Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nalewki zawsze sa ok, aczkolwiek robienie ich bywa skomplikowane.Sam przez jakiś czas sie w to bawiłem, niestety część nie wyszła tak jak powinna wyjść. Tak wieć zarzuciłem bo trochę czasu mi to zajęło i wolałem czasami po prostu kupić coś sobie niż robić samodzielnie.

Aktualnie wolę sprawić sobie jakieś whisky niz kombinować z nalewkami.....

http://www.alkoparty.pl/whisky

Edytowane przez trl
Opublikowano

Jeszcze nie miałem sytuacji, aby nalewka nie wyszła. 

Opublikowano
Dnia 10.12.2018 o 19:34, castaway napisał:

Cześć!
Zrobiłem sobie wraz z żoną nalewki na zimę i są genialne 😮 chciałbym znaleźć jakiś sklep z akcesoriami, fajnymi buteleczkami, korkami itp.. Znajoma poleca mi https://www.bimberhobby.pl/   co o tym sądzicie?

🤣 ha ha .. dobre .. tak po za tym to fajny sklep masz :D

Opublikowano

z racji że jestem nie doświadczony 😁😁i dopiero chciał bym zacząć przygodę z domową produkcją oczywiście na własne potrzeby max 10l rocznie czystego alkoholu proszę Was o poradę jaki destylator wybrać. Wiem są rózne fora itp ,w internecie jest mnóstwo tych urządzeń ceny tych małych na szybkowarze zaczynają się od 300zl a tych profesjonalnych dochodzi do 3000zl . Może ma ktoś jakieś opinie i uwagi dotyczące wyboru takiego urządzenia ,albo posiada takie. Główni robione by były cukrowki i ewentualnie jakieś wino przepuszczone . chciał bym się wyrobić max do 600zl . z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi 😀😀

Opublikowano

😂😂 nie będę ukrywać że w pewnym sensie tak ,jednak ostatnio poprubowalem różnych swojskich wyrób i stwierdziłem że się nie umywają do sklepowych ,z drugiej strony satysfakcja i poznanie całego cyklu mnie ciekawi 😀

Opublikowano (edytowane)

Sam czasami robię chociaż  wybieram raczej prostsze przepisy. W sieci jest ich bardzo wiele. I szczerze powiedziawszy wolę takie domowe nalewki od tego co mozna znaleźć w sklepach (szczególnie,ze cenowo wychodzi znacznie korzystniej).

Najczęściej szukam przez internet. Mam jeszcze ksiązke o nalewkach ale rzadziej z niej korzystam bo są tam głównie bardziej skomplikowane przepisy. 

https://www.mniammniam.com/przepisy-na-napoje

Edytowane przez Pavl
Opublikowano (edytowane)

U nas co roku jest tego dość sporo.... Moja teściowa można powiedzieć ma fioła na tym punkcie, pod moim naporem i tak przystopowała, ale w każdym razie skończyło się na tym, ze co drugi dzień mamy jeść ogórki (czyli ponad 100 słoików mamy), a pomiędzy buraczki itp. NA świeże sałatki raczej braknie nam czasu  . Oczywiście dżemy z truskawek i czereśni również są, jeszcze już planuje powidła śliwkowe itp. Szkoda, zę wiekszość słoików ja pakuje ....

Może niekoniecznie w temacie ale może polecicie tutaj jakieś dobre noże kuchenne? Chciałbym sobie na dniach coś nowego kupić, bo niestety ale aktualne noże już nie za bardzo mi się w kuchni sprawdzają.

Zastanwiałem sie nad tymi z Masterchef. Jakieś opinie?  Pytam sie o promocje na noże w Netto:

tatowie_noze_strona_1.jpg?fit=min&w=1600

Edytowane przez tomekwcks
Opublikowano
simsones napisał:

z racji że jestem nie doświadczony 😁😁i dopiero chciał bym zacząć przygodę z domową produkcją oczywiście na własne potrzeby max 10l rocznie czystego alkoholu proszę Was o poradę jaki destylator wybrać. Wiem są rózne fora itp ,w internecie jest mnóstwo tych urządzeń ceny tych małych na szybkowarze zaczynają się od 300zl a tych profesjonalnych dochodzi do 3000zl . Może ma ktoś jakieś opinie i uwagi dotyczące wyboru takiego urządzenia ,albo posiada takie. Główni robione by były cukrowki i ewentualnie jakieś wino przepuszczone . chciał bym się wyrobić max do 600zl . z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi 😀😀

oj profesjonalne to od 3000zł się zaczynają i to na promocji, ale samemu kompletując po kegach beczki to i od 300zł można liczyć

Opublikowano
ZELKOW napisał:

oj profesjonalne to od 3000zł się zaczynają i to na promocji, ale samemu kompletując po kegach beczki to i od 300zł można liczyć

już zakupiłem w kwietniu potstilla miedzianego 1100zl , od tej pory ok 500 kg cukru przeparował 🤣 i pewnie tyle samo owoców . swój produkt nie umywa się do sklepowego i nie mówię tylko z własnego doświadczenia 😉😉 także polecam każdemu taka inwestycje , u mnie już się zwróciła i teraz "zarabia" na swoje utrzymanie i cieszy że człowiek się czegoś nauczył nowego