Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja mam zamiar kopac czosnek kopaczka do ziemniaków  dwurzedowa.

Dnia 24.05.2019 o 14:05, JakubP11 napisał:

Potrzebuje pilnej pomocy. Nie wiem co sie dzieje. Czy to może być jakiś grzyb? W poniedziałek dostał dopisanie kristanol pomarańczowy na 300 litrów jakieś 0.9 kg. Czy to może być przyczyną? Czy da się jakoś to uratować? Dodam że cały czas pada i w niektórych miejscach aż woda stoi. Są miejsca że jest bardziej zielony A są takie że bardziej żółty. Proszę o pomoc

Opublikowano

Zna ktoś orientacja cenę za sztukę? Bo ludzie pytają a konkretnie nie jestem w stanie odpowiadać, cenę napewno będzie się różnić od rejonu, ja województwo lubelskie, okolice Lublina

Opublikowano

ale jakiej średnicy  ten czosnek masz do sprzedania ? przecież inna będzie cena za główkę 4cm a inna za 6cm . Skoro jesteś z Lubelskiego to wejdź na cenę czosnku na giełdzie Elizówka i coś niecoś będziesz wiedział

Opublikowano

Cześć Panowie. 

Czy spotkał się któryś z was z taką przypadłości że roślina ma połamane łodygi a w miejscach załamania wyczuwalne jest pustka? Druga sprawa to mocno zwiedle już  łodygi. Dodam tylko że na robaka pryskane jak i na grzyba. Każdego dnia widac że czosnek opada na siłę. Czy to wina upału? Czy coś innego? 

IMG_20190618_174807.jpg

15608730225701805340398.jpg

Opublikowano

Na robaka pryskalem dursbanem, mospilanem i bulldockiem. Na grzyba topsinem, kier i switch. Oczywiście nie mieszkałem wszystkich naraz tylko co jakiś czas oprysk innym środkiem. Również obstawiam coś z rodziny grzybów tylko czy aż takie słabe środki są że nie działają? 

Opublikowano

Ja też pryskalem na grzyba i robaka kilka razy,ze względu na to, że nie chce mi wstawiać zdjęć na telefonie na af nie pokażę jak mój wygląda, ale podobnie jest,dzisiaj wyrwałem dwa które wyglądają jak do kopania to piętka widać że zgniła,główka ogólnie jest twarda i ładna ale piętka podgnita i korzenie brązowe

Opublikowano

Na furazyjna zgnilizne chyba nie ma nic. Tym co pryskales działa na jakąś szara pleśń, jak pietka zgnita to nic nie zdzialasz a najczęściej po pedowaniu to atakuje. Główka może być i twarda ale jak go wykopiesz to z czasem zwacieje i glowka

Opublikowano

Przemysł w masarni weźmie ale za grosze... Ja jutro kopię pierwsze parę tys na zamówienia. Jeszcze nigdzie nie wystawione a ludzie sami wiedzą kiedy pisać:-)

Opublikowano

kolego FTL to co ty masz jest nie do opanowania praktycznie jedynie można w małym stopniu ograniczyć jeżeli ci sie uda jeszcze..  i ci w przechowalni go nie rozwali  (oczywiście nie mowie tu o wszystkich główkach ale jakaś cześć po prostu wyleci zanim wykopiesz, skąd materiał do sadzenia ???

Opublikowano
1 godzinę temu, s4lim3 napisał:

to jak pierwsza łuska uszkodzona to ja zerwij :)

Nie zacznie gnić? W pierwszej łusce tzn. po obeschnięciu czosnku łuskę zewnętrzną starłem w rękach i po starciu tej łuski są ślady(nie wiem czy to pierwsza czy druga łuska)

Opublikowano
11 godzin temu, adamek1942 napisał:

kolego FTL to co ty masz jest nie do opanowania praktycznie jedynie można w małym stopniu ograniczyć jeżeli ci sie uda jeszcze..  i ci w przechowalni go nie rozwali  (oczywiście nie mowie tu o wszystkich główkach ale jakaś cześć po prostu wyleci zanim wykopiesz, skąd materiał do sadzenia ???

Materiał "podobno" drugi rok po centrali. Znajomy też tym samym materiałem sadził z  tym że okolo 1.5ha. Nie wiem jak u niego rośnie. Ogólnie bardzo ładnie szedł, Problem pojawił się po ulewach trwających okolo 1.5tygodnia ( od 1 maja) a następnie silna susza że aż pęka ziemia i można ją płatami rwać.