Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to swoją drogą, chociaż jak będzie sucho to ani jedno ani drugie nie będzie rosło

Opublikowano
1 godzinę temu, Folenka napisał:

A czy siew Futtertrio kolo 15 maja to będzie dobry pomysł? Cały czas szukam alternatywy dla kukurydzy.

Może ktoś z Was podpowie jakąś mieszankę traw, którą możnaby zasiać po skoszeniu MP6?

Kukurydza jest paszą wysokoenergetyczną, a trawy są jednak zawsze paszą białkową. Alternatywą dla kukurydzy są nie za bardzo. Jak chcesz jakąś odmianę to poczytaj o tych mieszańcach sorga z trawą sudańską. Tylko czy to naprawdę warto, to bym nie był pewien. 

Opublikowano

Kwestia czy chcesz w ogóle wyeliminować kukurydzę, bo np. dziki / brak sprzętu do uprawy / trudności z zadawaniem czy pytasz o kwestię płodozmianu aby ograniczyć kukurydzę...?

Jakie gleby?

8 godzin temu, 74581 napisał:

Przekonaliscie mnie dam bg7 40kg na hektar i do tego 8kg futtertrio dsv na hektar. Nie za dużo ?

Będzie dobrze.

1 godzinę temu, PATr napisał:

No to swoją drogą, chociaż jak będzie sucho to ani jedno ani drugie nie będzie rosło

Kwestia gleb / opadów. Przy suchych wiosnach nowy zasiew może długo stać w miejscu, gdzie chociażby ten ubiegłoroczny gatunków wieloletnich jest już solidnie ukorzeniony i pociągnie...

Opublikowano
2 godziny temu, Adrian_K_90 napisał:

Kukurydza jest paszą wysokoenergetyczną, a trawy są jednak zawsze paszą białkową. Alternatywą dla kukurydzy są nie za bardzo. Jak chcesz jakąś odmianę to poczytaj o tych mieszańcach sorga z trawą sudańską. Tylko czy to naprawdę warto, to bym nie był pewien. 

Skoś trawę w dobrym momencie to energii masz wcale nie mniej niz qq. I białka za to 2x tyle 

Utarło się głupie przekonanie że qq to energia i tyle w temacie i nie ma dyskusji. A osób które faktycznie potrafią zrobić kiszonke z qq ze skrobia 40% jest może kilka, kilkanaście %. Większość jak zrobi qq na poziomie 30% to max, a z taką qq to dobre trawy mogą spokojnie konkurować 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, ASZv3 napisał:

Kwestia czy chcesz w ogóle wyeliminować kukurydzę, bo np. dziki / brak sprzętu do uprawy / trudności z zadawaniem czy pytasz o kwestię płodozmianu aby ograniczyć kukurydzę...?

Jakie gleby?

Gleby 3/4 klasa, miejscami jest trochę 5. Na ten rok chcemy wyeliminować kukurydzę. Jeśli wypali żywienie bez niej, to w ogóle przestaniemy siać. 

Opublikowano

@damianzetor9540 jak ktoś nie potrafi osiągnąć dobrej skrobi w qq, to nie osiągnie również dobrej energii z trawy. Zresztą ile może realnie mieć tych cukrów w sobie? Już któryś ras słyszałem o tym że życica może mieć tyle energii co kukurydza, ale jakoś nie natknąłem się na realne publikacje o tym. Poza tym nie będzie to skrobia, a cukry rozpuszczalne. One się zwyczajnie inaczej zachowują w żwaczu. Dla mnie to nie jest pasza tożsama. Gdybym zrezygnował z kukurydzy i przeszedł na więcej sianokiszonki, to bym się musiał posiłkować większą ilością energii z ziarna.  

Opublikowano

Ja bym ci polecił ummie na 5 klasie w ubiegłoroczną susze.

20180518_101403.jpg

20180701_200655.jpg

Opublikowano

Akurat popadało jak tam byłem, tak wcześniej tam była trawa bo to dolina rzeki ale to piaski nie torf czy czarnoziem a mieszanka kł-6  z granum

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem ale dałem jeszcze 60t podkładu z pieczarek tam jest torf i wapno no i polało raz i się ładnie rozkrzewiło.to był rok 18.

A tego roku padało i padało nie wiem chyba 2012 i pole nawiezione też dobrze i teren podmokły chyba 6 klasa a trawa była siana z Pietrzaka.

Stara łąka.

20140518_155850.jpg

20140518_155920.jpg

A tak wyglądała trawa posiana od nowa po zaoraniu uprawieniu, Jak damnie nie rarytas.

20150603_120303.jpg

20150603_120253.jpg

A teraz znowu tam jest inna mieszanka więc wybór mieszanki jest nie zwykle ważny.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mieszanka traw, jaką wybrać, ja już siałem od Pietrzaka do barenbrug i z biegiem czasu już wiem jaką wybrać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

@ASZv3 skrzynka nadal pełna? 

Tak, daj mi chwilę bo kurczę urwanie głowy mam ostatnie dni... jutro już na pewno się zgadamy / dogadamy ;)

53 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Mieszanka traw, jaką wybrać, ja już siałem od Pietrzaka do barenbrug i z biegiem czasu już wiem jaką wybrać.

To wiesz czy nie wiesz ;)

Wszystko to kwestia optymalnego doboru na stanowisko i pod potrzeby ;) 

3 godziny temu, Folenka napisał:

Gleby 3/4 klasa, miejscami jest trochę 5. Na ten rok chcemy wyeliminować kukurydzę. Jeśli wypali żywienie bez niej, to w ogóle przestaniemy siać. 

Na III/IV można zrobić w miarę dobrą jakościowo / energetycznie sianokiszonkę np. mieszankami DSV Country Energy. Kukurydza oczywiście da więcej, że tak powiem no ale to można dołożyć ziarnem. Ja swego czasu na swoich przyleśnych terenach odpuściłem siew kukurydzy i jechaliśmy jakieś 4 lata bez.

Opublikowano (edytowane)

Mieszanka musi mieć z 6 czy nawet więcej gatunków traw odpowiednich pod dane stanowisko wtedy zostają te które najlepiej sobie poradzą.

Nawożenie ma olbrzymi wpływ ale nie nawozami na 5,6 klasę tylko podkładem z pieczarek czy dużą ilością gnoju lub osadem z stawu czy jeziora jak ktoś pogłębia do tego kreda.Chodzi o próchnice.

Znam ludzi którzy mieli 6 klasę znaczy trochę ciemniejszego piasku a pod spodem z 20m żółtego piasku na górze, gdzie jak poszła ulewa to za 2 godz sucho, ale tak doprawili pole ze pszenica rodzi z konkretnym plonem, i są zwolnieni z podatku rolnego bo 6 klasa.Grunt to próchnica ale trzeba poświęcić dużo czasu i pieniędzy i wtedy wszystko urośnie.

Kł-6 siałem w czystym siewie,wschody zdjęcie ze wschodów 18,05,2018, siew z 2 tyg wcześniej ale po tygodniu już były.

zdjęcie jak urosła 1,07,2018 trochę za późno bo się wystrzeliła a pole daleko od domu.

Nie pryskałem niczym.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja zaś z każdym rokiem coraz bardziej się przekonuje do kupkówki z koniczyną, najwyżej z innymi dodatkami zależnymi od gleby. Urośnie praktycznie na każdej ziemi. Na torfach, na piachach i oczywiście na dobrej ziemi ornej. Wszystko w jednym terminie można kosić i dawać do pryzmy. Na mokrych ziemiach dodaje kostrzewy łąkowej i tymotki(aby dobrze trzymało darń), na dobrych ziemiach ornych trochę życicy(ale takich mam mało), a na słabych kostrzewę trzcinową(ta ma głębokie korzenie, co przy kasacji ma wpływ na procesy próchnicotwórcze). 

Opublikowano

Nie myślałem, ale dla tego, że jakoś o tym nigdy nie słyszałem. Poczytam, wyrobię zdanie i zobaczymy. 👍

Nie, poprawka 😜. Festulolium to inaczej kostrzyca, a o tym słyszałem kiedyś, ale jakoś nie brałem pod uwagę. 😉 Ciekawe, zawsze można spróbować. 

Opublikowano
46 minut temu, Thomas2135 napisał:

O festulolium z koniczyną nie myślałeś na ornych?

Miałem i po pierwszym pokosie festelolium coś wzięło,wyglądało jak rdza zbóż i wyginęło całkowicie.

2 godziny temu, Adrian_K_90 napisał:

Ja zaś z każdym rokiem coraz bardziej się przekonuje do kupkówki z koniczyną, najwyżej z innymi dodatkami zależnymi od gleby. Urośnie praktycznie na każdej ziemi. Na torfach, na piachach i oczywiście na dobrej ziemi ornej. Wszystko w jednym terminie można kosić i dawać do pryzmy. Na mokrych ziemiach dodaje kostrzewy łąkowej i tymotki(aby dobrze trzymało darń), na dobrych ziemiach ornych trochę życicy(ale takich mam mało), a na słabych kostrzewę trzcinową(ta ma głębokie korzenie, co przy kasacji ma wpływ na procesy próchnicotwórcze). 

Na lepszych kawałkach dodaj ze 3 kg koniczyny białej.wypraktykowane,super plon i pasza