Skocz do zawartości

Pora , seler agrotechnika, plony i opłacalność


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

seler

ja sprzedaje do hurtu wspomniane warzywa wiec ceny mam różne w różnych porach roku. seler sadzimy z rozsady<własnej>, jest z tym trochę roboty bo nie wolno zbyt mocno podlewać. jeżeli dopiero zaczynasz "zabawę" z warzywami proponuje ci kopić rozsadę cena koło 0,10zł/szt. z chorób to uwarzać należy na septoriozę pojawia się na liściach w postaci plam a jesienią rdzewieje korzeń<rdzawe plamy na korzeniu w przekroju>Środki ochrony tak jak na grzybowe bravo, amistar itp.do tego cs na robaka nurelle, diazol. zbiór ogławiacz + kopczka gwiazdowa z podajnikiem na przyczepę.doczyszczanie ręczne i do chłodni. przechowuje go w skrzynio paletach w temp około 2st C.

 

por

możesz ja sieć bezpośrednio do gruntu maj albo sadzić(wczesne odmiany). wysiew w maju siewnikiem pkt. agricola potem pilnowanie wilgoci w glebie w czasie wschodów. gdy rośliny mają ok 15-20cm podredlamy. my przerobiliśmy pielnik do buraków zamontowaliśmy tam małe redlice zamiast nóż. podredlamy na początku to tylko rowki trzeba w glebie zrobić bo właściwe podredlenie jest przy wyższych roślinach. zbiór tu jest pełna dowolność. ja cześć zbieram pożną jesienią i jeżeli ziemia nie jest zmarznięta to trwa on do wiosny (stopniowo w kawałkach). por lepiej przezimuje w polu niż w magazynie lub chłodni. a srodki ochrony podobne ja w selerze ale do każdego trzeba zwilżacz dodac

 

a oplacalność seler sprzedaje teraz po 2zł/kg a por 0,7kg oplacalność lepsza jest pora(mniej sie narobisz)

Opublikowano

zauwazylem temat i chciałem odnowic. co do kolegi ktory sie wypowiedział wyzej to sie z nim nie zgadzam. Chodzi mi najbardziej o przezimowanie pora na polu to jest jakas głupota kolego ostatnich zim to nie ma co na wiosne zbierac bo towar jest zniszczony a zeby czekac az na prawde zrobi sie ładny to trzeba czekac do konca maja a wtedy pole nie wykorzystane. Por idealnie sie przechowuje i zima jest lepsza cena i mozesz robic jak jest mróz. a por konsumpcyjny jest trudny w uprawie bo musisz robic rozsade to jest lepszy towar z siewu nie polecam a zeby zrobic rozsade to musisz miec warunki juz 10 lutego do wysiewu. A pora na przemysł to nie pokrywa kosztow produkcji bo cene jaka oferuja to jest 60gr/kg. Seler nie jest tez łatwiejszy w uprawie i ceny ostatnich lat sa bardzo niskie jak na uprawe selera. trzeba tylko amistarem robic bo inne srodki sa zbyt sławe a tak jak kolega wyzej pisał rdza w korzeniach to najczestrzy problem w uprawie.

Opublikowano

A ja zeby nie zakładać tematu chciałbym zapytać jak selera czyści sie pod przemysł czy trzeba myc jak pod świeży rynek i co z obredlaniem opielanie bo widziałem że 1 z duzych firm to robi🙂

Opublikowano

Daj sobie siana z selerem na przemysł bo szkoda twojego zdrowia i czasu, 50gr to cena śmieszna że szkoda sobie zawracać d*pę a koszta są bardzo wysokie kolego, a czyszczą głównie z  ziemi mam taką maszynę wydajność do około 2t na godzinę, co do utrzymania koszty wzrosną bo linuron odchodzi w zapomnienie i nie bedzie można stosować, i być może jeżeli wielcy nie dadzą rady opielić dużych ilości zacznie się znowu opłacać produkcja

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v