Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Podpinam się trochę pod użytkownika poziomka pierwszy raz będzie siana lucerna i coś takie wykombinowałem pół kawałka jest suche pół mokrzejsze klasa 3-4 kawałek lekko ponad 1ha

10kg lucerny
10kg koniczyny
10kg kostrzewy łąkowej
10kg mieszanki traw: koniczyna czerwona15% , życica trwała40%,kostrzewa czerwona 10%,życica westerwoldzka30%,tymotka5%

Pomyślałem że lucerny i koniczyny kostrzewa nie zagłuszy bo ma wolny start a życice w mieszance będą dobrą osłoną.

Opublikowano (edytowane)

Zawsze mnie ciekawiło to festulolium, ale nigdy nie sprawdzałem co to za trawa. http://www.odr.pl/produkcja-rolinna/uytki-zielone/545-plonowanie-festulolium-w-siewie-czystym-i-w-mieszance-z-koniczyna-czerwona

Jakie masz doświadczenia z tą trawą? Dobrze będzie rosnąć na torfie z innymi trawami?

też się oczytałem o tej trawie i w ryn roku walę na testy tak jaj w tym artykule 10 kg koniczyny czerwonej i 15 tej łaciny na ha

co do lucerny to na moich terenach najlepiej wychodź w czystym siewie,szczególnie w ubiegłym roku,tam gdzie byla siana z mieszanka traw bylo tak ze lucerna miaka 30 cm a trawa ledwie od ziemi odrosła ,

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale dzięki temu cokolwiek zbierales.

Lucerna powinna być uprawiana z 5% dodatkiem trawy. Po to aby ograniczyć zanieczyszczenie piaskiem. Można też z 5%kończyny białej

Ale z festilolim wydaje ogromny plon.I do tego lepiej się kosi. I jest trwałą mieszanką. Oglądałem kilka plantacji i bardzo mi się spodobało. W tym roku będę siłą 10ha i pewnie pójdzie 20kg lucerny i 5kg festulolim i 5kg białej koniczyny

Opublikowano

Koniczyna czerwona 15%
Lucerna 10%
Życica trwała 20%
Życica trwała 15%
Życica wielokwiatowa 10%
Kostrzewa trzcinowa 10%
Festuolium 10%
Tymotka 10%

Co powiecie o takim składzie? ma być siana na 4/5 klasie, górki dołki, gleba lekka, w dołkach mokra do bardzo mokra, na górkach przy suchych latach moze byc źle z woda. Polecicie coś koledzy? ;) Pozdrawiam.

Opublikowano

Ale dzięki temu cokolwiek zbierales.

Lucerna powinna być uprawiana z 5% dodatkiem trawy. Po to aby ograniczyć zanieczyszczenie piaskiem. Można też z 5%kończyny białej

Ale z festilolim wydaje ogromny plon.I do tego lepiej się kosi. I jest trwałą mieszanką. Oglądałem kilka plantacji i bardzo mi się spodobało. W tym roku będę siłą 10ha i pewnie pójdzie 20kg lucerny i 5kg festulolim i 5kg białej koniczyny

a nie zagłuszy to białej koniczyny?może i ja troche białej dodam

Opublikowano

6 klasa ale zależy jaka my mamy hektar trawy na 6 kl i rośnie to jakoś. W tamtym roku na wiosnę była siana trawa i miała dosyć ładny plon tylko nalerzy dodać że tam było podmokło i to,że był piasek to ziemia szybko się nagrzewała i rosło ale wracając do pytania, tak urośnie napewno trawa my sieliśmy kupkówkę

Opublikowano

witam. prosze uzytkownikow tego forum o porade. planuje zasiac mieszanke traw z konczyna. znalazlem mieszanke DSV Country 2055. co o niej mozecie powiedziec? ile lat mozna ja z powodzeniem uzytkowac? planuje jeszcze dodac 100 kg/ha owsa. za wszystkie odpowiedzi z gory dziekuje.

Opublikowano

Kolega który ma sporo ziemi powiedział że z owsem czy jęczmieniem zasiać trawę to po 1 skoszeniu jest straszny szok i w tym roku zasiał 5ha w czystym siewie. Na 100kg mieszanki traw dokładał 50 jednorocznej i siał w dawce 46kg/ha co o tym sądzicie

Opublikowano

sieję już kilka lat barenbruga w czystym siewie, żadnych chwastów nie widać

Opublikowano

To zależy co rosło przed trawą. Jak to było kilka kilkanaście lat temu pole uprawne to nasion komosy i innych chwastów będzie ogrom w ziemii. Jeśli jest to łąka od wojny to chwastów jak komosa nie będzie, chyba, że wniesiesz z obornikiem czy gnojowicą.

Opublikowano

Kolega który ma sporo ziemi powiedział że z owsem czy jęczmieniem zasiać trawę to po 1 skoszeniu jest straszny szok i w tym roku zasiał 5ha w czystym siewie. Na 100kg mieszanki traw dokładał 50 jednorocznej i siał w dawce 46kg/ha co o tym sądzicie

Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo trawy jednorocznej, jeśli ma to być użytek wieloletni to trawy jednorocznej jako rośliny osłonowej maks 10%. Z ciekawości jaką mieszankę sieje kolega? ja u siebie nie więcej niż kilka % życicy wielokwiatowej jako osłony, a trawy z reguły barenbrug, chyba że na niepewnej dzierżawie to wtedy coś po taniości ;)