Skocz do zawartości

Nowa prasa walcowa do 100 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowa czy używana i dlaczego walcowa a nie np łańcuchowa lub zmiennokomorowa? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy ze wszystkimi walcowymi tak jest, ale u mnie w okolicy kto ma walcową to musi sprasować wilgotną słome albo jak jest cud to suchą nocami robią bo inaczej nie da się tym pracować bo belka w środku staje ;)  Za darmo bym walcówek nie chciał, mam łańcuchową zmiennokomorową starego NH i wjezdzam w co chce i kiedy chce i własnie na przyszły rok będe zmieniać na coś do 70 tys i stawiam na pasową Kuhn/Vicon/Lely lub łańcuchowa Krone ;) Bierzesz na dotacje że mówisz o nowej ? U nas jak biora do tej kwoty nowe stałokomorowe to wybierają łańcuchowe Case/Nh lub troche tańszą Unie. 

Edytowane przez arturwojtowicz
Opublikowano

Ja biorę nówkę Metal-Fach Z-562RN w full opcji, teraz mam starą Z-562 i w moich wymaganiach walcowa się sprawdza, beluje głównie sianokiszonkę i elegancko to robi. Co do słomy to prawda, jak będzie za sucha to będzie bela stawała w komorze. Ja ciskam zaraz po kombajnie i nie ma problemów.

Opublikowano

Ja mam claasa 255 roto cut i nie mam żadnych problemów ze słomą znajomemu zatrzymywła sie bela w suchej słomie to naspawał drut żebrowany  na dolnym wałku i było ok. Walcówki są też cichsze. Ale jak na 85 koni to to ja bym za kronką łańcuchową sie rozglądał. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, samtech84 napisał:

Ja biorę nówkę Metal-Fach Z-562RN

Ja tez napaliłem sie na taka prasę i zacząłem temat drążyć Zastanawiające jest to ze te prasy po 5 latach  nie wyśmigane a niektóre prawie  nowe są sprzedawane po cenach niższych niż 50%  Nie znalazłem opinii użytkowników które polecały by te prase a opinii negatywnych od groma 

Przykład

https://www.olx.pl/oferta/prasa-metal-fach-z562rn-zamienie-CID757-IDAPg2X.html#779899fc18

Edytowane przez debrzyna
Opublikowano

U mnie ze wsi chłopak wziął na prow maszyny kilka lat temu i między innymi własnie taką prase metal facha i pozbył się po 3 latach bo mówi że żadnej wydajności i zrobiona z plasteliny i szkoda na to nerwów, jak nie łożyska padają jak muchy to wydzierają sie obudowy łożysk, sprzedał i kupił variopacka. 

Opublikowano
6 godzin temu, arturwojtowicz napisał:

Nie wiem czy ze wszystkimi walcowymi tak jest, ale u mnie w okolicy kto ma walcową to musi sprasować wilgotną słome albo jak jest cud to suchą nocami robią bo inaczej nie da się tym pracować bo belka w środku staje ;)  Za darmo bym walcówek nie chciał, mam łańcuchową zmiennokomorową starego NH i wjezdzam w co chce i kiedy chce i własnie na przyszły rok będe zmieniać na coś do 70 tys i stawiam na pasową Kuhn/Vicon/Lely lub łańcuchowa Krone ;) Bierzesz na dotacje że mówisz o nowej ? U nas jak biora do tej kwoty nowe stałokomorowe to wybierają łańcuchowe Case/Nh lub troche tańszą Unie. 

Jaką masz NH w tej chwili? Też miałem NH865 i  zmieniłem w tym roku na Vicona RV 1601 i powiem że to był dobry wybór. 

Opublikowano

@arturwojtowicz miała dwie wady. 

Jedna z nich to nie szło prasować drobnej kruchej słomy a druga to chałaśliwa cholera była. 

Opublikowano
53 minuty temu, PRIMO napisał:

@arturwojtowicz miała dwie wady. 

Jedna z nich to nie szło prasować drobnej kruchej słomy a druga to chałaśliwa cholera była. 

Fakt jak słoma jest jak sieczka to miele w podbieraczu i memle w środku i nic z tego nie wychodzi, ale to tylko raz mi sie trafiło takie " cholerne" pole, musiałby być chyba rotor żeby to pchnął dobrze w komore. A co do głośnej pracy to fakt,  jak praktycznie każda łańcuchowa ;) Ja sie zamykam w kabinie włączam klime radio i niech sie dzieje co chce za mną z tyłu 😂 Będe wybierał coś pod traktor 105 km, jaką predkośc jazdy w średniej słomie moge uzyskać w takiej zmiennokomorowej Vicon czy też Variopack ? Swojego starego nh spraktykowałem i 7-8 km/h szybciej już nie przerobi stanie w podbieraczu, traktor jej wgl nie czuje ale oczywiscie tu nie ma rotora itd 

Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

Tez sie za takim rozglądam z nożami siatka i sznurek Była ładna za 35000 ale zniknęła  

Prasy fajne tylko trzeba dobrze sprawdzić elektronikę przed zakupem. 

Moja bez rotora. 

1 godzinę temu, arturwojtowicz napisał:

Fakt jak słoma jest jak sieczka to miele w podbieraczu i memle w środku i nic z tego nie wychodzi, ale to tylko raz mi sie trafiło takie " cholerne" pole, musiałby być chyba rotor żeby to pchnął dobrze w komore. A co do głośnej pracy to fakt,  jak praktycznie każda łańcuchowa ;) Ja sie zamykam w kabinie włączam klime radio i niech sie dzieje co chce za mną z tyłu 😂 Będe wybierał coś pod traktor 105 km, jaką predkośc jazdy w średniej słomie moge uzyskać w takiej zmiennokomorowej Vicon czy też Variopack ? Swojego starego nh spraktykowałem i 7-8 km/h szybciej już nie przerobi stanie w podbieraczu, traktor jej wgl nie czuje ale oczywiscie tu nie ma rotora itd 

W NH rwało zabezpieczenie jak zaczęło mielić słomę. 

Mam tylko 72 KM więc nie poszaleje za bardzo.