Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Myślimy o zakupie nowego Claas'a Ariona 610, 6 cylindrów, 145 km. Co myślicie o tych ciągnikach ? Jak sprawuje się bezstopniowa przekładnia ? Lepszy hexashift czy bezstopniówka ? Jakie są plusy i minusy tego ciagnika ? Jeśli są tu osoby które posiadają taki ciągnik prosiłbym o wypowiedzi na ten temat.

Opublikowano

Kup coś innego obecnie na farmie na której pracuje mamy coraz więcej claasow i mase problemów z nimi.Jeździłem sezon c-maticiem i szału nie ma jak dla mnie.Jd na vario w 4 cylin. 135-tka przegoni claasa 6 cyl.bez problemu w transporcie.Operowanie samym hamulcem i gazem tez nie jest łatwe przy podczepianiu maszyn w claasie na c-maticu.Obecnie mam 630 ze stycznia na hexa .Ciągle problemy z ad-blu przy 200 h calkowity brak mocy Kupe rzeczy wymienione .Ciagnik ciagle wali dymem z pod kabiny serwis nie może tego ogarnąć.Mase wyskakujacych na kompie błędów po myciu czy deszczu od wilgoci. cieknacy dach Problemy z hydraulika masz tam możliwość elektronicznego zarządzania wydajnością przeplywu oleju w gniazdach.W kompie jedno a w praktyce po wprowadzeniu zmian bez różnicy.Oj dlugo by pisać ...

• Haha 1
Opublikowano

Ale masz nadal na profilówce, więc chyba jest też trochę plusów xD;) Oczywiście "nie bronię" Claasów, bo nie mam potrzeby...

Coś ode mnie... w piątek był przegląd na 100h, więc na razie niewiele...

630 na bezstopniówce. Praca jak na razie to prasa pasowa w sianokiszonce i jakieś drobne bronowanie.

Wszystko elegancko. Wkurza trochę przyspieszanie do tyłu joystickiem do przodu xD ale tutaj akurat używam pedału gazu i jest OK ;)

No i zbiornik paliwa trochę mały...

Spalanie 0,35l/balota 120cm z nożami, solidnie zbity. Tyle moich wyliczeń na razie xD

Awarie... jakieś skromne sączenie na przewodzie hydraulicznym, mają wymienić na dniach...

Błąd układu hamulcowego. Tutaj coś się zastanawiają ;)

PS Wziąłem full gwarancję na 5 lat ;)

Opublikowano

Luzu nie stwierdziłem... w sumie dużo nie jeździłem nim, na pusto z dzieckiem jak przyjechał ciągnik, godzinkę bronowania i ze 4 niecałe dni chyba 1200 bel.

Ja raz tankowałem to bez chlupnięcia ale pracownik dwa razy tak jakoś chlupnął rzeczywiście xD wysoko w ogóle ten wlew... wygląda jakby tam wchodziło z 500l, a chyba tylko 280.

Opublikowano

W dzisiejszych czasach jakość nowych maszyn wzg.  tych z przed 10- 15 lat to porażka  .Mimo dolegliwosci claasa przyjemnie się nim jezdzi .Z takich drobnostek nie przemyslanych to brak skrzynki narzedziowej przy zbiorniku.

Opublikowano

Krzysiek 1979 a może po prostu trafiłeś na trochę wadliwą sztukę po prostu ? 🤔 Ogólnie claasy nie mają najgorszej opinii. Według mnie najważniejsze żeby skrzynia, silnik i hydraulika chodziła jak najlepiej i jak najdłużej a z elektroniką to chyba przy każdej marce z tych nowych są jakieś problemy 🙄

ASZv3 powiedz kolego czy ta gwarancja na 5 lat jest na wszystko czy może tylko na silnik i skrzynię ? 🤔 Ile było trzeba dopłacić jeśli można wiedzieć ? 😁

Opublikowano

W tej chwili mamy 6 claasow.Wszystkie z tego roku z każdym coś się dzieje.Anglicy nie mają za dobrych opinni o nich.Jest to ciagnik wg nich z niższej półki.Farma szuka oszczednosci i bierze claasy bo płaci za wynajem dużo mniej jak za Jd .

Opublikowano
54 minuty temu, krzysiek1979 napisał:

W dzisiejszych czasach jakość nowych maszyn wzg.  tych z przed 10- 15 lat to porażka  .Mimo dolegliwosci claasa przyjemnie się nim jezdzi .Z takich drobnostek nie przemyslanych to brak skrzynki narzedziowej przy zbiorniku.

Ale za to jest duża lodówka ;)

44 minuty temu, luki13133 napisał:

Krzysiek 1979 a może po prostu trafiłeś na trochę wadliwą sztukę po prostu ? 🤔 Ogólnie claasy nie mają najgorszej opinii. Według mnie najważniejsze żeby skrzynia, silnik i hydraulika chodziła jak najlepiej i jak najdłużej a z elektroniką to chyba przy każdej marce z tych nowych są jakieś problemy 🙄

ASZv3 powiedz kolego czy ta gwarancja na 5 lat jest na wszystko czy może tylko na silnik i skrzynię ? 🤔 Ile było trzeba dopłacić jeśli można wiedzieć ? 😁

Są różne opcje tej gwarancji tj. zakres kwotowy ewentualnych napraw oraz czas/mth, czyli do 5 lat (chyba 3 albo 3500 mth). Standardowo jakoś około 30 tys full opcja na 5 lat. Ja utargowałem z tego trochę...