Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pH 4.8 obornika jeszcze nie stosowałam. Dwa lata z rzędu był rozworzony w dawce 40-50t ale zasobnośc gleby niska. W 2017  jesienia 4 t kredy ale chyba te częste deszcze je wymyly.

Opublikowano (edytowane)

Może wysiałeś coś co wcale kredą nie było? Zostało Ci gdzieś coś co by można było dać do zbadania?

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano

0.3 jednostki po 4 t kredy?

Ja pod qq na nowej działce dałem w 2018 5 ton dolomitu 😁😁😁, zaraz za tym talerzówka na głęboko i za 2 tyg obornik orka nawozy i siew. Działka była najbardziej niepewna bo wcześniej słabo uprawiali a sypało na niej rekordowo, blisko 13 ton 30%

Opublikowano
13 godzin temu, kr9292 napisał:

pH 4.8 obornika jeszcze nie stosowałam. Dwa lata z rzędu był rozworzony w dawce 40-50t ale zasobnośc gleby niska. W 2017  jesienia 4 t kredy ale chyba te częste deszcze je wymyly.

Są 2 opcje, albo któreś badanie było błędne, albo nie siałeś kredy tylko coś co ją przypominało

Ewn. 3 opcja jest taka że posiałeś kredę bez mieszania z glebą i zaorałeś ją na bardzo głęboko, i poszła mocno w głębsze warstwy gleby

Opublikowano (edytowane)

Jeśli tak było to 3 opcja odpada, dużo nakłóć na hektar ci przypadało? Nie było jakiś dziwnych wartości  Fosforu czy potasu? Np strasznie niskich czy wysokich

Edytowane przez PATr
Opublikowano
13 godzin temu, kr9292 napisał:

gosciu co mi kosił qq sieczkarnią powiedział ze do kredy bardzo podobny jest jakis odpad z oczyszczalni scieków , miałem wtedy na kupie nakrytą folią jescze to mówił zeby krede luzem brac z pewnego zrudła , i na wszystko faktury 

Opublikowano

No to jak dla mnie to nie siałeś kredy tylko coś podobnego do niej

Opublikowano

Mam do zasiania 2 kawałki trawy. 1 kawałek 1,5 ha to ziemia 2-3 klasa (raczej dobra 3a ) i w sklepie polecają mi zasiać DSV Country energy 2027 (cena 16zł/kg) i Country 2057 (25zł/kg) w proporcjach po 50% (jeśli chodzi o proporcje to konsultowali się z doradcą regionalnym). 2 kawałek jakieś 1,1 ha to ziemia raczej 5 klasa i zaoferowali mi Country 2058 (cena 16,50zł/kg). Macie może jakieś ciekawe inne propozycje co zasiać? może jakaś inna tańsza opcja? Na tym pierwszym polu zależy mi na dobrej trawie z dobrej firmy a na tym drugim może by się coś innego znalazło ciekawego? 

Opublikowano

Siej kupkówkę w czystym siewie lub kostrzewę trzcinową. 

Opublikowano

I kto zje tę zwykłą kostrzewę? Na V klasie każda trawa urośnie byleby padało.

Opublikowano

O ile skosi ją dość wcześnie to kiszonkę krowy jako tako zjedzą ale mleka dużo nie będzie. Jak starsza to tylko siano dla jałówek 

Opublikowano

Spory udział kostrzewy trzcinowej to dość pewny plon w te suche lata ale jednak warto dołożyć inne gatunki niż siać solo. Oczywiście z zachowaniem sensu tj dopasowania gatunku pod dane stanowisko, piętrowości łanu (plon) no i podniesienia jakości. Kostrzewa kostrzewie nierówna i tutaj chcą mieć z tego dobrą paszę i mleko warto postawić na odmiany z wyższej półki tj. miękkolistne z Barenbruga (Nutrifibre) czy z DSV (w mieszance C2014). No a kosić trzeba wszystko w porę :)

3 godziny temu, Mateusz6340 napisał:

Mam do zasiania 2 kawałki trawy. 1 kawałek 1,5 ha to ziemia 2-3 klasa (raczej dobra 3a ) i w sklepie polecają mi zasiać DSV Country energy 2027 (cena 16zł/kg) i Country 2057 (25zł/kg) w proporcjach po 50% (jeśli chodzi o proporcje to konsultowali się z doradcą regionalnym). 2 kawałek jakieś 1,1 ha to ziemia raczej 5 klasa i zaoferowali mi Country 2058 (cena 16,50zł/kg). Macie może jakieś ciekawe inne propozycje co zasiać? może jakaś inna tańsza opcja? Na tym pierwszym polu zależy mi na dobrej trawie z dobrej firmy a na tym drugim może by się coś innego znalazło ciekawego? 

Z ciekawości na starcie to proporcją tutaj nazywasz pół normy wysiewu każdej mieszanki? Czyli ile w kg Ci doradzili?

Na jaki okres użytek? Rozumiem, że tylko kośny?

...............

Country 2058 to dawny Gasindex 2401, przy czym teraz są to częściowo jeszcze lepsze odmiany. Mam tu dość spore doświadczenie w temacie zwłaszcza tej mieszanki ;) Ogólnie dobry wybór. Jeśli nie to to z wyższej półki: Country 2013, 2014, 2025 lub z Barenbruga BG-8 Milkway Structo. Ewentualnie... u Somsiada w e-sklepie mieszanka AG-11 o składzie: Kostrzewy trzcinowa 30%, czerwona 15%, Stokłosa bezostna 10%, Kupkówka 25%, Życice: trwała 2N 10%, mieszańcowa 4N 10%. Jakbyś chciał już na prawdę tanio to... to nie mam pomysłu, bo nie ma co robić lipy ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

I kto zje tę zwykłą kostrzewę? Na V klasie każda trawa urośnie byleby padało.

Z tym padaniem, to osobiście bym nie liczył. 

Opublikowano

mam zamiar robić podsiew guttlerem i tu moje pytanie jakie mieszanki można by zastosować. łąki na gruntach średnio zasobnych w wodę ale też nie całkowicie suchych. 

klasa 4 i 5.

Opublikowano (edytowane)

kieszonka dla opasow 

Tylko podsiew  w chodzi w grę ale planuje to robić na początku co roku czyli pewnie że 2 albo nawet 3 lata aby poprawić pasze a że część łąk w dzierzawie więc niewiadomo jeszcze ile lat będę je miał.

Edytowane przez Mikruss
Opublikowano

Jeśli rzeczywiście nie ma tragedii z glebą, wilgocią, nawożeniem no to najlepszą opcją jakościową są życice i tu:

- na rok / dwa lata - mieszanki oparte na życicy wielokwiatowej tj z wyższej półki - Barenbrug Sprint lub DSV Country 2051

- na dwa/trzy(/4) lata - z życicą mieszańcową - Barenbrug Tetra, MP (Agriland), AG-14 (Guttler... najtańsza dobra opcja), same życice trwałe w różnej klasie wczesności - DSV Country 2001.

Na ciut słabszych / suchszych stanowiskach warto dorzucić festulolium.

Opublikowano (edytowane)

Trawy na obu kawałkach będą tylko do koszenia dodatkowo ten lepszy kawałek myślałem użytkować intensywnie jakieś 2-3 lata (może 4 max). Szczerze to o kilogramach to nie gadaliśmy bo przy kupowaniu nawozów zagadałem o trawy i dał mi katalog DSV i napisał ceny (a właśnie dobre te ceny?)  A co do tego drugiego kawałka to tak jak mówiłem 5 klasa tylko blisko lasu i tutaj o już raczej intensywnego użytkowania to raczej nie bedzie :D Wiadomo lipy to też nie chce zasiać a nawet bym się nie pogniewał jakby znalazł się tam jakiś % kończyny może albo lucerny, i dlatego pytam może ma ktoś jakieś ciekawe propozycje. Ogólnie myślałem nad firmami Barenbrug DSV Sowul.   
A trawa dla krów (głównie) i opasów. 

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Ja poza torfem mam same piaski V i VI klasy a koniczynę białą zawsze dorzucam jeśli brakuje w mieszance. Nawet przy pH 5 sobie radzi.