Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, koledzy chciałem zapytać was o poradę, jednak wcześniej opis który jest niezbędny do udzielenia jej. W ubiegłym roku wybudowałem przechowalnie na ziemniaki, wykopki już rozpoczęte, zaczynam usypywać pryzmę, widoczna na zdjęciu - będzie to ok 25 m x 12 m x 3 wysokość. Kanały nawiewowe przebiegają wzdłuż przechowalni - na odcinku 25 metrów jest ich dokładnie 10, każdy z wentylatorem strumieniowym o mocy 1,5 KW, kanały zatkałem przed skrzyniopaletami które odgradzają pryzmę od wolnej części przechowalni po to by wentylowały lepiej pryzmę, dodatkowo każdy wentylator ma osobną budkę na zewnątrz skąd czerpie powietrze ( i dziurę u góry ściany - widoczne na zdjęciu  skąd może robić obieg wewnętrzny po zamknięciu "budki" w suficie są wywietrznik 8 sztuk fi 25 cm. wentylatory mogę ustawiać na czasówkach - 8 programów na każdy osobny wentylator  ( rożne dni tygodnia pory włączania itp ) obecnie ustawiłem 3 przedmuchy 2, 4 i 6 w nocy po 15 minut żeby schładzać trochę pryzmę. i tutaj pytanie  jak to ustawić, na jakie godziny, czerpać powietrze na obiegu wewnętrznym czy zewnętrznym ? nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, w ubiegłym roku sypałem po kontach małe pryzmy bez wentylacji i wszystko rosło, chciałbym oszczędzić sobie tej pracy. dzięki za wszystkie rzeczowe porady 

41084800_1912220969082603_4422078871759749120_n.jpg

Opublikowano
nie jestem expertem. wyrównać pryzmę, to raz. po drugie chcesz schłodzić przez 45 min w nocy ? nic z tego . od 24 do 5 to minimum. powietrze, jeśli suche to z zewnątrz. gdy jest duża wilgotność to trzeba zrobić obieg wewnętrzny. chcesz obniżyć temp i trochę go wysuszyć, więc analogicznie potrzebujesz powietrza bardziej suchego niż pryzma i o mniejszej temperaturze. z podstaw to tyle. Jak to mówiła osoba która uczyła mnie przechowywania, przechowywanie zaczynamy w momencie wyboru odmiany . ale na szczęście że zdrowym ziemniakiem można wszystko:)
Opublikowano

Uuu, instalacja ciekawa ale musisz się opierać na prognozie pogody i szczęściu. Powinieneś zacząć od krzywej punktu rosy. Ogólnie ziemniak można schłodzić cieplejszym powietrzem o ile jego punkt rosy jest wyzszy od tego wewnątrz. (Ziemniak oddając wilgoć się schładza.). Ale tak na początek standardowo 2 tygodnie musisz wentylować tak jak to robisz teraz - czyli suszenie gojenie w tem ok15 stopni. Potem musisz schodzić do temp 10 stopni możesz bez specjalnych ceregieli wentylować jak jest zimno, ale potem to już zależy od odmiany i kierunku użytkowania. Ale dalsze schładzanie poniżej 10 powinno przebiegać do 0,5 stopnia na dobę i różnica kanał ziemniak nie większa jak 1,5 stopnia. Mało tego w zimie temp. W kanale nie może być mniejsza od 0. Napewno na twoim miejscu założyłbym kilka czujników 1 wilgotności w hali i jeden na zew. Czujnik temp w pryzmę i w kanałach. I na zew.  W kanale napewno sterujący stycznikiem wyłączającym jak temp mnizsza jak 0,5. Druga sprawa w tym roku bez hormonów nie utrzymasz ziemniaka bez kiełków one kiełkują już w ziemi. Wiec zastanów się nad growstopem. 

Dawno temu robiłem w starej przechowalni taki system sterujący na polskim komputerze do chlewni i  szklarni. Steruje to nawet klapami od mieszania. I zabezpiecza przed przechodzeniem.  Klapy możesz sterować silownikami elektrycznymi z Allegro po pare stówek. Ale dalej brakuje polskiego rozwiązania do ziemniaków, bo omniventa mam w nowej przechowalni i działa ale jest masakrycznie drogi. 

Opublikowano

Agroel, co prawda polski nie jest tylko czeski więc na pewno sporo tańszy od omniventu czy tolsmy widziałem na inauguracji jednej przechowalni i chyba mają go w Głubczycach, ale nie wiem jak daje radę.

Opublikowano

wszystko to ziemniaki jadalne, odmiany Miłek, Denar, i Satina.  ogólnie w przechowalni mam sadzeniaki ( w paletach ) i w pryzmie jest jeszcze trochę sadzeniaków do odebrania więc jeśli zacznę gazować ziemniaka to drobne mogę sprzedać tylko jako paszowe. Do kiedy na samej wentylacji mogę utrzymać tego ziemniaka ? w kanałach temperatura raczej nie spadnie poniżej zera bo owe "budki" są z płyty warstwowej ze styropianem, temperatura w nich powinna być w zimie dodatnia, po za tym fundamenty również są ocieplone więc tu nie powinno być problemu. na noc otwieram drzwi na wylot ( po obu stronach przechowalni ) żeby lepiej schłodzić pomieszczenie, sama wentylacja ma ciężko po za tym zużywa ona sporą ilość prądu. Jakieś porady co jeszcze mogę zrobić ?