Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

W drobiu dzieje się źle

galeria
Budowa chlewni
Opublikowano
cześć, mam w planach budowę kurnika dla brojlerów. Na początku jednak chciałbym zapoznać się z tym tematem. Można przerobić starą chlewnie na kurnik? wymiary 12 na 40 metrów. da radę to przerobić w miarę tanich pieniądzach?
Opublikowano

no pewnie, po 3 zl za kg😏, przy takiej ilosci bez doswiadczenia to sobie daj spokoj, moze lepiej jakies mlode do dalszej hodowli na nioski, obecnie brojlery sa tak samo oplacalne jak swinie-a za tydzien -dwa moze byc zupelnie inaczej, to prawdziwa loteria i trzeba miec silne nerwy albo duzego pampersa i sporo zapasu na koncie.....

Opublikowano

Pow. Krakowski cena 2.7

A jesi chodzi o przerobienie to powierzchnua faktycznie mała.  Na pewno ogrzewanie i wentylacja to podstawa. Kropelki do pojenia jakieś używane kupisz bez problemu. Pasze przy tej ilości możesz na początek dawać ręcznie - jest do ogarnięcia. Bez ocieplenia tez da rady - poprostu większe koszty grzania i wentylacji. Ale cena teraz jest tragiczna. Zero stabilizacji. Przed ostatnio sprzedane po 4zl teraz 2.7

Opublikowano

Jeśli szukasz dodatkowego dochodu i w kierunku drobiu polecam kury nioski na początek niewielka inwestycja w wyposażenie możesz większość wykonać sam z desek .Jedynym poważnym wydatkiem to zakup dorosłych kur ponad 20 zł szt lub odchować samemu dużo taniej ale raczej polecam szczepienie według harmonogramu .powoli wyczaić rynek zbytu i można nie źle zarobić  w okolicznych wioskach w co drugim gospodarstwie gdzie były świnie dziś są kury nioski i wszyscy chwalą a klienci się biją o jajka  

Opublikowano

ktomek154 napisał:

plus do tego system karmienia i pojenia jakiś używany na początek. jak ma się sprawa odbioru żywca? ubojnie chcą odbierać tak małe ilości?

ubojnie chca tylko duze ilosci czy Cedrob czy Wipasz musisz miec sporo gotowki pisklak kosztuje i musisz za niego zaplacic pasza kosztuje tez za nia musisz zaplacic wiec mysle ze oprocz modernizacji budynku to 200-300tys na start.

Opublikowano

to problem jest podzwonic do uboini i zapytać ewentualnie podjechać i porozmawiać wstępnie i będziesz wiedział a może gęsi czy kaczki będą mniej wymagające albo mniejsze ilości można za kontraktowac

Opublikowano
jutro podzwonie po ubojniach. z tego co się naczytałem i narozmawiałem z hodowcami to brojlery są najmniej obslugowe i potrzebują mało naszej ingerencji do wzrostu- nie ma obcinania pazurów itp. No i rzuty krótkie, bo około 5-6 tygodni
Opublikowano
10 godzin temu, DUCH1986 napisał:

Nie opłaca się robić samemu paszy

A po ile Ty kupujesz tone paszy gotowej i z jakim bialkiem i energia, ze mowisz ze sie nie oplaca samemu robic?

 

 

Opublikowano

A mozesz podac jakiej firmy zeby moc sprawdzic parametry?. Mi swoja wychodzi kolo 1200 razem z olejem, ale kupuje nieduze ilosci. Przy wiekszych ilosciach ceny produktow bylyby nizsze.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez michalkowalski115
      Witam. Przymierzam się do odbudowy stodoły na starych fundamentach(są sprawdzone przez nadzór budowlany), jednak chce wymienić całą posadzke, ponieważ stara była popękana oraz nierówno wylana. W projekcie mam podsypkę piaskową zagęszczoną na 30cm, podkład betonowy na 10 cm, następnie folia z siatka i na to wylewka 4cm. I teraz mam kilka pytań: ile cm starego piachu powinienem wybrać? (projektant mi powiedział że tyle ile będzie podsypka plus wylewki, lecz wole o opinie kogoś kto miał w praktyce z tym do czynienia), Oraz czy po zagęszczeniu podłoża mogę od razu położyć folie z siatką i wylać posadzkę na grubość 14 cm betonu B25?  Zamówiłem już piach 120 ton, czy mniej więcej tyle powinno wystarczyć na 180m2?
      Pozdrawiam
    • Przez 1989piotr1989
      Witam serdecznie kupiłem kury brojlery. Tu u mnie w kujawsko pomorskim od pewnej fermy, Zachwalali jak nic to wziąłem a że brałem pierwszy raz w życiu kury to raczej się dałem oszukać. 
      Do rzeczy kupiłem brojlery. Na google z góry na dół blojlery białe ale koleś z fermy powiedział że ma blojlery brązowe.
      No to kupiłem takie a że się nie znałem myślałem że wszystko dobrze. Niestety na bank to nie brojlery. Kupiłem je to oni twierdzili że są to już 3 tygodniowe blojlery a kupowałem je 25 czerwca. Do tego kupowałem specjalną pasze dla blojlerów a one urosły mało co. I do tego są bodaj to 2 rodzaje kur. Jedne mają duży czerwony grzebień i pod dziobem takie czerwone pultynki jak indyk czy perliczka. A część jest troche miejszych od tamtych i mają jasne grzebienie i to takie małe. Poniżej zdjęcia.   Potrafi ktoś napisać co to za kury bo mi już ręce opadają.



    • Przez simpleNICKpl
      Witam. Planujemy wykonać płot wokół chlewni tak aby spełniał wymogi bioasekuracji. Moje pytanie jest takie: Z czego płot może być wykonany? Musi być zrobiony z betonu? Pozdrawiam
    • Przez dzony9203
      Witam.
      Zastanawiam się nad zrobieniem ramy do bron ciezkich.
      Myślę aby domyślnie miała 6-7 pól, składana oczywiście. Pewnie hydraulicznie. 
      Będzie to ciągnąć ciągnik o mocy 80 koni.
      Z jakiego materiału radzicie zrobić ramę? Profil, ceownik czy może dwuteownik? Jak grubość ścianki?
      Pozdrawiam.
    • Przez PiotrUrbaniak
      Witam planuje postawić przechowalnie na ziemniaka i mam pytanie z czego stawiać i jakie to są koszty może wy budowaliście i wiecie jaki jest koszt budowy m2 gotowego budynku

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v