Skocz do zawartości

Zmienne dawkowanie RSM - czy to się opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robisz to na SATagro ?  Tworzenie map moim zdaniem to nie tak prosto Jak piszą ,trzeba znać powód niższego plonowania w danym miejscu na polu  i do tego dostosować dawkę .Co innego brak składników w glebie  co innego zmienność glebowa  co innego wymokliska czy ogólnie suchy  czy mokry rok a już zupełnie czym innym jest np uwrocie i koleiny i ścieżki .Dopiero znając te i inne przyczyny zmienności plonowania lub wskaźnika zazielenienia . Można przystąpić do tworzenia map  .Moim zdaniem nie znając osobiście pola nie można tworzyć prawidłowych map  . Dla przykładu  mapy zeszłoroczne wskazują niższe plonowanie w miejscach gdzie  ściekała -zbierała się woda pomimo że to najlepsze pole w latach suchych i tu powinno się zastosować dawkę wyrównującą . Gdzie indziej gdzie przyczyny są inne należy zastosować jakościową (proporcjonalną do plonu . A najlepsze w tym to że mapowanie kombajnu nie pokrywa się ze zdjęciami -a raczej mapa kombajnu jest bardziej miarodajna 

• Root Admin
Opublikowano

Patrzac na mapę i składając mapy sprzed 3 lat wydaje się ze wygląda to tak samo, miejsca słabsze to ewidentnie albo piach, albo glina, albo glina z kamieniem.

Sam widok mapy mi się podoba - pytanie tylko jest o skrajne wartości dla rsmu, wiem ze srednio chce zrobić 450l, ale ile powinno być min a ile max?

Opublikowano

Proporcjonalnie do zapotrzebowania plonu na tonę ziarna jaki oczekujesz .Ja się bardziej koncentruje nad ograniczeniem strat N bo co daje mapowanie i teoretyczne oszczędności jak w rzeczywistości przez różne czynniki tracimy tysiące a szukamy groszy inwestując w technologię .Odpowiednie dysze, rozlewanie w odpowiednich warunkach a nawet podział na dodatkową dawkę N przynosi MOIM ZDNIEM dużo większe korzyści  choć nie przeczę jestem na etapie zmiennego wysiewu punktowego kukurydzy i zmiennego dawkowania RSM .Zmienna obsada jest dość prosta w analizie słabe miejsca rzadziej  lepsze gęściej  

Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał(a):

Jakie masz kawałki?

8 ha, 6 ha, 14 ha. Najmniejsza ma 3,5 ha. Pakiet mam w cenie do 4.0 tylko się zastanawiam czy to używać