Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, mtz820narew napisał:

Jeśli masz susze na polu to bym nie ryzykowal
wycofali rovral?

Rovral w sprzedaży był wycofany w zeszłym roku a do dziś czyli 03.06.2018 jest ostateczny  termin stosowania. Jak byś miał kontrolę Piorin i byłby wpisany że stosowany był 5 czerwca to już mogli by się czepiać. Substancja czynna Ipriodine została wycofana a robił dobrą robotę w warzywach i nietylko a szczególnie w mieszanine z topsinem. 

Opublikowano

A wiec mam jeszcze czas ;) a jak sadzicie w jakich proporcja tego pomieszać , mam jeszcze topsin jak coś. 

Rovral został mi od zaprawiania, był tak kupywany z zamyslem o ochronie nalistnej czosnku. 

Koledzy u mnie czosnek ma 3-4cm. Harnas

Druga odmiana 3cm inna odmiana jakas późniejsza tak jakby zapowiadał się na ładniejszy. Z tym ze on mi jesZcze nie puścił kwiata(duda jakby grubsza i niższy od harnasia,liscie dorodniejsze-czy to moze byc szerokolistny?), a harnas po pedowaniu

• Like 1
Opublikowano

Witam szanowni. Jest to nasz pierwszy rok w sadzeniu na większą skalę na polu. Brak wody itd wiadomo. Wyrwalismy najsłabsze naszym zdaniem główki i ukazuje się coś takiego. Proszę o poradę czy coś jeszcze z tego będzie I co ewentualnie zrobić. W poniedziałek będzie kropione na zgnilizne pozdrawiam 

20180602_210727.jpeg

20180602_210856.jpeg

Opublikowano

U nas co niektórzy zaczęli dziś wykopki odmian tzw "hiszpanów" i sprzedają to nie na główki tylko na kg - rozmawiałem z jednym to przygotowują czosnek bez korzonków, lekko obierają skórkę i zostawiają z 10cm badyla i wszystko od min 5cm w tej samej cenie - 7zł/kg z odbiorem z podwórka - jak sądzicie dobra to oferta?

Czy sadził ktoś czosnek z główek o rozmiarze 45-50 - czy nie będę z tego za małe ząbki do sadzenia i potem mały czosnek urośnie? Pytam się bo czosnek mam drugi rok i nie wiem jaki rozmiar główek sobie zostawić na nasienie, sąsiada podejrzałem to on zostawia sobie do sadzenia główki w rozmiarze 50-55 a nawet do 60 - może ktoś coś poradzi...

Opublikowano

Dzięki radian123. Średnio Harnaś ma 65-75cm po postawieniu liśći a Mega 90 cm,główki na razie 3-4 cm,w tamtym tygodniu pędowany ,oby się nie okazało że porosły liśćie a nie główki.Sadziłem w większośći ząbki z główek  6+.

Opublikowano
17 godzin temu, dawidursus323 napisał:

Jak myślicie co to może być za choroba? Czym opryskać?

Mam takie same objawy na czosnku i popryskałem to luna experience 400, może pomoże 

Opublikowano
1 minutę temu, mtz820narew napisał:

to niezły koszt miałeś ż ta luną 😀

Z ciekawości sprawdziłem jaki koszt i też pierwsza myśl że niezły wydatek 😀 jak u Was z deszczem? U mnie zapowiadają niby dopiero wtorek środa 🤔

Opublikowano
6 godzin temu, luteks77 napisał:

Niektórzy na zboża walą takie  drogie środki ,to na czosnek tym bardziej ,lepiej stracić 2 stówy niż 1 ha czosnku.

Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Pytanie z innej beczki,też macie problemy ze wstawianiem zdjęć na AF na smartfonie? Bo u mnie ładuje przetwarza i może to trwać godzinami a i tak nic się nie wrzuci.

Opublikowano
5 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Pytanie z innej beczki,też macie problemy ze wstawianiem zdjęć na AF na smartfonie? Bo u mnie ładuje przetwarza i może to trwać godzinami a i tak nic się nie wrzuci.

Mam to samo. A na,końcu wyskakuje błąd.

2 godziny temu, pawel213333 napisał:

U nas deszcz zapowiadali od dzis do czwartku. Teraz odwolali deszcze. Odechciewa sie gospodarzyc

Możemy roślinę zaopatrzyć we wszystko i w to co najlepsze, najdroższe , na czas -rośnie pięknie a tu pod koniec nie ma kropli deszczu-sucho NAJGORSZE WŁAŚNIE JEST TO ŻE NIE MOŻEMY NIC ZROBIĆ, pozostaje tylko patrzeć jak wszystko wiednie i usycha.

Opublikowano

Witam. Chcę zacząć w tym roku uprawe czosnku ale na próbę jakies 4ary. Bedzie to odmiana Harnas. Ziemia jest klasy 3 i obecnie jest tam łąka. W najblizszym czasie zostaną podbrane proby gleby i zobaczę co trzeba sypnac. Pewnie pierwsze bedzie wapno. Mam pod dostatkiem obornika krowiego ale juz za pozno w tym roku na obornik. Czy na pierwszą obsadę szukac harnasia kwalifikowanego? Moze ma ktos do sprzedania na 4ary duzego zdrowego Harnasia 6+. Ile mi bedzie trzeba na te 4ary? Mysle że cos koło 40kg. Wiem ze jesyem kolejnym ktory pyta o to samo kolejny raz ale wybaczcie. Docelowy obszar jaki chcialbym posadzic to min. 1ha. Co w pierwszej kolejnosci po badaniu gleby trzeba zrobić?. Oprysk na chwasty i trawę?

Opublikowano

Po pierwsze zacznij juz teraz od likwidacji tej łąki- talerzowanie-odczekac i randap. Nie wiem jak kolego u Ciebie z deszczem ale talerzowac mozesz juz teraz. A jak popada i wszystko ładnie odbije wowczas konkretna dawka randapu. A co do 40kg. Moze nie styknac na te 4ary max raczej 3ary. Obornik z tego co widze u siebie w pierwszym roku nic nie zaszkodzi z tym że  mocno przerobiony. I dałbym go w małej ilości po tym jak randap spali co miał spalic. Npk i sadzenie. Dodatkowo wydaje mi sie ze warto zlać to dursbanem po ok. 2.-3tyg. Od sadzenia i na wiosne powtorka. 

Takie małe streszczenie. A co warunki, lokalizacja itd. Jest naprawdę wiele zmiennych a niby tak mały kraj POLSKA.

Kolego skąd jesteś

Opublikowano

Jestem z woj. Warmińsko-mazurskiego. W mojej gminie nie slyszalem zeby ktos sądził czosnek. Z deszczem bieda ale pole jest blisko gospodarstwa wiec mozna śmiało nawadniac. Mam też beczkowoz i staw wiec mozna nawadniac takze w ten sposob. Docelowo mają pod rynną budynku stac zbiorniki 1000l i lapac chce wodę opadowa. Powierznia dachu jest duza wiec przy opadach moment i będą pelne. Ilosc zbiornikow jeszcze nie znana. To moze na początek wystarczy mi te 3 ary, żeby przy pierwszym roku,przy błędach w uprawie za dużo nie stracić. Moze pierwsze ewentualne plony zostawic na rozmnozenie zeby nie kupować ząbków co roku, tylko ze swoich powiększać areal. Jak bedzie najlepiej? Gdzie kupić te 40 kg. Harnasia? Czekac na wykopki kolegow z forum i wtedy od kogos kupic? Nie chcę na start żeby ktos mi wcisnal jakies slabe i chore główki.  Moze szukac w centrali nasiennej kwalifikowanego? A glebokiej orki nie trzeba po tym talerzowaniu i randapie? Moze po spaleniu randapem po drugim razie dac trochę obornika i orka?

Czy na te 3 ary oplaca sie kupic ręczną sadzarkę za okolo 1000zl, czy zrobic to ręcznie?

Opublikowano

Sorry faktycznie zapomialem dopisać o głębokiej orce bo wydawało mi sie to oczywiste.

A sadzarke możesz sobie sam zrobic w prosty sposób tj. 3rury- deska u gory --redlice na dole- jakies siedzisko i gotowe

Opublikowano

U mnie harnaś już usycha jeszcze że 2 tygodnie i do kopania Ornak jeszcze piękny zielony  a jak wy kopiecie czosnek  bo ja mam 10ar pierwszy rok i zastanawiam się czym to wygrzebać ? Pomoże ktos