Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam okazje wydzierzawic laki(.w przyszlosci mysle o wpuszczeniu bykow na razie trzoda 😔😔) na razie bym myslal o sprzedazy siana I moje pytania to ile moge uzyskac beli siana z 2 pokosow z 23ha laki klasy 4 dosc wilgotny teren zwijac bede presa new holland br740 bele 125cm 

I drugie pytanie jaki koszt szacujecie nawozy pielegnacja lak na 1ha

Opublikowano (edytowane)

Doplata moja dzierzawa okolo 300 400zl umowa 9 lat zastanawiam sie bo w okolicy znam ludzi co sprzedaja siano i popyt maja wielkopolska tu bydla sporo

Edytowane przez Pawek21
Opublikowano

u mnie średnio sianokiszonki z hetara w tym roku 25kulek 1 pokos, 14 2pokos, 11 3 pokos, 7 4 pokos. prasa sipma... co roku obornik daje. moj rekord w 2016 roku z 0,9ha 48kulek w maju w pierwszym pokosie... nawozenie zawsze podobne a wtedy tyle mi dało, na innych łąkach też miałem wiecej niz zwykle ale  nie az tyle. Najmniej miałem w 2015roku od kiedy sie tym zajmuje pierwszy pokos był w miare ok ale reszta porazka

Opublikowano (edytowane)

Wołają na olx ale tego nikt nie chce,towar owinięty folią, dla potencjalnego nabywcy nieznanej jakości,sprzedaje się tylko wtedy gdy panuje susza, cena 100zł, gdzie cena siana jest bliska tej kwoty,koszty produkcji kiszonki zrównają obydwa warianty jednakowo. Z 1ha tej klasy ziemi i normalnego sezonu nie należy liczyć na więcej niż 15-17 bel pierwszego i 8-9 drugiego pokosu

Edytowane przez Alamo

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez niudizajn
      Mam problem w postaci łak na torfie. Zrobiłem rok temu renowacje 2,5 ha takich łąk (Roundup + Orka) poczym zasiałem trawę i co sie okazało??? Na trawe było za sucho a na gwiazdnice pospolitą nie. Więc w tym roku na wiosne ponownie Roundup + agregat uprawowy i siew. Trawa urosła tylko tam gdzie torf był "rozcienczony" ze zwykły piaskiem (taki teren u mnie jest) , a gdzie jest sam torf to tawy jest 50/50 z chwastami. Co robić??? Dodam tylko ze odczyn ziemi jest na poziomie 6,5.
    • Przez krone125
      Witajcie koledzy jest taka sprawa mam blisko domu do wzięcia 3 ha łaki u 2 właścicieli a łąki obok siebie są,teren jest torfowy troszku podmokły ale nie dużo i gdybym wziął ją to co radzicie żucić na to łąkę zeby trawa była taka choć jak trawa w jednym brzegu jest wyżej a bliżej rowa troszkę niżej,mam 20 sztuk bydła ale niestety łąk mało,a za łąkę to tylko podatek zapłaciłbym ,Teraz to już za puźno na obornik pieczarkowy?Czekam na wasze opinie.
    • Przez wojtek161
      polecacie czy nie? prosze o opinie
    • Przez dzikidaniel
      Pytanie kieruję do posiadaczy GP 2.30 i podobnych gdyż u mnie w prasie brakuje jakiegoś elementu od licznika balotów: jak wygląda napęd licznika balotów?
      Nie mam pojęcia co tam być powinno i jak to ma wyglądać więc liczę że ktoś mi jakąś fotkę pstryknie i objaśni jak to działa.
    • Przez kobra89
      Witam. Mam problem, kilka lat temu rozwiazla sie spolka wodna i od tamtej pory nikt nie czyscil rowow i pozarastaly i przez to z suchych lak porobily sie bagna. I prosze was o pomoc, czym wy czyscicie u siebie rowy na lakach??
  • Dodaj nową pozycję...
v