Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem ten sam dylemat. Wybrałem JD 5100R. W moim przypadku za JD przemawiały wymiary i masa. JD grubo ponad tonę lżejszy, niższy około 30 cm, bardziej zwrotny. Nadmieniam, że nie będę wykorzystywać ciągnika do orki także lżejszy znaczy lepszy. Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wujo zabiera N91 to do rozwożenia paszy, a tak poza tym to do siania nawozów i pryskania oraz uprawy międzyrzędzi w ziemniakach, marchwi, QQ, sorgo, burakach. Dodatkowo do siania, dowożenia sadzeniaków ziemniaka, rozwożenia obornika i gnojówki/gnojowicy. Zwozi także zboża, słomę, siano, przewraca i przetrząsania, zwijania itp itd.

Opublikowano

bież jd 5090 comfort jest mały to fakt z turem ładnie pracuje dobry skręt i prosty w obsłudzie ja nie mam jego ale we wsi kupił daleki sąsiad w 2009r i mowi że jest zadowolony

Opublikowano

Mimo tego że gabarytami Aśka jest zbliżona do JD 5R to myślę Łukasz że nawet na pierwszy rzut oka rozpoznasz co jest lepsze do ładowacza-seria A Valtry to raczej konkurent dla prostszych Agrofarmów etc. jest.

Opublikowano

Tyle że mniejszy też ma swoje zalety-jeżeli pracujesz takim ciągnikiem jak Valtra N82 "na hektarach" to ok. ale jeżeli pracowałbyś tak jak ja w ciasnych pomieszczeniach to nawet Zetor 7211( na którym mam ładowacz) ze swoim rewelacyjnym skrętem jest "za duży".Zresztą wracając do JD vs. Valtra i ładowacz stawiałbym jednak na JD i nie bałbym się zbytnio o te "działanie ładunku"-tu rama może być tylko błogosławieństwem no i zmiana półbiegów za pomocą joysticka ładowacza (nie wiem czy jest to w Valtrze?- co najwyżej wyprowadź mnie z błędu)

Opublikowano

Tura będę zakładał na case 5140 (tego co mam w avatarze). Ale wybiorę chyba john deer-a bo valtra mi się do garażu nie zmieści i wole mieć zwrotny i mały ciągnik bo on głownie będzie przeznaczony do prac "lekkich" (rozsiewacz, opryskiwacz, wał, kosiarka, prasa, i może jakiś transport) lecz martwi mnie tylko mały moment obrotowy wy jd.

Opublikowano

Przy działamiu ładunku chodziło Mi o np rozbujanego big-baga i bujanie się przy tym ciągnika, a nie siły przenoszone na ciągnik. Podnosiłeś kiedyś dużą kostkę 500kg na wysokość 2,5m na krzywym polu. To jest Hardcore a nie wchodzenie na dom po piorunochronie ;) Zależnie od modelu ciągnika, ładowacz czołowy sterowany jest elektronicznie joystickiem umieszczonym w podłokietniku lub mechanicznie za pomocą systemu ErgoDrive. Valtra ma 4,5m promień skrętu, więc nie jest to dużo. To jakiś mały garaż masz, N82 na oponach 14,9R24/18.4R34 ma wymiary dł 4315, szer 2270, wys 2760, r osi 2535. JD ma wzrostu 2600, dł 4000, szerokość 2175 r osi 2250 więc jakiś dużych różnic nie ma.

Opublikowano

o to się valtra może zmieści. No na razie jestem przekonany do john deere bo nim jeździłem a co do valtry to podoba mi się od zewnątrz ale nie wiem jak ma w środku masz może swojej zdjęcia od środka jakieś dokładne ?

Opublikowano

Tak ma dwie przekładnie do wyboru 24+24R i 36+36 z biegami pełzającymi, półbiegi są bo teraz chyba już nie ma nowoczesnych skrzyń bez półbiegów

Do orki były U1614, Valmet Mega 8800, Zetor 16145, a teraz Valtry T182

Raz orkę robiliśmy N91 z pługiem UG zagonowy 4 skiby chyba 40 ale nie pamiętam jaki bo to pług znajomego

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v