Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Ostatnio narodził sie we mnie pomysł skorzystania z funduszów z UE. Początkowo moją uwagę przyciągną program ,,rozpoczęcie działalności pozarolniczej" Niestety po dokładniejszej analizie kryterii tego programu zrezygnowałem z niego z powodu konieczności przejscia na ubezpieczenie ZUS. W ramach wyżej wymienionego programu miałem otrzymać pomoc i otworzyć zakład wulkanizacyjny i naprawy biezące pojazdów. Spełniałem wszystkie kryteria, o których czytałem aczkolwiek ten ZUS mnie powstrzymał. Stąd pytanie, czy sa jakies inne programy, dzieki którym mogłbym otworzyć wymarzony zakład i pozostać z ubezpieczeniem w KRUS? Dziekuje z góry za wszystkie odpowiedzi.  

Opublikowano

Niestety nie ma innego programu na DG z pozostaniem w KRUS. Może coś z urzędu pracy.

Opublikowano

Z tego co mówią to będą robić zmianę i wycofywać ten warunek zusu, ale kiedy co i jak to nikt nie wie

Opublikowano
Z samego założenia wynika że w końcu to dofinansowanie na działalność pozarolniczą więc to się trochę gryzie z KRUS ale dlaczego klikasz aż tak zusu przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności masz niski ZUS ok 500zl na miesiąc poczytaj ile czasu musisz mieć tą działalność i czy po zamknięciu możesz wrócić na KRUS bo np robili tak że brali dot. na otwarcie firmy po roku zamykali A sprzęt już zostawał i reszta to już wiadomo
Opublikowano
przecież od stycznia nowego roku jak nie przekroczysz dwukrotnej średniej krajowej masz ZUS normalnie 500zl, czy to tak dużo kolego! na twoim miejscu bym brał bo taka kasa ci śmignie koło nosa, do tego postaraj się o 30tys z urzędu pracy i możesz sobie doposażyć warsztat na początek bardzo ładnie. sam myślę czy nie wziasc na żonę, chcieliśmy założyć mała gastronomię taki wypiek chleba tradycyjnymi metodami i pierogi krokiety i inne na początek takie prawdziwe
Opublikowano
6 godzin temu, sadek9 napisał:

Z samego założenia wynika że w końcu to dofinansowanie na działalność pozarolniczą więc to się trochę gryzie z KRUS ale dlaczego klikasz aż tak zusu przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności masz niski ZUS ok 500zl na miesiąc poczytaj ile czasu musisz mieć tą działalność i czy po zamknięciu możesz wrócić na KRUS bo np robili tak że brali dot. na otwarcie firmy po roku zamykali A sprzęt już zostawał i reszta to już wiadomo

Czytałem. Faktycznie na początku są zniżki zus ale i tak przez 5 lat, bo tyle muszę prowadzić trzeba oddać 50 000 na samo ubezpieczenie

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez podol21
      Witam. Znacie kogoś z okolic Płocka i Płońska co zajmuje się pisaniem wniosków i biznes planu na działalność pozarolnicza? 
    • Przez Taurus83
      Jak myślicie zdałoby to egzamin?
      Podłogą beton. 
      Ściany wysokie na 2-2.5m z blachy trapezowej. Słupy metalowe co tyle metrów ile trzeba. Przykrycie z plandeki opierajacej się  na trókątnych poprzeczkach jak w naczepie ciezarowej. 
      Silos byłby przejazdowy. Szerokość powiedzmy 8 metrów. Długi ze  20.  Jedna sciane możnaby dostawiac z gotowych elementów a na drugiej zrobić drzwi. Blachę używaną można kupić bardzo tanio. Słupy też po cenie złomu. Plandeka jak do przyczep na metry. Trójkąty wyspawać i gotowe. Albo nawet z amelinium zrobic zeby bylo latwo montować. Raczej przez zimę bym tam nie trzymał ale do grudnia? Koszt na szybko policzony to ok 15 tys.  Ok 250-300 ton pszenicy by weszło do takiego magazynu 
    • Przez Adrian001
      Witam zastanawiam się kupić materiał siewny Pszenżyto Aveo głowie klasa zmieni 4 i 5 większości 4 klasa Województwo Zachodniopomorski. Proszę i jakieś info na temat tej odmiany
    • Gość pawlok
      Przez Gość pawlok
      Witam , chciałbym się dowiedzieć czy jeśli mój tata teraz dostał dotacje na zakup maszyn, to dopiero za 5 lat będzie mógł przekazać mi gospodarstwo? 
      Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję. 
    • Przez farmer1999
      Witam.
      Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z dofinansowaniem na rozpoczecie dzialalnosci rolniczej. Ile maksymalnie mozna dostac na zalozenie gospodarstwa? Mlody rolnik premia 100 tysiecy i jakie jeszcze sa mozliwe fundusze jesli zaczyna sie praktycznie od zera?
      Mam napisany biznes plan skierowany na hodowle bydla opasowego. 
      Mieszkam w UK gdzie zdobylem przez ten czas wyksztalcenie rolnicze srednie i dodam tez ze mam staz w rolnictwie jako pracownik i uzbieralem wystarczajaco pieniedzy na wklad wlasny do banku na to zeby prawdopodobnie dostac kredyt w polsce. Czekam az tylko podskoczy funt w gore zeby przelac na konto polskie zeby nie byc stratnym na przelewie. 
      Chce sie dowiedziec jaka jest maksymalna kwota ktora moge dostac na zakup gruntow rolnych, maszyn, bydla itp. Inaczej nazwac jaka kwote moge dostac na zalozenie gospodarstwa rolnego. 
      Prosze o to zeby nikt nie pisal "strata czasu" czy tez "nie ma pieniedzy w rolnictwie"
  • Dodaj nową pozycję...
v