Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To masz dobrze. Ja za to nigdy nie wsieję w czystym siewie bez osłony, chyba że z glifosatem podziałam. Wszystkie łąki i pastwiska mam po polach uprawnych. Komosa potrafi 30 lat przeleżeć i wykiełkować w dogodnych warunakach. Tak więc orząc łąkę i siejąc trawę bez osłony mam jej ogrom. 2 razy posiałem bez to tak komosa zagłuszyła, że musiałem trawę dosiewać. Ze zbożem jest bezpiecznie i w miarę  czysto a trawa nie cierpi pod warunkiem, że szybko sprzątnie się zboże z pola.

Opublikowano

Ja tam nie jestem ekspertem w Siewie traw tylko mówię że ja tak sieje ;d i jest dla mnie ok. Jak jęczmień zacznie się wysypywac to kosze i później do zimy jak będzie wilgoć to dwa razy jeszcze skosze trawę 

Opublikowano

Mój znajomy zasial na kukurydzy bez osłony to nic nie było tylko  prawie sama chwastnica :D trawa gdzie niegdzie została.  Trzeba przewidziec pewne rzeczy. A chwastnica to nawet z obornikiem się przeniesie na inne pole.  Ja tak załatwiłem takiego gościa co ma eko. Wywiozlem mu obornik a teraz nie może sobie z chwastnica poradzić:d hah

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja także sieje na polach uprawnych, najczęściej po zbożu. Może znajdę gdzieś zdjęcia z wzrostu w pierwszym roku, muszę poszukać. 

1 i 3 zdj to 25 kwietnia, zdjęcie z zgrabiania początek czerwca. 

30705321_952398881589681_4558030791589756928_n.jpg

30712866_952398321589737_3279067840979664896_n.jpg

30743682_952398351589734_8428313830190219264_n.jpg

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

Pamiętam to zdjęcie. U mnie to nie przejdzie i prawie na każdym polu to samo. Jest łąka i krwawnika nie ma, orzę sieję trawę i krwawnik rośnie wszędzie.

Opublikowano
59 minut temu, Thomas2135 napisał:

To masz dobrze. Ja za to nigdy nie wsieję w czystym siewie bez osłony, chyba że z glifosatem podziałam. Wszystkie łąki i pastwiska mam po polach uprawnych. Komosa potrafi 30 lat przeleżeć i wykiełkować w dogodnych warunakach. Tak więc orząc łąkę i siejąc trawę bez osłony mam jej ogrom. 2 razy posiałem bez to tak komosa zagłuszyła, że musiałem trawę dosiewać. Ze zbożem jest bezpiecznie i w miarę  czysto a trawa nie cierpi pod warunkiem, że szybko sprzątnie się zboże z pola.

Kiedy robisz pierwszą ścinkę? 

Opublikowano

To pozostaje współczuć i robić tak jak się to sprawdza, u mnie w okolicy to mało kto sieje trawę, ale jeśli już się taka znajdzie to także w czystym siewie, a jakby powiedzieć im o oprysku łąki na chwasty to się popukają w głowę, że po co, przecież to dodatkowa masa zielona. xD 

Opublikowano
2 godziny temu, Marco_94 napisał:

Aż tak mało zboża?Kiedyś pamiętam wysiewało się ok.150kg + trawa ale faktycznie trawa nie za gęsta  wychodziła.

Witam serdecznie,

Jeżeli chodzi o wsiewkę zboża to faktycznie najlepiej jęczmień i to te 50-60kg/ha - ono ma pełnić funkcje osłonowe. To na trawie najbardziej nam zależy i ma być to mieszanka wieloletnia (przy mieszankach życic nie opłaca się robić mieszanki ze zbożem!!) więc stosujemy pełną dawkę wysiewu 45kg/ha, minimalnie 40kg/ha, ponieważ po ścięciu zielonki trawa musi sobie poradzić jeszcze z pogodą. Fakt, chwastów będzie zdecydowanie mniej ale prosze pamietać że zboże swoje wyjada z NPK i przede wszystkim wodę! Więc lepiej jest dodać zamiast zboża osłonowo 5-8kg /ha życic np. BG-1 Milkway Sprint (życice wielokwiatowe) czy Polska Łąka Standard (życice westerwoldzkie) - korzyść jest taka, że odrastają nie jeden raz, a co każdy pokos, nie ma resztek po ścięciu i nie są tak konkurencyjne dla traw w mieszance jak zboże :) poza tym należy zwiększyć nawożenie jeżeli jest wsiewka zboża (zjada więcej) i nigdy nie czekać do do lipca, tylko jeżeli już to zbierać zboże na zielonkę! Mieszanki życic czy traw wieloletnich albo też lucerny czy poplonów może Pan kupić tutaj https://www.e-trawa.pl/mieszanki-pastewne.html lub stacjonarnie u naszych dystrybutorów. 

Pozdrawiam,

Małgosia

2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Ja raz w życiu zasiałem ze zbożem, nigdy więcej, teraz w czystym siewie i jest ok. Pierwszy pokos ma tam jakieś zachwaszczenie ale nie jest to tak poważne aby rozważać opcję oprysku. 

Ma Pan racje - zboże to spora konkurencja dla mieszanki traw. Faktycznie lepiej jest zrobić koszenie pielęgnacyjne lub też dodać życic osłonowo zamiast zboża :)

Opublikowano

Niedaleko ode mnie widzę niby jest a dawniej zawsze mi wciskal te polskie mieszanki jak kupowałem. I nie widzę tam reklamy waszej u niego.   W ciągu dwóch dni powinno być... i to jest właśnie to  ;d powinno a nie musi. Do sklepu to idę biorę i sieje a nie albo przyjdzie dzisiaj albo jutro. 

Opublikowano
18 minut temu, ubogiwladek napisał:

Niedaleko ode mnie widzę niby jest a dawniej zawsze mi wciskal te polskie mieszanki jak kupowałem. I nie widzę tam reklamy waszej u niego.   W ciągu dwóch dni powinno być... i to jest właśnie to  ;d powinno a nie musi. Do sklepu to idę biorę i sieje a nie albo przyjdzie dzisiaj albo jutro. 

Towar jest, dostępny cały czas i dostawy bez opóźnień, więc nie ma najmniejszego problemu by był u Pana w te dwa dni - poza tym jak decyduje się Pan na zakup mieszanki to jakąś chwile wcześniej wie Pan co chce zasiać i kiedy mniej więcej, więc te dwa dni można przygotować pole pod kukurydze i poczekać na kuriera :) 

Opublikowano
4 godziny temu, danielhaker napisał:

Kiedy robisz pierwszą ścinkę? 

Do tej pory kosiłem jak tylko jęczmień się wykłosił a owies wiechę wyrzucił. W ostatnim roku przyspieszyłem i skosiłem jak tylko jęczmień zaczął miejscami się kłosić. Siałem 25 maja w kilkucentymetrowy popiół, ale powschodziła szybko. Kosiłem 19 lipca i było już na prawdę sucho. Teraz jak będę siał ze zbożem to skoszę jeszcze wcześnij, gdy zboże będzie miało ze 30 cm.

Na początku lipca jakoś 5tyg po siewie krowy weszły na to pole i przycięły zboże na kilkanaście centymetrów. Jak już potem to skosiłem to trawa w tym miejscu była dużo lepiej rozwinięta i gęstsza niż na reszcie pola. Zboże spelniło swoja rolę i ograniczyło ilość chwastów, ale powinienem to wcześniej skosić. Teraz rok po siewie nie ma różnicy jak na razie. 

Nikomu na wciskam metody, ale napisałem jak to sprawdza się u mnie. Jestem zadowolony mimo, że od zawsze brakuje wody. 

Opublikowano

Ja narazie zasiałem 4,6ha jednorocznej na polu i 2,5 ha na słabszej 50% pola i 50% wymiana starej. Trawy z DSV to powinno być ok.

U nas już zboża jare mają dobre kilka centymetrów. Ciepło i optymalna wilgotność robią swoje. 

Opublikowano

U nas nic nie padało ostatnio. Teraz kropi dopiero i ma padać lekko do 11nastej więc raczej w sam raz ;) Zboża właśnie skończyłem, troszkę traw posiane. Obwieje to w środę jedziemy jeszcze z podsiewami i siewami mieszanek traw :)

Opublikowano

Mam problem z trawą na pastwisku. Pod koniec sierpnia opryskałem trawę Roundapem Flex i po ok 2 tyg jak spaliło trawę i chwasty zaorałem dość głęboko. Ta działka była kilka lat wcześniej już orana. jesienią zrobiłem analizy i co prawda nie z tego pola, ale tuż obok na łące po prawej co widać na zdjęciu. Nawożenie takie samo, więc różnice byłyby nieznaczne. pH 5,2 fosfor 11,9(zaw. średnia) potas 12(zaw. średnia), magnez 2,9(zaw. średnia).

Trawę zasiałem ok 15 września i powschodziła całkiem dobrze mimo, że było sucho w wierzchu. Zasiane  na hektar 25 kg dsv 2013 i 25 kg dsv 2014. Jakiś czas temu coś się zieleniło, ale bliżej nie podchodziłem aż do wczoraj, bo zaniepokoił mnie widoczny z daleka kiepski kolor i puste place. Myślałem, że to wina trawy,  ale na zdjęciach widać,  że są miejca gdzie rośnie w miarę dobrze. Gdzieś w dołku, przy drzewach i po prawej jakoś się trzyma, ale 90 % wylazło z ziemii na 3 cm i nie rośnie. Większość z tego uschła a te co są zielone mają  nieciekawy kolor i zaschnięte czubki. Ktoś wie co może być przyczyną, bo pierwszy raz mam taką sytuację. Orałem już kiedyś na podobną głębokość i trawa z jarnarku  w dobrym roku ze 2-3 lata po siewie dała  20 bel z ha. Sąsiad  posiał granuma  kp6 chyba na totalnym piachu z pH ok 4, pole nie nawożone ze 20 lat i trawa ładnie powschodziła, rozkrzewiła się i ma kilka centymetrów. Siałem tego dsv 2013/2014  na innej działce w maju i rośnie dobrze, tylko to inne dostawy były. Robiłem też wsiewkę z tej pechowej trawy w ostatnie dni września i nie jest najgorsza, choć część po zimie zniknęła, ale tam gdzie ma luźniej ma kilka centymetrów.

Zasiew idzie do kasacji i teraz nie wiem co zrobić. Rzucić doraźnie tonę kredy granulowanej i przemieszać do agregatem a nawóz dać w podsiewacz w czasie siewu trawy(mam siewnik zbożowo-nawozowy)? Zasieję kupkówkę i Kostrzewę  trzcinową z DLFi dorzucę białej koniczyny, bo mam posiane w mieszance i wygląda obiecująco. 

trawa1.jpg

trawa2.jpg

trawa6.jpg

Opublikowano

No tak jakby troszkę późny siew w tym rejonie kraju... przy tej zimie, zbyt mokra jesień, zaklajstrowana gleba. Troszkę powietrza by się tam przydało jakiś czas temu.