Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
kornik2108

Pora , seler agrotechnika, plony i opłacalność

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
seler
Jezewianin    0

seler

ja sprzedaje do hurtu wspomniane warzywa wiec ceny mam różne w różnych porach roku. seler sadzimy z rozsady<własnej>, jest z tym trochę roboty bo nie wolno zbyt mocno podlewać. jeżeli dopiero zaczynasz "zabawę" z warzywami proponuje ci kopić rozsadę cena koło 0,10zł/szt. z chorób to uwarzać należy na septoriozę pojawia się na liściach w postaci plam a jesienią rdzewieje korzeń<rdzawe plamy na korzeniu w przekroju>Środki ochrony tak jak na grzybowe bravo, amistar itp.do tego cs na robaka nurelle, diazol. zbiór ogławiacz + kopczka gwiazdowa z podajnikiem na przyczepę.doczyszczanie ręczne i do chłodni. przechowuje go w skrzynio paletach w temp około 2st C.

 

por

możesz ja sieć bezpośrednio do gruntu maj albo sadzić(wczesne odmiany). wysiew w maju siewnikiem pkt. agricola potem pilnowanie wilgoci w glebie w czasie wschodów. gdy rośliny mają ok 15-20cm podredlamy. my przerobiliśmy pielnik do buraków zamontowaliśmy tam małe redlice zamiast nóż. podredlamy na początku to tylko rowki trzeba w glebie zrobić bo właściwe podredlenie jest przy wyższych roślinach. zbiór tu jest pełna dowolność. ja cześć zbieram pożną jesienią i jeżeli ziemia nie jest zmarznięta to trwa on do wiosny (stopniowo w kawałkach). por lepiej przezimuje w polu niż w magazynie lub chłodni. a srodki ochrony podobne ja w selerze ale do każdego trzeba zwilżacz dodac

 

a oplacalność seler sprzedaje teraz po 2zł/kg a por 0,7kg oplacalność lepsza jest pora(mniej sie narobisz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziomalek0    5

zauwazylem temat i chciałem odnowic. co do kolegi ktory sie wypowiedział wyzej to sie z nim nie zgadzam. Chodzi mi najbardziej o przezimowanie pora na polu to jest jakas głupota kolego ostatnich zim to nie ma co na wiosne zbierac bo towar jest zniszczony a zeby czekac az na prawde zrobi sie ładny to trzeba czekac do konca maja a wtedy pole nie wykorzystane. Por idealnie sie przechowuje i zima jest lepsza cena i mozesz robic jak jest mróz. a por konsumpcyjny jest trudny w uprawie bo musisz robic rozsade to jest lepszy towar z siewu nie polecam a zeby zrobic rozsade to musisz miec warunki juz 10 lutego do wysiewu. A pora na przemysł to nie pokrywa kosztow produkcji bo cene jaka oferuja to jest 60gr/kg. Seler nie jest tez łatwiejszy w uprawie i ceny ostatnich lat sa bardzo niskie jak na uprawe selera. trzeba tylko amistarem robic bo inne srodki sa zbyt sławe a tak jak kolega wyzej pisał rdza w korzeniach to najczestrzy problem w uprawie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×