Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cholercia, jestem nowy na forum. Nie za bardzo wiem gdzie jest opcja żeby napisać na priv. Może w aplikacji na Androida tego nie ma a jest tylko w przeglądarce? W razie czego możesz podać tutaj swojego maila?

Opublikowano

Harnaś na dzień dzisiejszy. Pytanie do profesjonalistów czy wzruszyć ta ziemie żeby ją napowietrzyc czy zostawić bo jest narazie czysto. Czosnek rośnie na 2 klasie, sadzony po glebogryzarce w pulchna ziemie.

IMG_20220417_141235.jpg

Opublikowano

Cześć. Mam problem w czosnku. Zaczęły pojawiać się pojedyncze czosnki, które zasychają. Po wykopaniu i oglądnięciu sztuk widać że jest problem z piętką - gnije, system korzeniowy wydaje się oki. Z aktualnej wiedzy i informacji znalezionych w internecie podejrzewam że to problem z gnilizną. I tutaj pytanie, czy mam rację i co polecacie w tym przypadku. Jakie opryski zastosować na to? Switch, Tazer, Topsin? Dziękuje za odpowiedzi.

received_688724602328361.jpeg

received_976811309675870.jpeg

received_384355610208991.jpeg

received_376627637805799.jpeg

received_7320206991385668.jpeg

received_2772321633064179.jpeg

received_453980103147598.jpeg

Opublikowano

według mnie miałeś chory sadzeniak nie chcę straszyć ale u mnie jak tak się działo to wyleciało 90% plantacji (prawie hektar ) dlatego teras bardzo uważam czym sadzę znawcą nie jestem bo czosnek mam 6raz oby u ciebie tak nie było słyszałem że tebukonazol zasusza takie rzeczy jedz pryskać grzybowkami co tydziń inna substancją bo widać chorobę w plantacji 

duża plantacja ?

Opublikowano

stary ziemniak nie gnije zasycha ewidentnie jest to choroba prawie na pewno zainfekowane materjał sadzeniowy jak sie uda zebrać to z takiego pola bym absolutnie nie brał sadzeniaka i na to pole z 5 lat czosnku nie sadził

Opublikowano

Wszystkim dziękuje za odpowiedzi. Planuje dzisiaj lub jutro wjechać z opryskiem na grzyba. Polecacie jakiś środek? Wstępnie planuje Signum albo Kier. Stosował ktoś Switch?

Opublikowano
Dnia 19.04.2022 o 12:01, Blend999 napisał:

Wszystkim dziękuje za odpowiedzi. Planuje dzisiaj lub jutro wjechać z opryskiem na grzyba. Polecacie jakiś środek? Wstępnie planuje Signum albo Kier. Stosował ktoś Switch?

Spróbuj zastosować bisteran  dawniej huwa san możesz pomieszać z grzybówką  wydaje mi się że teraz switch byłby odpowiedni

Opublikowano
Dnia 18.04.2022 o 10:45, Blend999 napisał:

Cześć. Mam problem w czosnku. Zaczęły pojawiać się pojedyncze czosnki, które zasychają. Po wykopaniu i oglądnięciu sztuk widać że jest problem z piętką - gnije, system korzeniowy wydaje się oki. Z aktualnej wiedzy i informacji znalezionych w internecie podejrzewam że to problem z gnilizną. I tutaj pytanie, czy mam rację i co polecacie w tym przypadku. Jakie opryski zastosować na to? Switch, Tazer, Topsin? Dziękuje za odpowiedzi.

received_688724602328361.jpeg

received_976811309675870.jpeg

received_384355610208991.jpeg

received_376627637805799.jpeg

received_7320206991385668.jpeg

received_2772321633064179.jpeg

received_453980103147598.jpeg

pogratulować masz spokój z czosnkiem w lipcu juz teraz szukaj ofert wakacyjnych np majorka kreta, a tak na powaznie wsadziłeś chory material lub jest chore pole to fuzarioza atakująca pietkę wygląda że każda roślina jest chora żaden oprysk nie pomoże nie wydaj pieniędzy bo nic z tego nie będzie, żaden nie pomoże zalezy jaka ędzie pogoda jak będzie mokro do zbiorów to diabli wezma całą plantację jak sucho to troche się ostanie ale towar będzie słabej jakości tak jak ktoś pisał przez 5 lat stanowisko nie nadaje się pod uprawę czosnku

Opublikowano
3 godziny temu, Lukasz123321 napisał:

Można w jednym zabiegu połączyć  asashi , aminokwasy   makro i mikro , grzybowka i siarczan magnezu ? Czy to będzie za dużo?

można tylko awy woda nie była lodowata i przed wieczorem pryskać