Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.

Po posadzenu czosnku wiosennego opryskałem stompem ale wygląda na to że było troche za such i teraz wyszły chwasty, co zrobić aby uniknąć plewienia i gracowania. Czosnek był sadzony 26.marca.

Dzięki za merytoryczne wsparcie.

Opublikowano

Witam, mam mały problem. Czosnek sadzony jesienią zaczyna gnić. Tzn od resztek ząbków które gniją zaczynają gnić korzenie. W związku z tym mam pytanie czy można coś z tym zrobić. Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

oregano najprawdopodobniej przemarzniety masz czosnek...a ja mam pytanie czym można opryskać jeszcze o chwastu czosnek pryskany stompem ale z mizernym skutkiem :(

Opublikowano

czyli szczypior puścił i rośnie?? bo myślałem że siedzi w ziemi i gnije, bo ja tak miałem sporą część plantacji mi mróz tak załatwił

Opublikowano

Dokładnie tak, ma już ze 40 cm, liście stare trochę zrobiły się żółte więc wykopałem kilka i po dokładnych oględzinach stwierdziłem że resztki ząbków gniją a od nich zaczynają brązowieć i gnić korzenie tuż przy piętce.

Opublikowano (edytowane)

mam to samo kolego i nie da sie juz nic zrobić jedyna metoda była ale trzeba było myśleć o tym miesiąc temu tak mi powiedział w sklepie ze środkami

Nie cytuj poprzedniego posta !

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

widziałem już tegoroczny czosnek.. ale nie nadaje na przechowanie tylko bezpośrednio na sprzedaż i konsumpcje u mnie myśle że jeszcze z 2 tyg do wykopków.. mam pytanie gdzie sprzedajecie swój czosnek gdzie szukać odbiorców??

Opublikowano

widziałem już tegoroczny czosnek.. ale nie nadaje na przechowanie tylko bezpośrednio na sprzedaż i konsumpcje u mnie myśle że jeszcze z 2 tyg do wykopków.. mam pytanie gdzie sprzedajecie swój czosnek gdzie szukać odbiorców??

Dlaczego nie nadaje się na przechowanie?

Mój jest zebrany, powiązany i na razie wisi w stodole. A odbiorcy? Parę targów, giełda w Krakowie, a czasem się zdarza odbiorca z domu.

Opublikowano

od połowy października do końca nam zajeło bo troszke większy areał :) nie nadaje bo u mnie jeszcze ząbki się nie wycieły tylko duża główka jest

Opublikowano

możesz wstawić jakąś fotkę ze zbiorów? bo ja mam pierwszy rok czosnek i nie wiem czy już kopać czy jeszcze, wydaje mi się że jeszcze za wcześnie troszkę jeszcze się do końca nie "wyrobił" nie ma jeszcze intensywnego smaku i zapachu, takiego jak ten który zakupiłem do sadzenia

Opublikowano

Czy oprócz giełdy na Elizówce można jeszcze gdzieś sprzedać czosnek? Chodzi mi o okolice Lublina Kraśnika Janowa Lubelskiego no i może Zamościa. Czy istnieją jakieś skupy?

Opublikowano

jak zaczynają przysychać liście to trzeba kopać, jak wykopiesz za późno to niedobrze a jak jest duży areał to trzeba się spieszyć bo kopanie jest czasochłonne ;)

Opublikowano

jak zaczynają przysychać liście to trzeba kopać, jak wykopiesz za późno to niedobrze a jak jest duży areał to trzeba się spieszyć bo kopanie jest czasochłonne ;)

A ja wiem czy takie czasochłonne. Jednym przejazdem wyradlam 3 gręby, potem na wózek ...i owszem nad wiązaniem trochę schodzi i potem powiesić, ale jak 2 "ekipy" to robią to idzie. U mnie 30arów zebraliśmy w dzień ...tak powiedzmy od 8 do 22 z wiązaniem i wieszaniem.