Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam, chciałbym zapytać czy spełniam warunki aby kupić ziemię rolną ?  Mam 24 lata, posiadam 8,5ha gruntów rolnych które użytkuje od 18 roku życia, co roku składam wnioski o doplaty, w których co roku oświadczalem, ze sam prowadzę gospodarstwo rolne, jestem studentem kierunku nierolniczego, ubezpieczonym przez matkę w zusie, nigdy nie ubezpieczałem się  w krusie, zameldowany jestem w gminie która graniczy z gminą w której leżą moje grunty. Czy będę mieć problemy kupnem ziemi?

Pozdrawiam Tomek

Edytowane przez Tomek9414
Opublikowano

Możę być problem teraz u notariusza wymagają świadectwa ukończenia szkoły rolniczej lub przynajmniej kwalfikacje rolniczą 

Ale z tego co się dowiadywałem to można to jakoś obejść ale wiadomo koszta i dużo zachodu

Opublikowano

Z tego co czytałem wystarczy mieć średnie/wyższe wykształcenie i 3 lata stażu w rolnictwie aby być traktowanym jak rolnik z wyksztalceniem kierunkowym przy kupnie ziemi.

Czy mimo, że nie oplacałem krusu, byłem ubezpieczony przez ZUS, a uzytkowalem ziemię ten czas liczy się jako staż?

Opublikowano

zetorki12 napisał:

8,5 godzin gruntów . No , no - to na ha to ile to będzie ?

Pożyczyć trochę Ci psychotropow? na nerwice mam trochę, mogę Ci trochę pożyczyć.

Opublikowano

Kwalifikacje rolnicze nabywa się przez odpowiedni staż prowadzenia gospodarstwa. Tu nie powinno być z tym problemu ale lepiej to i tak potwierdzić u notariusza. Problemem może być wymóg posiadania co najmniej jednej działki w gminie w której się mieszka.

Oczywiście da się obejść tylko może nie tyle koszta co dużo czasu na to potrzeba.

Opublikowano
10 godzin temu, fenix30 napisał:

Pożyczyć trochę Ci psychotropow? na nerwice mam trochę, mogę Ci trochę pożyczyć.

No to jak lekarz ci przypisał to bierz . Może pomogą i zaczniesz odróżniać hektary od godzin .

Opublikowano
kupisz, ale za zgodą prezesa KOWRu. Nie spełniasz śmiesznego warunku posiadania co najmniej jednej działki w gminie, w której jesteś zameldowany od conajmniej 5 lat.
Opublikowano

zetorki12 napisał:

10 godzin temu, fenix30 napisał:

No to jak lekarz ci przypisał to bierz . Może pomogą i zaczniesz odróżniać hektary od godzin .

Odróżniam :) to tak śmiechem żartem napisałem. Nigdy w pisowni na AF się nie pomyliłeś? wszystkiego na poważnie nie bierz bo to forum i tak na psy schodzi. :) poczucie humoru masz więc obrażony nie powinieneś być.:) pozdro.