Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce kupić  talerzówke do uprawy pozniwnej zboża kukurydzy i rzepaku. Zastanawiam się między pottingerem terradisc 3001 a kverneland Qualidisc farmer. Jakie są wasze opinie na temat tych maszyn? 

Opublikowano

Polecam Poettingera. Prosta regulacja głębokości poprzez klipsy na siłownikach. Hydraulicznie składane skrajne talerze do transportu. Dwa talerze mocowane na podwójnym ramieniu, dzięki czemu zastosowano dłuższe gumy amortyzujące. Duży wybór wałów. 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o cenę terradisca 5001 T  to w zależności od wyposażenia i wału ale pewnie około 140 -150 tys. Najlepiej zadzwonić do najbliższego dilera i się dopytać o konkretną cenę. Maszyna godna polecenia

Edytowane przez edi89
Opublikowano

Jednak skuszę się raczej na Catrosa. Cena około 32tys Euro przy 5metrach. Obejrzałem Softera i wygląda dość dobrze ale parę rzeczy mi się nie podoba m.in. dziwna regulacja głębokości właśnie na klipsach. Trzeba wysiąść, założyć klipsy i jechać dalej. W Amazonie nie ma klipsów tylko regulacja jest płynna w trakcie jazdy. W okolicy sporo Catrosów. Cariera nikt nie chce bo ciągane ciężko idą.

Opublikowano

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat.

Myślę o zakupie brony talerzowej i w gre wchodzą dwie maszyny o szerokości 4 metrów : Potttinger Terradisc 4001 T 580mm talerze i Amazone Catros+ 4003 – 2 TS 510mm talerze, Amazone ma hydrauliczne ustawienie głebokości, Chce aby maszyna była jak najbardziej uniwersalna, od zerwania ścierniska po zbożu i kukurydzy do uprawy przedsiewnej.

Proszę o pomoc osoby które mają doczynienia z tymi maszynami, z góry dzieki!

Opublikowano
W dniu 17.01.2025 o 22:52, lamborghini105 napisał(a):

Witam,

Chciałbym odświeżyć temat.

Myślę o zakupie brony talerzowej i w gre wchodzą dwie maszyny o szerokości 4 metrów : Potttinger Terradisc 4001 T 580mm talerze i Amazone Catros+ 4003 – 2 TS 510mm talerze, Amazone ma hydrauliczne ustawienie głebokości, Chce aby maszyna była jak najbardziej uniwersalna, od zerwania ścierniska po zbożu i kukurydzy do uprawy przedsiewnej.

Proszę o pomoc osoby które mają doczynienia z tymi maszynami, z góry dzieki!

Odświeżam temat, sam zainteresowany jestem Terradisc (3m) i chętnie posłuchałbym opinii użytkowników tego agregatu ale też użytkowników Catrosa.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez sunday
      Witam.
      Czy orientuje się ktoś jaki olej lać do kosiarki Pottinger , niby na producent pisze że SAE 90 no ale nie za dużo mi to mówi bo mi wyskakują w różnych specyfikacjach.
      Jeśli by ktoś był w temacie to proszę o info.
      a taki by się nadał
      OLEJ TEDEX GEAR 80W90
      ??

• Przez sunday
      Witam. Mam kosiarkę Pottinger dyskową i zastanawia mnie kwestia noży, czy one powinny być mocno dociskane przez trzymaki??,bo u mnie są tak że praktycznie nie da się obrócić nożem. Pytam ze względu na to że z tego co kojarzę to w większości kosiarek noże obracają się luźno. Jeśli ktoś wie czy tak jest prawidłowo proszę o jakieś info.
    • Przez Radzio86
      Witam. 
      Drodzy forumowicze, powiedzcie mi proszę czy Zetor 7211 bez przedniego napędu poradzi sobie z pługiem zagonowym Kverneland 3 skibowym  16 calowym ? Ziemia mieszana - od ciężkiej gliny po piaski.
      Jestem też ciekawy jak duży pług obrotowy może poradzić taki ciągnik ? 

• Przez karol210589
      Szanowni koledzy. Post na prośbę kolegi ale bardzo proszę o pomoc. Kolega kupił rozsiewacz Kvernelanda ale nie ma do niego instrukcji. Rozsiewacz nie posiada nalepek żadnych jedynie tabliczkę znamionowa która wysyłam pod postem. Rozsiewacz posiada wagę i sterownik. Proszę o pomoc...
      Dodam że na stronie internetowej nie znalazłem instrukcji, również dealer nie wykazał się odpowiednią kompetencją. Gdy np potrzebowałem instrukcji w języku polskim od Hardiego wystarczył jeden telefon do serwisu głównego i dostałem na email w formie pdf.

• Przez tropt
      Witam, czeka mnie zakup nowego opryskiwacza - zmiana z pilmetowskiego 600 litrów rozkładanego ręcznie na coś z pełnym komputerem i hydrauliką. Powierzchnia gospodarstwa to niespełna 70 ha, w skład chodzi 15 ha buraków cukrowych, 20 ha ziemniaków a reszta to zboża i łubiny. Do sedna - pytanie kieruje do bardziej doświadczonych, osób które mają jakieś pojecie o tym o czym piszą  mianowicie zastanawiam się czy wybrać przy swoich uprawach opryskiwacz zwykły czy z rękawem powietrza, ktoś przybliży temat z praktyki ? sprzęt ma być używany do max 40 tys. https://www.olx.pl/oferta/opryskiwacz-rau-kverneland-z-rekawem-21m-hydraulicznie-rozkladane-CID757-IDvlLxY.html  znalazłem pewną maszynę mieszczącą się w tej kwocie. Co doradzicie ?
      Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v