Skocz do zawartości

Ukraina

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

,,Coś takiego było'' tak zrodziło się wiele plotek i zarazem bzdur o Ukrainie. Moi znajomi kiedy zaczynali gospodarzyć kupili JD 8430 nowkę obecnie 7500mth i nie było z nim żadnych poważnych awarji...

Po co kupować maszyny w Polsce jak kupując na ukrainie dostaniesz od panstwa 30% zwrotu ceny maszyny?

Opublikowano

Nie mówię, że to jest złe bo jak kiedyś odwalili taki tan numer to mieli później problemy. Na moje to dobrze o nich świadczy.

To rolnicy tam także dostają dopłaty. :lol: Dotują im tylko maszyny, czy odpowiednik naszych rolno środowiskowych też są?

Opublikowano

Tak tak o innej specyfikacji - ludzie ciągniki sa takie same specyfikacja moze być inna ale motor jest taki sam ( no może teraz już nie bedzie bo na ukrainie inne normy)

Od paliwa padała seria 85

maszyny można wwozić na ukrainę z Polski a i owszem ale trzeba cło zaplacić 30% można je rownież tam zatargać bez cła ale co 3 miesiace musisz je wywieść do Polski.

Dopłat amoze i byla nie mam pojęcia ale to raczej dla Ukraińców a nei dla Polaków

Chcecie tam gospodarzyć a tam nei ma rynków zbytu nie ma magazynów nie ma struktury.

Ktoś już w tym temacie mówił że lepiej tego co się ma w Polsce dopilnować a nie walczyć z tysiącami ha na Ukrainie.

Na ukrainę to tylko jedna technologia - tanio zasiać tanio odchwaścić zebrac i sprzedać - najlepiej wszystko wynająć i w nic nie inwestować

Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Od paliwa padała seria 85

maszyny można wwozić na ukrainę z Polski a i owszem ale trzeba cło zaplacić 30% można je rownież tam zatargać bez cła ale co 3 miesiace musisz je wywieść do Polski.

Dopłat amoze i byla nie mam pojęcia ale to raczej dla Ukraińców a nei dla Polaków

Chcecie tam gospodarzyć a tam nei ma rynków zbytu nie ma magazynów nie ma struktury.

Pozdrawiam

Ile tych maszyn padło? Na pewno przez paliwo? Ja mam zupełnie inne informacje...

A wiesz co sie dzieje jezeli Ukrainiec chce ,,pozyczyc'' maszyny z polski?? albo taka maszyna jedzie na uslugi?

Powiedz ile jest polaków gospodarzacych na ukrainie jako polacy?? Wiekszosc zaklada spolki polsko-ukrainskie, badz kupuje juz istniejace (nie jest nawet wymagany wspolnik ukrainski)i wedle prawa taka spolka ma te same prawa do doplat co rodowici ukraincy.

Co do dopłat istnieje szereg dopłat

- do upraw ozimych i jarych dopłata do hektara.

- kukurydza doplata do zakupu nasion.

- dopłata do zakupu maszyn rolniczych do 30% wartości.

- dopłata do nowo zakładanych sadów do 60% nakładów.

- dopłata do produkcji loszek i knórów do 100% ceny zywca miesnego.

Opublikowano

Mogę potwierdzić, że ogólnie słaba jakość paliwa na Ukrainie to stereotyp często przekazywany bez żadnych doświadczeń w praktyce, co do środków ochrony to jednak są sporo tańsze, również te orginalne (np. bayera) niż u nas.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a jescze tansze niz na ukrainie sa na bialorusi

Opublikowano

Maszyny padały przez paliwo bo bylo w nim 5 razy więcej siarki niż w polskim - badane w polskim akredytowanym laboratorium.

Były 3 lub 4 JD 85 i wszystkie miały problemy z układem paliwowym - były też 84 i te śmigały aż miło

Maszyna może jechac na usługi ale tak jak pisałem raz na 3 miesiące trzeba wjechać do Polski - można oczywoście nie wjeżdżać ale rodzi to różne dziwne komplikacje finansowo-celne i trzeba płacić pieniążki można je chyba nawet odebrać ale kosztuje to czas i kupę zachodu.

Maszyny leasingowe można wwozić ale wtedy leasing na innych zasadach jak w Polsce i są kłopoty z prostym powrotem.

Dopłaty mogą być ale nie muszą i z tego co wiem nie zawsze są

Co do spółek to fakt w większości formalnie rzecz biorąc są to spółki ukraińskie.

A chemia na pewno na Ukrainie nie jest znacząco tańsza jak w Polsce.

Opublikowano

a gdyby tak kupować na ukrainie markowe środki ochrony roślin i używać ich w polsce? Czy są jakieś cła lub inne rzeczy na detaliczne ilości? Czy to wogóle byłoby opłacalne?

Opublikowano

W zasadzie to masz rację.Raz byłem na Ukrainie i nawet kupiłem sobie "oryginalne" buty NIKE za 40zł.Były super tylko po miesiącu się rozpadły. Tak może być z innymi rzeczami.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z srodkami chemicznymi z Ukrainy nei mialem do czynienia ale mieszkam 30km od granicy bialoruskiej i Ci co rope woza proponuja nam chemie...ceny są kolosalnie mniejsze. Od 0,5 ceny do 3/4 ceny srodkow kupowanych w polsce. Co do jakosci nie wiem bo nigdy ich nie stosowałem. Jeden rolnik ,sasiad w miedze'' ma 520ha i ten rok jechał cały czas na srodkach z bialorusi... ale znam tez rolnika co ma 660ha i sprobował buraki pryskac i rzepak bialoruskimi srodkami to ani burakow nie zebrał ani rzepaku

Opublikowano

No to powyższym postem odpowiedziałeś na wszelkie pytania dotyczące stosowania środków ze wschodu.

Sam też stosowałem kilka preparatów ze wschodu w kukurydzy - ale kupionych z pewnego źródła i działały. Ale gdybym nie był pewien źródła to nigdy bym tego nie zastosował.

Opublikowano

Z srodkami chemicznymi z Ukrainy nei mialem do czynienia ale mieszkam 30km od granicy bialoruskiej i Ci co rope woza proponuja nam chemie...ceny są kolosalnie mniejsze. Od 0,5 ceny do 3/4 ceny srodkow kupowanych w polsce. Co do jakosci nie wiem bo nigdy ich nie stosowałem. Jeden rolnik ,sasiad w miedze'' ma 520ha i ten rok jechał cały czas na srodkach z bialorusi... ale znam tez rolnika co ma 660ha i sprobował buraki pryskac i rzepak bialoruskimi srodkami to ani burakow nie zebrał ani rzepaku

No niewiem, choć domyslam się o kim piszesz to niewiem czy aż tak zle było.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przypominasz sobie zeszłoroczny rzepak pana B. z parcewa? całe 60ha poszło sie je.... albo rok 200x kiedy to jescze urzedował w Juchnowcu tylko. Cała plantację buraków spaliło...

@Walek, ja na swoim polu rewelacji ze wschodu bym nie stosowal

Opublikowano

Hubert,ty chyba nie w temacie, z panem B to nie środek zaszkodził tylko ludzie.Opryskiwacz nie umyli i tyle.Oczywiście odpowiedzialny za te 40ha rzepaku od razu poleciał.Ale jak to pan B mówił o'dziwo jeszcze coś nakosili ;) Rzepak był koszony na 3 raty.Pierwszy opryskiwacz przypalił najmocniej,[p drugim napełnieniu mniej a po 3 najmniej.Rzepaki te kosili po żniwach, co do buraków na Juchnowcu to ja nie w temacie.

Opublikowano

Po ile sprzedają u Ciebie ropę, kupujesz od nich?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Farmer@ a to ja mam zupełnie inne info ;) przyjezdzali do nas dosuszacz rzepak tym Commanderem i jak jezdzilem z operatorem pokazywałem pola to on mi mowil ze to od chemi z bialorusi...

Piotr@ tak kupuje od nich ropa, mam kilku co przywożą na okrągło. Głównie idzie do starszych ciagników i JCB. 3,2zł

Opublikowano

Hubert, nie jestes na vacie ze rope po takiej cenie kupujesz? ja ostatnio bralem 2 tys l z dostawa z shella za 4,04 butto.

Co do środków ochrony ciekawa opcję znalazłem w chinach, szczególnie jesli chodzi o atrazynę 5l kosztuje 32zł przy zakupie 1000l