Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

plan jest taki,kupkówka 7kg

tymotka 5kg

festulolium 5 kg

zycica trwała 12 kg

jakies motylkowe-2kg kończ.białej.2 kg kończ czerwonej,moze z 1 kg komonicy,2-3 kg lucerny,

siane około 20 kwietnia ze 130 kg lubinu zeus,który zostanie skoszony okło 20 lipca na kiszonke.po 4 latach orka,ziemia mozaika od 3kl do 5kl,przewaga 4b.

przeznaczenie głownie kosne,czasami wypas.prosze nie krytykujcie kupkówki,bo mamy troche jej uzytej na podsiewy i bydło ją wyjada chetnie

co myslicie?                   

Opublikowano

Dokładnie na kupkuwce nawet 5 pokosow to nie przesada.

Ja bym tylko tego łubinu zdecydowanie zmniejszył do 50kg
To co chcesz wysiac nie pozwoli tej trawie się rozwinąć. To normalna norma wysiewu łubinu na plantacji nasienniej.

Ja śmiałem kiedyś 30kg łubinu i 50kg mieszanki zbożowej i to było gesto

Opublikowano

100 kg to max. Można też ok 70 kg mieszanki i 20 kg życicy westerwoldzkiej.

Opublikowano

Dokładnie na kupkuwce nawet 5 pokosow to nie przesada.

Ja bym tylko tego łubinu zdecydowanie zmniejszył do 50kg

To co chcesz wysiac nie pozwoli tej trawie się rozwinąć. To normalna norma wysiewu łubinu na plantacji nasienniej.

Ja śmiałem kiedyś 30kg łubinu i 50kg mieszanki zbożowej i to było gesto

przy 160 kg łubinu wąskolistnego na nasiona czasami rzadki wychodzi,łubin musi byc do kontroli

samson nie od handlarza ale od firm nasiennych typou Sowul lub rolimpex itp-handlują nietylko nasionami

Opublikowano

Odmianę lubinu kalif nie sialem więcej jak 140kg zwykle 130. I obsada była idealna.
To ma dac plon nasion.
No chyba ze Ty tylko suejesz na zielonke.
Ale przy zakładaniu plantacji trawy to ma służyć jako roślina ochronna A nie plon główny.
Ja jestem też przeciwnikiem zycicy westerwudzkiej a jak juz to tylko w minimalnych dawkach. Zbyt mocno ona konkuruje z gatunkami na których nam zależy. A zwłaszcza z lucerna.

Opublikowano

Konkuruje, ale tylko w I roku i po zimie wypadnie. Jest o tyle lepsza od owsa, że jest smaczna dla krów i rośnie dość szybko. Simson rozejrzyj się w mieszankach granum. Mieszanka KS11 ma ciekawy skład na suche tereny. Od handlarza nie kupuj mieszanek, bo tam jest wchystko łącznie z chwastami. Już lepiej będzie jak kupisz poszczególne gatunki oddzielnie i sam wymieszasz.

Opublikowano

2 razy próbowałem tego myku z weserwudzka przy 10 kg na ha i dwa razy był ten sam efekt.
Pierwszy rok fajnie trawa nawet 4 polisy szło zrobić jak było mokro. Drugi rok pustynia. Zwłaszcza nie było lucerny.

Ostoi lucernik zakładałem 13kg agliland plus 70 jęczmień 30 groch z Lublinem. Ten sposób najbardziej mi się sprawdził.

Opublikowano

Odmianę lubinu kalif nie sialem więcej jak 140kg zwykle 130. I obsada była idealna.

To ma dac plon nasion.

No chyba ze Ty tylko suejesz na zielonke.

Ale przy zakładaniu plantacji trawy to ma służyć jako roślina ochronna A nie plon główny.

Ja jestem też przeciwnikiem zycicy westerwudzkiej a jak juz to tylko w minimalnych dawkach. Zbyt mocno ona konkuruje z gatunkami na których nam zależy. A zwłaszcza z lucerna.

tak,na zielonkę,koszenie rotacyjną i po 1-2 dniach orkanem i pryzma,lub może w baloty=zależy czy w spodzie trawa się zagęści

Opublikowano

Rób jak uważasz. Ja na twoim miejscu nie przekraczał bym 70kg tego łubinu. Zresztą na niewielkim kawałku możesz zrobić małe doświadczenie.
Ja już się nauczyłem ze pierwszy rok dla trawy to czas na jej ukozenienie i rozwój. I lepiej zbyt jej nie przeszkadzać.

Opublikowano

No napewno susza swoje zrobiła. Ale z ilością rośliny ochronnej Noe należy przesadzać. Doradcy barenburga mówią o 5kg zycicy westerwudzkiej Max.
20kg to pół dawki w czystym siewie. Nieuwazasza ze to za dużo?

Opublikowano

Fakt może i dużo. W zeszłym roku tak próbowałem i nie wiem jeszcze jak trawa się zachowa. Ja posiałem 40 kg właściwej na ha i westerwoldzkiej 16 kg. Sieję rzutowo to nie przeszkadzają sobie i nie jest gęsto. Z owsem był ten problem, że trzeba go podsuszyć( wtedy padało) bo mokry kiepsko się kisi a jęczmień nie chce rosnąć. W tym roku wrócę do owsa i porównam.

Opublikowano

Festulolium jako dodatek do mieszanek to świetny pomysł, łączy trwałość kostrzew i smakowitość oraz plon życic. Roślina ochronna to 30 - 50% zalecanej obsady na plon główny, im mocniej zacienia glebę tym mniej. Kupkówka to fajna trawa tylko trzeba pamiętać że szybko drewnieje, nie można dopuścić do kłoszenia i w mieszance nie może być jej dużo, bo jest bardzo agresywna w stosunku do innych gatunków łącznie z motylkowymi.