Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mieszanki bez kończyny albo lucerny jakoś słabo mi podchodzą, dobrze by było żeby było tam 5-10% motylkowego czegoś (mówie o tym słabszym kawałku). 
Patrząc na katalog ta COUNTRY 2013 mnie zainteresowała

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Mam dwa kawałki łąk na których poprzedni właściciel nie przesiewal traw z x lat, gleba zakwaszona ale pójdzie wapno, klasy nie znam ale w lato mocno podsycha. I teraz pytanie czy lepiej zasiac mieszankę barenbrug bg8 structo zmieszana z bg11 czy coś z dsv np. 2013 z 2014 plus jakieś motylkowe bo to ma być pasza dla wysoko wydajnych krów

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz6340 napisał:

Trawy na obu kawałkach będą tylko do koszenia dodatkowo ten lepszy kawałek myślałem użytkować intensywnie jakieś 2-3 lata (może 4 max). Szczerze to o kilogramach to nie gadaliśmy bo przy kupowaniu nawozów zagadałem o trawy i dał mi katalog DSV i napisał ceny (a właśnie dobre te ceny?)  A co do tego drugiego kawałka to tak jak mówiłem 5 klasa tylko blisko lasu i tutaj o już raczej intensywnego użytkowania to raczej nie bedzie :D Wiadomo lipy to też nie chce zasiać a nawet bym się nie pogniewał jakby znalazł się tam jakiś % kończyny może albo lucerny, i dlatego pytam może ma ktoś jakieś ciekawe propozycje. Ogólnie myślałem nad firmami Barenbrug DSV Sowul.   
A trawa dla krów (głównie) i opasów. 

No tej trzeciej firmy to nie porównuj do dwóch pierwszych, bo to inna półka jakościowa przy stosunkowo wysokiej cenie, więc troszkę bez sensu ;)

Co do cen to warto poszukać w necie i zapytać o rabat jak kupujesz większą ilość ;)

Na suche opisałem Ci wyżej moje propozycje.

Na ten lepszy kawałek można zrobić tą mieszankę C2027 + 2057 w rozsądnej proporcji lub inne rozwiązania...

3 godziny temu, Mateusz6340 napisał:

No właśnie mieszanki bez kończyny albo lucerny jakoś słabo mi podchodzą, dobrze by było żeby było tam 5-10% motylkowego czegoś (mówie o tym słabszym kawałku). 
Patrząc na katalog ta COUNTRY 2013 mnie zainteresowała

W C2013 jest dość obfita koniczyna biała :)  Zwłaszcza pierwszy pokos potrafi wyrosnąć prawie jak czerwona.

Można też dorzucić trochę czerwonej do mieszanki.

IMG_2305.JPG

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

Mam dwa kawałki łąk na których poprzedni właściciel nie przesiewal traw z x lat, gleba zakwaszona ale pójdzie wapno, klasy nie znam ale w lato mocno podsycha. I teraz pytanie czy lepiej zasiac mieszankę barenbrug bg8 structo zmieszana z bg11 czy coś z dsv np. 2013 z 2014 plus jakieś motylkowe bo to ma być pasza dla wysoko wydajnych krów

Można zmieszać te dwie BG, można do Structo dorzucić koniczyny.

Obie wymienione DSV też jak najbardziej i do nich koniczyna.

Koniczynę czerwoną proponuję z praktyki - odmiany z wyższej półki np. Milvus z DSV. Kosztuje 1/3 drożej ale jest pewne praktycznie 4 lata świetnego plonowania. Duże liście, nie tak szybko drewniejące łodygi.

Opublikowano
16 godzin temu, mk9422 napisał:

O ile skosi ją dość wcześnie to kiszonkę krowy jako tako zjedzą ale mleka dużo nie będzie. Jak starsza to tylko siano dla jałówek 

Za to kupkówka skoszona wcześnie ma całkiem przyzwoitą wartość, a zawsze można ją posiać z jakąś koniczyną czy lucerną(jak pH odpowiednie). Ja tam za tymi życicami nie przepadam, bo u nas albo ziemia jest tak mokra, że wymiękają, albo tak sucha, że poza pierwszym pokosem nic sensownego się nie zbierze. 

Opublikowano
ASZv3 napisał:

1 godzinę temu, norbert098 napisał: Mam dwa kawałki łąk na których poprzedni właściciel nie przesiewal traw z x lat, gleba zakwaszona ale pójdzie wapno, klasy nie znam ale w lato mocno podsycha. I teraz pytanie czy lepiej zasiac mieszankę barenbrug bg8 structo zmieszana z bg11 czy coś z dsv np. 2013 z 2014 plus jakieś motylkowe bo to ma być pasza dla wysoko wydajnych krów Można zmieszać te dwie BG, można do Structo dorzucić koniczyny. Obie wymienione DSV też jak najbardziej i do nich koniczyna. Koniczynę czerwoną proponuję z praktyki - odmiany z wyższej półki np. Milvus z DSV. Kosztuje 1/3 drożej ale jest pewne praktycznie 4 lata świetnego plonowania. Duże liście, nie tak szybko drewniejące łodygi.

A ile Futtertrio osłonowo na ha? W czystym siewie koniczyny ile na ha tej milvus?

Opublikowano

Futtertrio do mieszanek traw / mieszanek z koniczynami - 5-8kg/ha, a do lucern 5kg.

Koniczyna czerwona ogólnie 12-20kg/ha w zależności od przeznaczenia. Milvus nie za gęsto na kiszonkę tj 15-17kg, aczkolwiek lepiej posiać w mieszance z trawami, chociażby niewiele. Lepszy zbiór, lepsze zakiszanie, lepsza struktura paszy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

Za to kupkówka skoszona wcześnie ma całkiem przyzwoitą wartość, a zawsze można ją posiać z jakąś koniczyną czy lucerną(jak pH odpowiednie). Ja tam za tymi życicami nie przepadam, bo u nas albo ziemia jest tak mokra, że wymiękają, albo tak sucha, że poza pierwszym pokosem nic sensownego się nie zbierze. 

U mnie to samo. Torfy w zimę pozalewane a na VI klasie bez częstych deszczy kupkówka sobie jako tako radzi. Mam zasianą C2013 z dodatkiem kostrzewy trzcinowej miękkolistnej i jestem zadowolony. Nadaje się do wypasu jak i na kiszonkę. Mam też mieszankę C2025 z 2401 i również jestem zadowolony. Krowy chętnie ją pobierają. W tamtym roku była siana, zobaczymy jak przezimuje 

Opublikowano

Kupkówka ma najwięcej białka z pośród traw o ile jest skoszona przed wykłoszeniem. 

Opublikowano

@ASZv3

Jakie nawożenie stosujesz pod lucernę sianą wiosną z dodatkiem futtertrio? 

Opublikowano
7 godzin temu, PATr napisał:

@ASZv3

Jakie nawożenie stosujesz pod lucernę sianą wiosną z dodatkiem futtertrio? 

Na przykładzie co mam do siewu teraz... Jeden kawałek słabiej z pH to poszło pod orkę wapno, drugi z ogarniętym odczynem to poszła AgroSulCa czyli Ca i S. Obornik staram się wpasować rok wcześniej tj w płodozmianie mam dwa lub trzy lata zboże i między nimi właśnie...

Wiosną, czyli przedsiewnie idzie przede wszystkim fosfor na orkę i głębsze wymieszanie. Zwykle superfosfatem wzbogaconym. Przed samym siewem NPK, czyli troszkę azotu na start też jest. Potas uzupełniam po drugim pokosie solą potasową. Ogólnie potas dzielę po trochu w trakcie sezonu...  :)

Opublikowano

Swego czasu stosowałem nawóz blend saletrosan z solą potasową i szło po każdym pokosie tj oprócz ostatniego ;) Ostatnio zwykle po IIgim sól ale bywa różnie na różnych działkach zależnie od czasu i dostępności nawozu. Teraz będę próbował Holistem NK podziałać tj wiosna też.

Opublikowano
8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

@Thomas2135 mówisz że biała koniczyna przy pH 5 daje rade a jak by było z czerwoną? 

Przypomnij się bliżej wiosny to zrobię zdjęcie ile mam koniczyny na V i VI klasie przy pH 5,2 i średnich zasobnościach P, K, Mg. Mam ją od 2016 r i mam nadzieję, że i w tym roku obrodzi. Wiosną 2018 miałem jej z 70 % w runi, tak się rozrosła i trawę zagłuszyła. Dopiero później trawa zaczęła się przebijać i przerosła koniczynę. Czerwoną siałem tylko na torfie i sobie radziła.

Przypomniało mi się, że sąsiad takie paprok bez bydła czasem sieje trawę, żeby się agencja nie przyczepiła za złą kulturę rolną. Posiał chyba kp4  z granuma na totalnym psiachu, bez nawozu, od bardzo dawna obornika pole nie wiedziało. Ku mojemu zdziwieniu wyrosła i trzymała się a na polu kwas pewnie ok 4.

Opublikowano

Facelia chyba w miarę szybko rośnie, ale czy wytrzymałaby przymrozki? Tego nie wiem. 

Opublikowano

Przyszły badania. Ku Waszemu zdziwieniu, dolomit działa.  Tam gdzie był stosowany, jest wzrost pH. 

Tylko teraz jeszcze trzeba przywalić z grubej rury. 

Na wszystkie działki pójdzie dodatek koniczyny czerwonej, w towarzystwie dsv 2058 + 2025 i na nielicznych łąkach dsv 2058 i bg7/bg8

20190220_152841.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, ASZv3 napisał:

Takich cudów to nie ma ;) Trzeba było siać jesienią międzyplon ozimy (Gorzowska i jej podobne, żyto i z nim mieszanki). :)

Mam zasianą mieszankę GPS Wickroggen jeszczę coś na szybko chce zasiać. A życica westerwoldzka da rade?

Opublikowano (edytowane)

45-50 dni od siewu do zbioru w bardzo dobrych warunkach (temperatura+woda). Jak będzie zimno to i 60 dni będzie mało. Masz tyle czasu? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
25 minut temu, skorpion2021 napisał:

Mam zasianą mieszankę GPS Wickroggen jeszczę coś na szybko chce zasiać. A życica westerwoldzka da rade?

Teraz nic Ci nie urośnie żeby można było w normalnym terminie zasiać kukurydzę

Opublikowano

Najlepszego kopa ma Futtertrio ale nie da rady w takich temperaturach i krótkim dniu.

Nie ma co kombinować bo więcej stracisz jak zyskasz... biorąc pod uwagę kukurydzę po późnym siewie. Lepiej zamów u mnie bele jak masz mało ;) w przedsezonie nie jest drogo ;)

Daj dobrze Wickroggenowi teraz to będzie sporo towaru :)

Opublikowano

Sporo czyli co??

U siebie planuje tylko symbolicznie N dać no i teraz ma pójść już po ok 250kg soli potasowej z myślą o następnej roślinie

Z tym że u mnie jest  mieszanka żyto+wyka+koniczyna michela+ życica