Skocz do zawartości

Sipma PS1221 Farma Plus -Regulacja owijania siatką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Panowie poradzcie coś proszę na tę prasę bo nie mam na nią głowy. Ciągle mam problem z owijaniem siatką. Mam sterowanie elektryczne w niej. Ściąga mi siatkę do środka a gdy minimalnie tylko chce podciągnąć hamulec to w ogóle nie chce podać siatki...Gdy na sterowniku włączam owijanie to siatką nie chce się ruszyć a nóż opada i trzeba co chwila pociągać go z powrotem

IMG_20190620_115001782.jpg

IMG_20190620_114910457.jpg

Opublikowano

Witam

Może coś jest nie tak z hamulcem siatki, przy podawaniu nie powinno hamować siatki dopiero jak bela złapie hamulec powinien się załączyć, może wystarczy tylko podciągnąć linkę która luzuje hamulec.

Opublikowano
1 minutę temu, radekFT675DT napisał:

Witam

Może coś jest nie tak z hamulcem siatki, przy podawaniu nie powinno hamować siatki dopiero jak bela złapie hamulec powinien się załączyć, może wystarczy tylko podciągnąć linkę która luzuje hamulec.

Próbowałem już wszystkiego z tą regulacją i nic

Opublikowano

A gdy Ci nie chce podać siatki to te dwa wałki metalowy i gumowy kręcą się? Jeśli tak to musi coś nie tak być z tym hamulcem, pewnie nie dają rady pociągnąć siatki. Jeszcze jak byś otwarł klapę i zdjęcie zrobił co to ciągnie za tą linkę, bo ja mam sipmę 1312 i nie wiem czy przy tej jest tak samo.

Opublikowano

Ogólnie z tego co zauważyłem u siebie to prasa za mało siatki podaje w balota i jak masz mocni ustawiony hamulec to możr jej nie pobrać do komory, polecam pi wyrzuceniu balota gdy klapa jest w podniesiona do góry podać sterownikiem około 10cm siatki i zamknąć klapę wtedy przy pełnym balocie gdy będziesz podawać siatkę powinno ją bez problemu podać do owijania balota

Opublikowano
54 minuty temu, radekFT675DT napisał:

A gdy Ci nie chce podać siatki to te dwa wałki metalowy i gumowy kręcą się? Jeśli tak to musi coś nie tak być z tym hamulcem, pewnie nie dają rady pociągnąć siatki. Jeszcze jak byś otwarł klapę i zdjęcie zrobił co to ciągnie za tą linkę, bo ja mam sipmę 1312 i nie wiem czy przy tej jest tak samo.

Nie kręcą się. Tak jakby nie miała siły pociągnąć siatki wcale. A może to coś z tym paskiem klinowym powinien być bardziej naciągnięty. Mam ją 4 lata i nigdy nie ruszałem tego paska. Ale wątpię bo on ma chyba jakieś inne zadanie

IMG_20190620_142827021.jpg

IMG_20190620_143714739.jpg

IMG_20190620_143000672.jpg

IMG_20190620_142939631.jpg

16 minut temu, michael31 napisał:

Ogólnie z tego co zauważyłem u siebie to prasa za mało siatki podaje w balota i jak masz mocni ustawiony hamulec to możr jej nie pobrać do komory, polecam pi wyrzuceniu balota gdy klapa jest w podniesiona do góry podać sterownikiem około 10cm siatki i zamknąć klapę wtedy przy pełnym balocie gdy będziesz podawać siatkę powinno ją bez problemu podać do owijania balota

A wtedy silniczek nie uruchomi tego mechanizmu do owijania i nóż nie opadnie? I wydaje mi się że hamulec wtedy też trzyma przy podniesione klapie

Opublikowano

Przy podniesionej klapie hamulec nie trzyma a nóż jest cofnięty i nie uruchomi mechanizmu do podawania siatki, ponieważ ten mechanizm którym ustawiasz ilość owinięć siatki jest w powietrzu i bez problemu możesz podać trochę siatki Możesz pokazać jeszcze zdjęcie jak masz założoną siatkę bo wydaje mi się że jest ona źle przełożona. Załóż ją tak jak jest na schemacie na naklejce w praie bo tak jak ty masz ona ciężko idzie, też kiedyś założyłem tak jak ty masz i nie chciała podawać

Opublikowano
2 godziny temu, michael31 napisał:

Przy podniesionej klapie hamulec nie trzyma a nóż jest cofnięty i nie uruchomi mechanizmu do podawania siatki, ponieważ ten mechanizm którym ustawiasz ilość owinięć siatki jest w powietrzu i bez problemu możesz podać trochę siatki Możesz pokazać jeszcze zdjęcie jak masz założoną siatkę bo wydaje mi się że jest ona źle przełożona. Załóż ją tak jak jest na schemacie na naklejce w praie bo tak jak ty masz ona ciężko idzie, też kiedyś założyłem tak jak ty masz i nie chciała podawać

I co Ty na to?Jak to ma być Twoim zdaniem?

IMG_20190620_175531687.jpg

IMG_20190620_175450643.jpg

Opublikowano

Źle masz założoną siatkę, przez to ciężko idzie. Siatka idzie bezpośrednio z rolki na ten pręt srebrny i pomiędzy walce podające. Możliwe, że przez to jak masz tak założoną siatkę sprzęgło dostało po tyłku i już nie ciągnie z odpowiednią siłą.

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze siatka jest źle założona na prasie masz scgemat jak powinna być założona i tak załóż że z rolki siatka idzie bezpośrednio na pręt rozprowadzający a dalej na wałki podające siatkę

Opublikowano
22 minuty temu, michael31 napisał:

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze siatka jest źle założona na prasie masz scgemat jak powinna być założona i tak załóż że z rolki siatka idzie bezpośrednio na pręt rozprowadzający a dalej na wałki podające siatkę

Ale tak z serwisu też zakładali. Ten schemat to jest do tych starszych modeli chyba a ja mam niby ten nowy model

29 minut temu, Piotr6991z napisał:

Źle masz założoną siatkę, przez to ciężko idzie. Siatka idzie bezpośrednio z rolki na ten pręt srebrny i pomiędzy walce podające. Możliwe, że przez to jak masz tak założoną siatkę sprzęgło dostało po tyłku i już nie ciągnie z odpowiednią siłą.

Z serwisu tak zakładali też. Jeśli można zróbcie zdjęcie u siebie prosiłbym

Opublikowano

Załóż tak jak piszemy i będzie tak jak powinno być według schematu.  Prasowałem podobną prasą 2 lata dokładnie to sipma faster 1213, serwisant sam nie wiedział jak to wszystko ustawić i założyć. Więc nie wspominam miło współpracy z serwisem ani pracy tą prasa.

Opublikowano
6 minut temu, Piotr6991z napisał:

Załóż tak jak piszemy i będzie tak jak powinno być według schematu.  Prasowałem podobną prasą 2 lata dokładnie to sipma faster 1213, serwisant sam nie wiedział jak to wszystko ustawić i założyć. Więc nie wspominam miło współpracy z serwisem ani pracy tą prasa.

To 4 lata jeździłem z źle założoną siatką przez tego serwisanta jeśli macie rację

Opublikowano

Ciekawe czy sprzęgło działa tak jak powinno. Możliwe, że tarczka się podjechała i będzie się ślizgać. Wtedy to nawet na odhamowanej rolce z siatką może mieć problem z podaniem .

Opublikowano

pobaw się z ustawieniem elektromagnesu,między elektromagnesem a tarczką są takie cieńkie podkładki możesz jedną wyjąc i troche mocniej dokręcić elektromagnes,ale nie za mocno bo bedzie cały czas siatke podawał.

Opublikowano
Dnia 22.06.2019 o 08:54, Pprzemek86 napisał:

Kolego pomin ta piersza rolke pod siatka co jest. To moze pomoc ja w 1211plus tak zrobilem i pomogli. Sprawdz tez czy linka od hamowania siatki nie jest zapieczona 

Ok dzięki za radę przyjacielu

Opublikowano

A jeśli nie pomoże możesz rozebrać to sprzęgło i wyjąć podkładkę jak radzi koksu20. Dziwi mnie że serwisanci tak Ci ją założyli - przecież nalepka na prasie jest... tylko że ktoś się rypnął i (przynajmniej u mnie) ma iść przez .. środek tego tylnego pręta od pojemnika siatki!

Może ktoś mi doradzi - za każdą radę będę wdzięczny. A więc zawór ZP ma hmmm ,za niskie ciśnienie? Tzn po zamknięciu komory dźwignia rozdzielacza nie powraca mi do pozycji neutralnej tylko zostaje na ,,zamykaniu" i słychać wycie w prasie - w poprzedniej wracał. Na początku użytkowania był też problem że wracał do ,,neutrala" zaraz jak klapa zaczęła się otwierać i musiałem ją trzymać (też wycie słyszałem) ale teraz już odskakuje po całkowitym otwarciu - może zawiasy się dotarły i ciśnienie otwierania mniejsze?