Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , trochę przewałkowałkowałem tematów o stollu ale nie znalazłem odpowiedzi , mianowicie kombajn nie reaguje na ruch tym automatem prawo , lewo , góra i dół nic się nie dzieje . Jak biorę z joysticka to wszystko działa normalnie i przy braniu Lewo\Prawo na tych czujnikach ( czerwonych ) zaświecają się diody , tak samo gdy opuszczam na dolnym czujniku się zaświeca dioda a jak biorę do góry to zaświeca się dioda w takim palcu nad tym czujnikiem . Problem jest taki ogólnie że zero reakcji , tak jakby napięcie nie dochodziło . Może ktoś z was miał coś podobnego ? , z góry dziękuję za każdą wskazówkę . 

IMG_20181003_182932.jpg

Opublikowano (edytowane)

Joystick może styki lub kabel od niego nie łączy i nie daje plusa na auto. Joystick przełącz plusa auto, góra i prawo, lewo dlatego te diody zaświeca. Jak nie dojdziesz to daj znać poszukam schematu elektryki.

A ręczne sterowanie działa???

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Sprawdź czy dochodzą zasilania do tego joysticka, masy. Tak samo  przy  tych  cewkach  bo z tego co widzę to te  czerwone kostki  to chyba cewki bo ciężko określić z tego zdjęcia. Bo zapewne te podnoszenie prawo lewo jest  sterowane jest  cewkami hydraulicznie. Na cewkach  musi być prąd dopiero po użyciu  którejś z funkcji joysticka. Jak by coś to pisz. Może  coś pomogę.

Opublikowano

udało się rozwiązać problem fakt brakowało zasilania , pod osłoną (tutaj gdzie pompa hydr ) była rozwalona puszka i to wszystko zaolejone , wystarczyło trochę przemyć i wsówki wyczyścić działa jak na razie . Kombajn pierwszy sezon mam , chociaż ten rok jest koszmarny w moim rejonie ( wszystkie plagi nawiedziły buraki ) , wyjdą na ZERO a człowiek narobi się jak durny . Ale myślę że może trzeba by było odświeżyć temat ogólnie co chodzi o ten kombajn , opinie , co kto sądzi , na co zwrócić uwagę przy użytkowaniu . Mam jeszcze takie do was pytanie czy ktoś z was miał styczność z tymi zamieninkami czujników czerwonych ? czasami bywają na olx po ponad 200 zł , chodzi mi czy ktoś ma to w swoim Stoll-u ?  

Opublikowano

Już u siebie naprawiałem czrwony i niebieski. 200zł to przesada. Pierwsze objawy to czsem nie opuszcza albo zapycha się wyorywacz bo nie zawasz podniesie Jak te górne prawo lewo to gubi rządek.

Opublikowano

Wczoraj była próba , działa jak powinien , wcześniej kopałem kleine 5000 ale stoll jest trochę lepszy , większy też przez co gorzej się zawraca na poprzeczkach ale czasami nadrabiam skrętną osią , czasami lubi też wywalić buraka jak kleine ale dużo mniej , myślę też przez to że czasami buraki trafiają się naruszone lub źle ukorzenione przez co koło ogławiacza go wywala , kupiłem stoll-a ze zbiornikiem na liście myślę że źle zrobiłem trochę bo było kupić na orkanie przynajmniej ja tak uważam ale pewnie lepiej by szło kopać a w tym roku dużo chwastów a buraczynie bardzo marne , same szaszłyki . 

Opublikowano

Mam z orkanem i aktywnym wyorywaczem średno 100t dziennie. Nic się nie wywala nie gubi jak za szybko to gorzej ogłowione. Nie mam osi skrętnej na pochyłym polu by sie przydała jak mokro. 

Opublikowano

Już wkopałem ponad 100ha kombajn wcześniej też nie stał. Inne rzeczy się zużyły obudowa sieczkarni i ślimaka, łożyska wałki, łańcuchy zębatki, druty gwiazdy, jeśli chodzi o taśmę to wszystkie  ośki z łożyskami rolek prowadzących zmieniałem

Opublikowano

Wykopałem od zakupu ponad 100ha w sumie osobiście. Taśma wygląda tak jak kupiłem nawet nie naciągałem wymieniłem kilka urwanych śrubek trzymających te metalowe zabieraki. W rolkach zmieniałem łożyska i ośki. Ośki z pręta na gotowo bez toczenia. Jedną gwiazdę musiałem dokupić bo palec był urwany. Widzę że wałek teleskopowy do traktora i do sieczkarni już mocno wytłuczony.

Opublikowano
ansu ja dopiero z 30 ha wykopałem od zakupu ale widze że będe musiał wymienić te dolne rolki po których taśma się kręci ponieważ rolki są sporo podrobione i kaleczą obrzeża taśmy , jedna roka250zł nie wiesz gdzie robią zamienniki?