Skocz do zawartości

Problem z wysiewem w Poznaniaku SO43/C2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BaszaPasza11
Opublikowano

Witam. Końcem lata kupiłem siewnik Poznaniak SO43/C2 i zabrałem się za pierwsze siewy jesieni 2016. Ustawiłem siewnik zgodnie z tabelą i zrobiłem próbę kręconą i siewnik wysiał zawartość POŁOWĘ MNIEJSZĄ OD TEJ NA TABELI. No i wiosną było tak samo. No i jesienią 2017 spróbowałem inną odmianę pszenicy i dalej tak samo. Z resztą na każdym zbożu oszukuje. No i muszę ustawiać tzw. po swojemu aby dobrze było. Wiem że niema co się sugerować tabelą ale żeby aż o połowe?! No i dodam że jak kręce kołem to czuć delikatny luz tak jakby coś przeskakiwało (napewno nie łańcuch). Proszę o pomoc bo naprawdę to jest denerwujące że trzeba tyle razy praktykować aż wyjdzie dokładna ilość. Jak do tego podejść, co wymienić i czy ktoś spotkał się z tym problemem. Siewnik z 2004r

Opublikowano

a koła masz oryginalne? u nas był przypadek że siewnik wysiewał zawsze za mało okazało się że koła nie były oryginslne po wymianie ich wszystko wróciło do normy :)

Gość BaszaPasza11
Opublikowano

Ogólnie w książce pisze  że ma 175-70-R13 i takie są. A mówie podczas kręcenia kołem czuć delikatny luz a nawet przeskok. Na rolkach także czyli kręcą się i stają i kręcą się znowu (dosłownie przez pół sekundy sie nie kręcą jak sie kręci ręka) 

Gość BaszaPasza11
Opublikowano

Skrzynia bez stopniowa. Tak jak w tych nowszych (nie A B C)

Opublikowano
a tam nie ma czasem jeszcze zakresu do drobnego wysiewu ?? moze źle denka albo zasuwka ustawione . Stop przypomniało mi się miałem tak jak to koło zębate co jest przy kole miało inny rozmiar zamiast chyba 12 zębów miało 14
Gość BaszaPasza11
Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.02.2018 o 01:10, admon1212 napisał:

a tam nie ma czasem jeszcze zakresu do drobnego wysiewu ?? moze źle denka albo zasuwka ustawione . Stop przypomniało mi się miałem tak jak to koło zębate co jest przy kole miało inny rozmiar zamiast chyba 12 zębów miało 14

Tak jest drobny wysiew, ale nwm jak zmienić na niego a napewno jest włączony W+S. Nie denka są dobrze ustawione. Ale mówię jest delikatny luz

Dnia 6.02.2018 o 06:39, fezoi napisał:

Problem był omawiany w innym temacie https://www.agrofoto.pl/forum/topic/30851-problem-z-poznaniakiem/?page=2 Masz do wymiany łożyska kierunkowe w przekładni .

A Łożysko kierunkowe to to samo co Sprzęgło jednokierunkowe igiełkowe? 

Edytowane przez BaszaPasza11