Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że bardzo zakwaszona to nie jest, sąsia nie sypał aż tak nawozów, gnojowicy prawie nie miał, czekam za wynikami analizy. Myślę że siejąc ten wapniak jurajski, który zakupiłem wyrównałbym do poziomu który potrzebuje lucerna, tylko między obornikiem a wapnem powinien być odstęp czasowy przynajmniej 3 tygodnie z tego co wiem 

Opublikowano

Kupiłem mieszanke 2-letnią Rokita z firmy Sowul, o taką:

http://www.sowul.pl/rokita.html

Podobna do DSV Country 2053 Turbo. Ciekawe czy to wytrzyma zimę...

Mysle posiać ją po życie. Zastanawiam się czy posiać ją czystą czy razem z owsem i ile kg?

I jak to nawozić? Przed żytem był obornik i jeszcze rok wcześniej.

Prosze o rady

Ile zapłaciłeś?

Widzę, że spora norma wysiewu. Westerwoldzka wypadnie na bank.

Słaby temat. Ja nie wciskam takich pomysłów na dwa lata bo to bez sensu. Country 2053 jest na rok i trzeba to wykorzystać intensywnie, a nie marzyć o kolejnym roku :)

Witam serdecznie, mam takie pytanie. Chciałbym na nowej dzierżawie założyć lucernik. Ziemia dosyć zadbana tylko obornika i wapna dawno nie widziała. Teraz pytanie jak to zrobić. Gdyby pogoda pozwoliła z obornikiem wjade zaraz po niedzieli, gdyby dalej nie padało wypadałoby jak najszybciej zasiać. Tylko wtedy co z wapnem? Wysiac je już na zasiana mieszankę? Wapno mam te granulowane ktore powinno działać od razu. Ktos miałby pomysł jak to zrobić?

Najpierw szybko zbadaj odczyn. Koniecznie!

Jeśli kwaśny to nie myśl o oborniku tylko daj wapno przed orką / uprawą i (jeśli na głęboko) to druga dawka na górę przed siewem.

Jeśli jest w miarę OK to daj obornik a wapno na jesień.

Opublikowano

Koledzy co powiecie o tym żeby po 2 pokosie trawy łąkę zaorać i zasiać łubin lub facelię na woranie albo owies na zielonkę bo stara łąka 3 pokosu nie da a tak to by się ziemia przorobiła i na zimę orka a na wiosnę zasiew trawy

Opublikowano

To jest dość szeroki temat ale jeśli mówimy o czasie "po drugim pokosie" to np. ja robię go na początku lipca co daje dobry miesiąc na zabiegi uprawowe i siew koniec sierpnia / początek września. Efekty są dobre aczkolwiek jest ryzyko suszy. Wiosną też jest.

Siejąc powiedzmy w sierpniu jest w średnich warunkach możliwość "skoszenia" na koniec września, lekko odrasta na zimę i wiosną mamy czyściutki 1 pokos.

Zdarza mi się siać mieszanki również pod koniec września i przy takim siewie na pewno nie siejcie długo wschodzących traw np. kostrzewy trzcinowej.

Opublikowano

Jeśli siew stosunkowo wczesny, czyli z zamiarem skoszenia i zbioru jeszcze jesienią to Futtertrio.

Jeśli późno z zamiarem skoszenia i zostawienia (przycięcie chwastów) lub bez koszenia to siew czysty.

Opublikowano

To raczej sporo. A tam jest w tych 15% koniczyna aleksandryjska? bo mają na stronie że łamana na łąkową. Łąkowa byłaby średnim pomysłem zwłaszcza na 1 rok. Pietrzak ma identyczny skład (z aleksandryjską) za 9,70 brutto (u nas) i nie odbiega to od jakości S&S.

No ale ja oczywiście polecam solidnie na rok posiać C2053 Turbo - cena brutto za kg - 11,90 x 30kg (norma na ha) = 357 zł (bez rabatów) i jest rewelacja :)

Wczoraj akurat talerzowałem ubiegłoroczne mieszanki jednoroczne DSV (nie dało rady wjechać jesienią, a ostatni pokos robiłem dosłownie 30 listopada) i po takiej słabej zimie normalnie żyją aczkolwiek nie polecam zostawiać, bo to jest po prostu na rok i kropka :)

Opublikowano

A jak z przezimowaniem takiej trawy?

W tamtym roku siałem kupkówkę z lucerną. Super przezimowało. Dwa lata temu wysiałem za późno bo pod koniec września to trawa nie zdążyła powschodzić i dodatkowo było sucho i trzeba było na wiosnę odsiewać ale jak posiejesz wcześniej to trawa da sobie radę.

Opublikowano

@Simson ale o jaką mieszankę pytasz? bo kilka zostało poruszonych :)

Co do ogólnego przezimowania traw / mieszanek traw / motylkowych sianych latem/jesienią to tak jak mówiłem - musi to trochę wyrosnąć, czas wschodów / rozwoju zależny jest od gatunku trawy. Jeśli mówimy o jesiennym przekoszeniu użytku w celu likwidacji chwastów to również musi być czas na odrost przed zimą.

Siałem mieszanki od końca lipca do najpóźniej 20 września (w ubiegłym roku) i zawsze przezimowały (oczywiście mówię o nasionach C1 - głównie DSV) aczkolwiek zależy to od pogody, bo można posiać 10 września i nie spadnie kropla wody do końca miesiąca albo dłużej i jest lipa. No ale wiosną bywa podobnie.

Opublikowano

Jak najbardziej da radę (o ile nie mówimy o jakiejś zaniedbanej skrajności i kwasie).

Wysokość mniej więcej jakieś 4-7 cm. Chodzi o to żeby nie była zbyt niska (czy też inaczej "zraniona" koszeniem chwile przed zimą), gdyż wtedy jest większe ryzyko wymarznięcia).

Istotną sprawą jest również jej rozkrzewienie tj. jeśli jesienią zbyt dobrze się nie rozkrzewi to wiosną jest z tym ciężko.

Opublikowano

To raczej sporo. A tam jest w tych 15% koniczyna aleksandryjska? bo mają na stronie że łamana na łąkową. Łąkowa byłaby średnim pomysłem zwłaszcza na 1 rok. Pietrzak ma identyczny skład (z aleksandryjską) za 9,70 brutto (u nas) i nie odbiega to od jakości S&S.

No ale ja oczywiście polecam solidnie na rok posiać C2053 Turbo - cena brutto za kg - 11,90 x 30kg (norma na ha) = 357 zł (bez rabatów) i jest rewelacja :)

Wczoraj akurat talerzowałem ubiegłoroczne mieszanki jednoroczne DSV (nie dało rady wjechać jesienią, a ostatni pokos robiłem dosłownie 30 listopada) i po takiej słabej zimie normalnie żyją aczkolwiek nie polecam zostawiać, bo to jest po prostu na rok i kropka :)

Powtarzasz o tym nie zostawianiu jak mantra, a przecież najlepszym wyjściem jest skoszenie na koniec kwietnia, początek maja i zasianie po tym kukurydzy

Opublikowano

Teoretycznie jeśli zostanie nienaruszone to tak można zrobić ale to trochę takie chybił/trafił. Do czegoś takiego służy Mieszanka Gorzowska, czyli międzyplon ozimy.

Ewentualnie wg tego co napisałeś to rację większego powodzenia ma mieszanka życicy wielokwiatowej z mieszańcową siana właśnie rok wcześniej (np. Country 2051).

Opublikowano

Witam serdecznie, mam takie pytanie. Chciałbym na nowej dzierżawie założyć lucernik. Ziemia dosyć zadbana tylko obornika i wapna dawno nie widziała. Teraz pytanie jak to zrobić. Gdyby pogoda pozwoliła z obornikiem wjade zaraz po niedzieli, gdyby dalej nie padało wypadałoby jak najszybciej zasiać. Tylko wtedy co z wapnem? Wysiac je już na zasiana mieszankę? Wapno mam te granulowane ktore powinno działać od razu. Ktos miałby pomysł jak to zrobić?

Obornika nie dawaj już teraz na wiosnę bo będziesz miał same zielsko które zagłuszy lucerne..

ibornik to najlepszy nawóz ale najlepiej dać pod przedplon lub najpóźniej jesienią. Jeżeli masz te wapno kredowe odmiana 06a to super. Jeżeli jakiś wap mag czy inny dolomit odmiana 04 lub 05 to lipa.. bo to nie zadziala szybko..

Ja bym dał teraz do 1tony kredy na ha a kilka dni przed siewem jakiś wieloskładnik np. 200- 300 kg polifoski 6,