Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba ważniejsze jest, nie jaka cena, tylko jaki jest koszt wyprodukowania żywca. Co z tego że pasza za 1200, jak zużycie jest większe i trzeba trzymać dłużej. A dla założyciela tematu radzę zainteresować się czymś innym, bo w takim budynku ok 7, 8 tysięcy. A z tego przy dobrej cenie zostanie ok 4 tys na rękę na dwa miesiące. A przy takiej cenie jak jest to dołoży jak kolega wyżej. Wiec zastanów się, żebyś nie wpadł z deszczu pod rynne. Pozdrawiam 

Opublikowano

To prawda, poczatkuacemu ciężko będzie zrobić pasze która dorówna gotowej. De heus... cena skacze jak szalona. od 4 do 3 w ciągu tygodnia spada. Przy 8 tys sztuk i 3kg średniej wadze to masz 24 tyś różnicy w przyvhodzie

Opublikowano

Kolego potraktuj radę poważnie na rynku nie ma miejsca na zabawę z kilkoma czy kilkunastoma tysiącami sztuk .W twojej skali totalny niewypał gdybyś jeszcze planował produkcję BIO EKO czy podobne  przy cenie ponad 8 zł jeszcze rozumiem ale przy wahaniach cen wtopisz kasę i tyle .Producenci po kilkaset tysięcy na rzut  nie ogarniają tego a TY chcesz zawojować świat? Jako obserwator wszystko wygląda pięknie ale rzeczywistość jest brutalna "MASA ROBI KASA" Na razie zrób porządną posadzkę na gładko i zasięgnij wiadomości bezpośrednio od drobiarza a może w między czasie wpadnie ci inny pomysł może nawet  nie związany z rolnictwem

Opublikowano

de heus spytkowice-pasza droga bo dobrze za zboze placa i w terminie 😊, kolega duch gdzies z zachodnich rubiezy pow krakowskiego ????

mieszkam rzut beretem ale widze ze sporo okolicznych hodowcow bierze ze "swiata" ,znam tez takich co sami robia pasze i twierdza ze sie oplaci, 

kolega oddawal w piatek ale nie pytalem dokladnie po ile , nie chcego go denerwowac,😉 choc tym razem nie bralem kurzaka to moglby mnie pogonic😉

 

Opublikowano

znam dwa gospodarstwa gdzie w jednym z nich jest troje domowników i mają jeden kurnik na około 19 tysięcy. drudzy utrzymują podobną ilość ale nie wiem dokładnie ile i jest ich czwórka w domu (dwoje małych dzieci). jedni i drudzy mówią tak "jakby się nie opłacało to byśmy nie trzymali albo trzeba by było iść do pracy żeby dorobić". Chyba ze wszystkim tak jest że co kraj to obyczaj. Mimo wszystko będę się tym interesował i bardzo prawdopodobne że zacznę chów od właśnie tego budynku co pisałem żeby nie utopić setek tysięcy złoty od razu

Opublikowano
14 godzin temu, ktomek154 napisał:

znam dwa gospodarstwa gdzie w jednym z nich jest troje domowników i mają jeden kurnik na około 19 tysięcy. drudzy utrzymują podobną ilość ale nie wiem dokładnie ile i jest ich czwórka w domu (dwoje małych dzieci). jedni i drudzy mówią tak "jakby się nie opłacało to byśmy nie trzymali albo trzeba by było iść do pracy żeby dorobić". Chyba ze wszystkim tak jest że co kraj to obyczaj. Mimo wszystko będę się tym interesował i bardzo prawdopodobne że zacznę chów od właśnie tego budynku co pisałem żeby nie utopić setek tysięcy złoty od razu

Więc nie widzę problemu aby iść zapytać z pierwszej ręki jak to wygląda w rzeczywistości w takiej skali 

Opublikowano

DUCH1986 napisał:

Na początek i tam musisz wyłożyć ze 100 000

możesz napisać coś więcej na co potrzebna taka kwota? większość rzeczy chce kupić używane. nie wliczaj w to ceny zakupu piskląt.

Opublikowano

Linie paszy, wody, silos, ocieplenie, ogrzewanie, wentylacja, sterowniki. Tak się zdaje, ale nawet używane to trochę kosztuje. Plus to co kolega wyżej pisał. Poza tym twój znajomy dobrze żył i chciałbym aby tak dalej było, ale perspektywy nie są dobre. Mamy prawie 50% nadprodukcji to raz. Jak wyjdzie Wielka Brytania to zamknie się rynek zbytu i będzie nadmiar. Dodatkowo Ukraina rośnie w dorbiarstwie jak na drożdżach. Więc to kwestia czasu jak to wyłoży, choć równie to bywa. Pozdrawiam 

Opublikowano

powiem tak jak nie masz tych pieniędzy żeby zainwestować i masz je pożyczać to się zastanów. Bo jak na początku źle trafisz i trzeba będzie dołożyć to leżysz. Można też dobrze zarobić ale to poprostu loteria.

Opublikowano

niedawno prawie cale wyposazenie kurnika poszlo do dolu- doslownie go zakopali, poprzedni wlasciciel jak go bieda-komornik- przycisnal to ziemie z pola sprzedawal😛, nowy biznesmen wypchal wszystko co plastikowe-paszociagi,pasniki, poidla, troche rozkradli , to byl kurnik z poczatku lat 2000 i poplyneli-na wlasne zyczenie zreszta.

Opublikowano
Dnia 14.01.2019 o 19:38, ktomek154 napisał:

cześć, mam w planach budowę kurnika dla brojlerów. Na początku jednak chciałbym zapoznać się z tym tematem. Można przerobić starą chlewnie na kurnik? wymiary 12 na 40 metrów. da radę to przerobić w miarę tanich pieniądzach?

Wymiary budynku myślę, że będą odpowiednie pod kurnik, jeżeli chodzi o koszty to najlepiej odezwać się do firmy, która zajmuje się typowo wyposażeniem kurników, 

ze swojej strony mogę polecić firmę FERMO , 

na pewno doradzą i wycenią potrzebne wyposażenie 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez michalkowalski115
      Witam. Przymierzam się do odbudowy stodoły na starych fundamentach(są sprawdzone przez nadzór budowlany), jednak chce wymienić całą posadzke, ponieważ stara była popękana oraz nierówno wylana. W projekcie mam podsypkę piaskową zagęszczoną na 30cm, podkład betonowy na 10 cm, następnie folia z siatka i na to wylewka 4cm. I teraz mam kilka pytań: ile cm starego piachu powinienem wybrać? (projektant mi powiedział że tyle ile będzie podsypka plus wylewki, lecz wole o opinie kogoś kto miał w praktyce z tym do czynienia), Oraz czy po zagęszczeniu podłoża mogę od razu położyć folie z siatką i wylać posadzkę na grubość 14 cm betonu B25?  Zamówiłem już piach 120 ton, czy mniej więcej tyle powinno wystarczyć na 180m2?
      Pozdrawiam
    • Przez 1989piotr1989
      Witam serdecznie kupiłem kury brojlery. Tu u mnie w kujawsko pomorskim od pewnej fermy, Zachwalali jak nic to wziąłem a że brałem pierwszy raz w życiu kury to raczej się dałem oszukać. 
      Do rzeczy kupiłem brojlery. Na google z góry na dół blojlery białe ale koleś z fermy powiedział że ma blojlery brązowe.
      No to kupiłem takie a że się nie znałem myślałem że wszystko dobrze. Niestety na bank to nie brojlery. Kupiłem je to oni twierdzili że są to już 3 tygodniowe blojlery a kupowałem je 25 czerwca. Do tego kupowałem specjalną pasze dla blojlerów a one urosły mało co. I do tego są bodaj to 2 rodzaje kur. Jedne mają duży czerwony grzebień i pod dziobem takie czerwone pultynki jak indyk czy perliczka. A część jest troche miejszych od tamtych i mają jasne grzebienie i to takie małe. Poniżej zdjęcia.   Potrafi ktoś napisać co to za kury bo mi już ręce opadają.



    • Przez simpleNICKpl
      Witam. Planujemy wykonać płot wokół chlewni tak aby spełniał wymogi bioasekuracji. Moje pytanie jest takie: Z czego płot może być wykonany? Musi być zrobiony z betonu? Pozdrawiam
    • Przez dzony9203
      Witam.
      Zastanawiam się nad zrobieniem ramy do bron ciezkich.
      Myślę aby domyślnie miała 6-7 pól, składana oczywiście. Pewnie hydraulicznie. 
      Będzie to ciągnąć ciągnik o mocy 80 koni.
      Z jakiego materiału radzicie zrobić ramę? Profil, ceownik czy może dwuteownik? Jak grubość ścianki?
      Pozdrawiam.
    • Przez PiotrUrbaniak
      Witam planuje postawić przechowalnie na ziemniaka i mam pytanie z czego stawiać i jakie to są koszty może wy budowaliście i wiecie jaki jest koszt budowy m2 gotowego budynku

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v