Skocz do zawartości

Siać mieszanki, czy w siewie czystym na słabszych glebach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam 3 ha VI klasy, czysty piach. Od kilku lat rosło tam tylko żyto- plon mizerny. W tym roku będę siał tam mieszankę łubinów( wąskolistny 100kg + żółty 100kg). Głównie chodzi mi o płodozmian. Jestem ciekaw co z tego łubinu wyjdzie. Siał ktoś może z Was łubin na szczerym piachu?

Opublikowano

Myślę zasiać też mieszankę łubin żółty + owies, ale nie ma ŚOR na chwasty... W TAP był artykuł o mieszankach łubin + pszenżyto lub owies. Niestety nie podali środków na chwasty, którymi mógłbym opryskać plantację.

Opublikowano

a jakie odmiany owsa jęczmienia i pszenicy stosujecie w mieszankach. Dwa lata temu zrobiłem coś takiego 200kg owsa Sławko, 100kg jęczmienia Stratus i 100kg pszenicy Jasnej i w tym roku jest jakieś 95% owsa - co może być tego przyczyną waszym zdaniem? zły dobór odmian??

Opublikowano

gdzieś czytałem że do takich mieszanek jest jakaś dopłata o ile się nie myle...

Jak to skomentował kierownik oddziału powiatowego arimr to wsiewką ma być owies, a nie roślina motylkowa i na dopłaty dopuszczalne są tylko w mieszankach mieszanki wyki ze zbożami, z tym że ma być duża przewaga wyki

ps. jutro robię plan rolnośrodowiskowy na poplony i wychodzi mi na to to że przez 5 lat będę siał wszędzie mieszanki zbożowe czy to nie będzie jakoś krzywo widziane przez arimr, nie chce mi się na moje 6te kl. wymyślać zmianowania więc przez 5 lat chce siać tylko mieszankę owsa z jęczmieniem,

Opublikowano

a jakie odmiany owsa jęczmienia i pszenicy stosujecie w mieszankach. Dwa lata temu zrobiłem coś takiego 200kg owsa Sławko, 100kg jęczmienia Stratus i 100kg pszenicy Jasnej i w tym roku jest jakieś 95% owsa - co może być tego przyczyną waszym zdaniem? zły dobór odmian??

Wg mnie na dużo owsa dałeś. Gdy jest go za dużo wydusi pozostałe zboża. Przynajmniej u mnie tak jest. Pszenica jeszcze jako tako przetrwa, ale jęczmień to ginie momentalnie. Co do ginięcia pszenicy i jęczmienia to winą tez może być zbyt niskie pH.

Opublikowano

W tym roku zrobie mieszanke tylko z jęczmieniem 50/50 tylko, zastanawia mnie czy trzeba koniecznie dobrać takie odmiany aby były mnie wiecej równe,z tego co czytałem charakterystyke odmian to ciężko będzie dobrac coś odpowiedniego.

Opublikowano

jutro ruszam z siewem, to ile na ha wysiewać tej mieszanki jęczmienia z owsem, gleby słabiutkie, pół na pół z przewagą owsa mieszanka, 200kg/ha wystarczy? i jak ustawiać poznaniaka bardziej sugerować się jak pod owies czy jak pod jęczmień?

Opublikowano

Odwoływałem już się do tego posta ale ostatnio słyszałem fajna ciekawostkę. Konkretnie miałem na wykładzie ze jęczmień rosnąc z owsem znacznie lepiej się krzewi i daje lepszy plon aniżeli rosnący sam na polu. Jeżeli to prawda to mój poprzedni post jest błędny, ewentualnie kwestia pH może być prawdziwa.

Opublikowano

witam ! panowie chce zasiać w tym roku mieszankę zawsze siałem owies sam ale to wychodziło mizernie co proponujecie i jakie proporcję chciałbym owies z jęczmieniem ,ale znajomy mówił ,zeby dodać pszenicy ,a u nas nigdy nie słyszałem ,zeby ktoś dodawał pszenicy raczej przenzyto to widziałem

Opublikowano

Owies Ci wychodzi mizernie, a chcesz jęczmień siać. Sens mają mieszanki owsa i jęczmienia na glebach mozaikowych, ewentualnie mieszanki z roślinami strączkowymi ale to też dość wątpliwe. Cała reszta to dziadostwo.

Opublikowano

A ja powiem inaczej. Mieszanki zbożowe to absurd, strasznie przestarzała metoda. Mieszanki tak ale tego samego gatunku a innych odmian żeby porażenie przez patogeny było niższe.

Jeżeli owies nie wchodzi to wątpię żeby coś innego wyszło lepiej. Może po prostu masz już strasznie wyrodzony materiał, porażony przez grzyby, lub może po prostu robisz jakiś błąd w agrotechnice.

Opublikowano

hehe źle napisałem owies mizernie wychodzi a to dlatego ,ze nie zmieniałem go od 10 lat i ziarno jest małe jakieś czarne ,a w tym roku robie zakupy w centrali i chce zasiać mieszanke owies plus jęczmień ziemia 5 klasa rozumiem jeżeli jęczmień sam to zmieszać różne gatunki najlepiej lub dodać trochę owsa tak 80% jęczmienia i 20 % owsa albo zasiać osobno bo mam konie dla których owies mi potrzebny ,ale posiadam też byki krowy dla których mieszanki są lepsze a owies to dziadostwo

Opublikowano

Jak masz ziarno czarne to jest porażone głownia pylistą. Takie ziarno do niczego się nie nadaje.

A tak ogólnie ziarno owsa jest dobre, ma najlepszy skład aminokwasów ze wszystkich zbóż. Ale jego wada jest oplewienie co czasem może powodować nawet podrażnienia przewodu pokarmowego u zwierząt.

Opublikowano

kolego nic ci nie da zmieszanie owsa z jeczmieniem czy przenica jak maszniskie ph - zostanie sam jeczmień.

najlepsze sa mieszanki jednego gatunku (tak jak pisał milanreal) kiedys kupiłem z gospodarstwa doswiadczalnego żyto populacyjne - byłem pod wrazenie - 2 odmiany (różnica w wysokości ok 10cm) plon w pierwszym roku by na poziomie 6ton, ale w kolejnych spadał do 4 w trzecim roku uprawy przy takim samym nawozeniu.

nie wiem jak to sie ma do owsa bo niepraktykowałem

Opublikowano

Panowie ja na Podkarpaciu gleby rózne od 3-5 kl. będę próbował na wiosnę zasiać mieszankę zbożową tj. jęczmień+pszenica+owies, zobaczę co z tego wyniknie. Raz parę lat temu zasiałem jęczmień 0,5 ha na glebie kl. 4b. zeszedł pięknie, a nastepnie zaczął żułknąć i ginął w oczach, więc sypnołem saletrzakiem pieknie się zrobiło ale gdy później pojechałem zobaczyc to sama kostrzewa, omłóciłem miałem to rotacyjną ale coś tam ziarna było. Zobaczymy co z tego wyjdzie może będzie się czym pochwalić.