Skocz do zawartości

Horsch Terrano 3FX, Amazone Cenius 3003 - który wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Która z maszyn będzie lepsza? Amazone 11 łap, 27cm rozstaw. Horsch 10 łap, 30 cm rozstaw. Czy Amazone nie będzie miało większej tendencji do zapychania się?

Opublikowano (edytowane)

Pewnie dlatego, że Amazone wychodzi drożej od Horscha.  Jak w Agricoli wiosną pytałem,  to handlowiec powiedział, że nie ma nawet sensu Cirrusa wyceniać. :D Podobnie jest z pługami- często przebijają ceną Lemkena a siewniki punktowe osiągnęły poziom cenowy Vaderstada.

Edytowane przez Jarecki88
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze zielona proszkowa farba dobrze nie ostygła na czerwonym Vogel&Noot-cie, a cena już wzrosła powyżej poziomu Lemkena. Ot cały cud zachodnich marek.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

na dziś najlepiej kockerling albo horsch podobna półka cenowa i jakościowo najwyższa do gry może wejść jeszcze cultus od vaderstad ale to inna cena na dzien dobry

10 łap na 3 belkach wystarczy w zupełności ci co mają po 11 raczej moim zdaniem jest to podyktowane sytuacją rynkowa żeby  nie kopiować bezpośrednio układu od konkurencji a przy 11 łapach zwiększasz sobie na dzień dobry zapotrzebowanie na moc, jeżeli wiecej łap na 3 metrach to już dobrze by było pomyśleć o zestawie pół   zawieszanym  4 belkach i 12 łapach,

To tak ogólnie teraz np bezpośrednie porównanie kockelinga i horsch to kockerling jest lżejszy i ma z tego co pamiętam wzmocnione tuleje pod swożniami od zabezpieczeń lecz względem horcha ma moim zdaniem dwie wady 1) sworznie od zabezpieczeń są smarowane horsch ma bezobsługowe wszystko żadnej kalimatki tam nie znjadziesz i 2) w kockerlingu te piersi półokrągłe które przychodzą na słupice są zakładane od dołu na takie ucho które je podtrzymuje tam zauważyłem w kilku filmach lubi zbierać się dużo reszte pożniwnych to nie tyle wada co wizualnie możę komuś przeszkadzać głównie chodzi o to smarowanie w kockerlingu, w vaderstad widziałem w necie 2 sytuacje na forach że pękały spręzyny od zabezpieczeń o reszte się nie wypowiem bo się nie orientowałem bo nie brałem nic innego pod uwagę, i moja sugestia jak możesz szukaj maszyny za granicą kilku letniej kupisz taniej jak w Polsce a ta maszyna na jakości nie traci bo tam plasteliny nikt nie stosował wiec materiał nowy czy 5  letni to jak nowy będzie 

Opublikowano

I jeszcze jedno amazone sobie odpuść na dzień dobry, 2 lata temu na agro show była rozmowa z dealerem amazone i padło pytanie dotyczące siewników jak amazone widzi się na tle np kvernelanda i odpowiedź jednym wyda się wiadoma i taka tez była amazone góruje bo w tym wiedzie prym i to jest ich priorytert a potem padło pytanie o pługi bo amazone jak wiadomo też wprowadziło je do oferty to dealer sam przyznał że pługi amazone do kvernelanda to się chowają nie ma ich co wg porównywać i tak samo będzie z uprawą bezorkową horsch kockerling czy vaderstad mają takie doświadzcenie żę amazone przez klika lat nie odrobi takiej lekcji i takiego doświadzenia jakie mają te firmy przez te wszystkie lata

Opublikowano (edytowane)

Przecież pługi KV teraz to dno, już nie to co kiedyś kolego. Wiesz wogólę od kogo amazone przejeło pługi?? 

to że kockerling jest lżejszy to według ciebie zaleta?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

W pługach nie siedzę ale ogólnie było przyjęte że kv to górna półka w szczegóły nie wnikam, a jeżeli Twoim zdaniem duża waga agregatu to zaleta to sory gregory ale się nie zgodzę wystarczy odpowiedni kąt natarcia i redlice same wciągną agregat do ziemi, prosty przykład głębosz czy one waża po 2 czy 3 tony żeby się zagłębić na zadaną głębokośc nie mają odpowiednio dobrany kąt zagłębienia i zaparcie o ciągnik powoduje że muszę się zagłębić nie mówimy tu też warunkach skrajnych że będzie taka susza że łopaty nie wbijesz bo takich warunków żaden  sprzęt nie wytrzyma bo jak się już wg zagłębi to coś nie wytrzyma bo będą tak duże opory 

Opublikowano

horsch ma taką a nie inną wagę tylko dzięki tym odlewom żeliwnym od zabezpieczeń tak by miał podobną wagę jak kockerling 

Opublikowano
8 godzin temu, iron napisał:

nie widzialem efektów pracy amazone także nie wypowiem się ale ciekawa opcja z tym że mocy to trzeba na ciężkie ziemie ponad 200km aby to szybko ciągać

A powiedz mi w jaki sposób reguluje się głębokość pracy w terrano? Śruba rzymska?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Możliwe z tym kątem natarcia, ja tam ogólnie wolę jak maszyna uprawowa waży więcej.

Nie pisz bzdur że diler mówił, bo co nie widział co sprzedaje? amazone tj vodel w radłach. 

Nie pisze bzdur bo byłem przy rozmowie i wiem co mówił nie mam powodów żeby kręcić ani robić antyreklamy jednej czy drugiej marce 

A co do wagi to to że waży to tez nie znaczy że jakościowo masz dobry materiał i w ogólnym rozrachunku może być dużo gorzej a taka waga ponad 2 t przy zestawie zawieszanym na długości do 4m zależnie od producenta przy ciągniku 150-160 km robi taką niekorzystną robotę dla tylnego mostu i całego układy zawieszenia agregatu, co z tego żę ciągnik ma swoją wagę i to bez problemu dźwignie jak podzespoły dostają po d*pie aż piszczy 

Edytowane przez johny22
Opublikowano (edytowane)

W każdym razie każdy ma swoje racje i tak możemy się bez końca targować a nie tego dotyczy pytanie,

niech może kolega się jeszcze wypowie jakim sprzętem dysponuje na jaki areał chce go przeznaczyć jaką klasę ziemi ma czy pagórkowate czy równe i na jaką głębokość chce takim agregatem pracować 

Edytowane przez johny22
Opublikowano
moje Terrano waży 2700 maszyna całkowicie bezobsługowa poza wiadomo sprawdzeniem śrub ale jasna sprawa . kamienie mam i do dużo ale nic się nie dzieje. efekty pracy widzieliście nie raz w galerii pod rzepak robię po razie nim i siew pronciakiem jedynie cuagnik za słaby był do tej pory . głębokość ustawia się klipsami ,minuta roboty hydraulika jest zbędna bo i tak trzeba dupę z ciągnika ruszyć
Opublikowano
41 minut temu, iron napisał:

moje Terrano waży 2700 maszyna całkowicie bezobsługowa poza wiadomo sprawdzeniem śrub ale jasna sprawa . kamienie mam i do dużo ale nic się nie dzieje. efekty pracy widzieliście nie raz w galerii pod rzepak robię po razie nim i siew pronciakiem jedynie cuagnik za słaby był do tej pory . głębokość ustawia się klipsami ,minuta roboty hydraulika jest zbędna bo i tak trzeba d*pę z ciągnika ruszyć

Ważyłeś swojego terrano czy tyle masz na tabliczce nabite?