bo ani dpf ani ad blue dlatego wybralem ten model bo to stara prosta konstrukcja 4 cylindry 4.4 litra silnik a nie jakis pizdziki 2 i cos litra w 3 cylindrach . Ale jak widac cos nie tak jest  bo tez nie podoba mi sie ze w nowym prawie ciagniku takie cos jest i naprawde mam starego zetora 7745 i bez porównania idzie pod obciazeniem jak sie rusza to caly czas opór i przyspiesza a tu ledwo ledwo powoli i przy tym te dymienie . dlatego mysle o tym zalozeniu turbiny by dodac mu wigoru i wtedy ustawic dawki paliwa moze nie bedzie tak dymil

Opublikowano

Najpierw musisz znaleźć  przyczynę dymienia i usunąć usterkę, dopiero myśleć o dołożeniu turbo.

Ogólnie jak kolega wyżej napisał najpierw sprawdzić filtr powietrza. Czyścisz regularnie?

Od nowości tak ma?

Opublikowano

No to czemu na gwarancji nie alarmowałeś?

Wychodzi że albo mało powietrza albo dużo paliwa. Dzwoń do serwisów niech coś podpowiedzą

Spalanie wysokie?

Opublikowano

Spróbuje z wymiana tej świecy i zobaczymy czy cos to zmieni ogolnie to on kopci pod obciążeniem a tak bez to raczej tylko delikatny dymek widać jak sie przegazuje ale moze to przez to ze poprostu brak mu sił i nie da rady 

Opublikowano

mam landini z tym silnikiem i turbo (83km) i też przy przyspieszaniu dymi od nowości,  najbardziej dymi do 1500 obrotów

ale jak jechałem z dwoma przyczepami (25 ton brutto) to pod górkę obroty spadły ale nie dymił

jest tu kilka tematów na temat ciągników z tym silnikiem 

Opublikowano
20 godzin temu, lukaskali1234 napisał:

Tak to ten sam silnik bo to blizniacze modele . no wlasnie z ekologi to tam nic nie ma bo ani dpf ani ad blue 

to pogadaj z firmą tuningującą bo żeby pierwsze normy spełniać to wystarczyło poprzestawiać ilość powietrza, dawkę paliwa itp. Oni zanim podejmą się tuningu to sprawdzą czy jednostka się nadaje i czy jest sprawna.
Zresztą popatrz jak jest w autach - każdorazowe wgranie nowego softu do auta (bo niby poprawienie emisji spalin) to murowane problemy z silnikiem albo osprzętem.

Opublikowano

Wlasnie moze wystarczy przestawić dawki i juz nie bedzie tak dymił no i moze bedzie trochę żywszy . I oni na pewno sprawdza parametry czy zakładanie turbo ma sens . A orientuje sie ktos moze jaki moze byc orientacyjny  koszt założenia turbiny zestrojenie wszystkie części zakładając ze nic w samym silniku nie bedzie trzeba wymieniać ?