Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 godzin temu, Quis napisał:

Jak nie masz duzo i ci sie nudzi to mozna, ale jeszcze bym poczekal z tydzien, teraz bedzie nabieral masy zielonej w oczach.  Bo tak to szkoda paliwa:D

Tylko ze teraz ma byś zimno i mrozy. Północno wschodnia polska. 

Opublikowano
Dnia 29.03.2023 o 11:48, AdrianCieślak napisał:

Witam, mam mega duży problem, nie pryskałem na chwasty na jesień i myślałem że dam radę wykonać ten zabieg na wiosnę ale co chwilę zimno albo mokro. Czosnek ma już 3 liść gdzieniegdzie 4, dostępny oprsyk jest boxer ale nim można pryskać do 1-2 liści, doradzi mi ktoś co można teraz zrobić w tej sytuacji 

IMG-20230329-WA0001.jpg

Tylko pielnik w tej sytuacji ,każdy powschodowy  środek hamuje czosnek 

Opublikowano
14 godzin temu, astrzab napisał:

A fusilade powschodowo tez hamuje czosnek? Muszę perz prysnąć 

Tak, ale to sa niuanse. Ja pryskalem w 2 dzielonych dawkach i ladnie spalilo perz

Opublikowano
18 godzin temu, astrzab napisał:

A fusilade powschodowo tez hamuje czosnek? Muszę perz prysnąć 

Cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka, czosnek Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,7 l/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,7 l/ha. Termin stosowania: − cebula uprawiana z siewu – stosować po przejściu fazy zgiętego kolanka, nie wcześniej niż od fazy flagi (BBCH 012) do fazy 6-8 liści (BBCH 16-18) UWAGA: nie stosować bezpośrednio po wschodach cebuli i w fazie kolanka (BBCH 009-011); − cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka – stosować po 7-14 dniach od sadzenia (BBCH 12-14), do fazy 6-8 liści (BBCH 16-18); − czosnek – stosować po wschodach, nie wcześniej niż przy wysokości roślin czosnku 5- 10 cm (BBCH 11-14), do fazy 6 liści (BBCH 16). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 1. Zalecana ilość wody: 100-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.  dawka dzielona czyli pełna dawke dzielimy na 2 - 3 zabiegi w odstempach 5-7dni 

etykieta FUSILADE FORTE 150 EC

Opublikowano
8 godzin temu, Quis napisał:

Jak tam wasze uprawy ?;)

uprawy OK

bardziej irytuje mnie, gdy wszędzie piszą jak to warzywa zdrożały, a o czosnku cisza   )}-:

Opublikowano
6 godzin temu, jazgo napisał:

uprawy OK

bardziej irytuje mnie, gdy wszędzie piszą jak to warzywa zdrożały, a o czosnku cisza   )}-:

No ja cen np nie podnosze bo po przeliczeniu kosztow nawozow rok do roku i ilosci czosnku z ha to musial bym podniesc glowke o 2gr. Bez sensu.

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, micgal39533 napisał:

Od 70gr za 5cm 2zl za 6,5 takie ceny już są ok przy czosnku z wiórem bez czyszczenie

A w sezonie 40grvza 5+ i 90gr za 6+:D

• Thanks 1
Opublikowano

nie pryskałem, jeden kawałek tylko na grzyba i odzywkę a jak się uda to jutro drugi kawałek przelecę, 

z wiórem i bez czyszczenia to znaczy ż liśćmi łodygą korzeniem tylko ziemia jak gdzieś zalega to oderwana i przesegregowany na klasy 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 16.04.2023 o 15:20, alvaro2 napisał:

Jedyny sposób to chłodnia

jaka temperatura i wilgotnosc dla czosnku jest wymagana zeby sie dobrze przechował ?

Opublikowano
Dnia 14.04.2023 o 14:42, micgal39533 napisał:

Od 70gr za 5cm 2zl za 6,5 takie ceny już są ok przy czosnku z wiórem bez czyszczenie

Dnia 16.04.2023 o 19:03, micgal39533 napisał:

nie pryskałem, jeden kawałek tylko na grzyba i odzywkę a jak się uda to jutro drugi kawałek przele

z wiórem i bez czyszczenia to znaczy ż liśćmi łodygą korzeniem tylko ziemia jak gdzieś zalega to oderwana i przesegregowany na klasy 

Nawet sobie nie wyobrażałem, że można sprzedawać czosnek w takiej postaci.

A ja już kombinowałem przerażony ilu ludzi będzie potrzeba do wykopania, oczyszczenia, skalibrowania i ogólnie przygotowania  główek do sprzedaży.

A ostatecznie jak bardzo dużo będzie to wszystko kosztować,

Czyli są kupcy, którzy całą ,,obróbkę" towaru robią swoimi siłami (ludźmi) i na swój koszt ?

A tak przy okazji (nie zauważyłem w tygodniu, więc teraz):

WSZYSTKIM UPRAWIAJĄCYM CZOSNEK

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO- WYSOKICH PLONÓW

I JESZCZE WYŻSZYCH CEN SPRZEDAŻY !!!

https://www.e-warzywnictwo.pl/dzis-obchodzimy-dzien-czosnku,71,artykul,1,7848,13