Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 6.06.2021 o 12:31, LEREDA napisał:

Dlaczego nie ma sensu dawać azotu , przecież teraz kiedy tworzy główkę azot jest mu potrzebny właśnie wskazane jest dać teraz azot , przynajmniej ja daję  3 dawkę i jest to saletra wapniowa .Nawożenie azotem trzeba zakończyć najpóźniej w pierwszej dekadzie czerwca  jak jest normalny rok a w tym roku jest opóźnienie ,przynajmniej u mnie , ja wczoraj dałem ostatnią dawkę .

Ja uwazam ze azot jest potrzebny do maja gdzie bujnie rosnie strefa zielona. I troche fosforu. W maju koncze nawozenie azotem pozniej raz npk w oprysku a teraz zostalo mi ostatnie siggum z potasem i koniec.

No i podlewanie uruchomione bo juz sucho w strefie korzenia

Opublikowano
krzys7272 napisał:

Dnia 17.05.2021 o 22:37, diwad8900 napisał:

Witam,oferuje usługowe kopanie czosnku zimowego,wiosennego i Hiszpańskiego nowym zestawem z 2021r New Holland T4.65 oraz kombajn JJ.Broch Ciągnik ma regulowany rozstaw kół od 120-180cm koła są przystosowane do międzyrzędzi dzięki czemu nie uszkadzają roślin. Kombajn jest na podwójnej ramie dzięki czemu można kopać 3 lub 4 rzędowy czosnek w przejeździe.Uslugi wykonuje na terenie całej Polski.Oferuje konkurencjne ceny oraz wystawiam fakturę vat w razie potrzeby.Zainteresowanych proszę o kontakt w celu zapisania się na wolne terminy.

Jaki to kombajn ? Jakiś filmik z pracy ? 

kombajn jj Broch kopie i wiąże na YouTube jest dużo tych filmików

Opublikowano (edytowane)

a próbował ktoś np ucinać na odpowiedniej wysokości pędy razem z liśćmi? Np kosiarką listową

chodzi o to że zawsze jakiegoś liścia by przycięło.  

Edytowane przez Kobrarj455
Opublikowano
1 godzinę temu, Kobrarj455 napisał:

a próbował ktoś np ucinać na odpowiedniej wysokości pędy razem z liśćmi? Np kosiarką listową

chodzi o to że zawsze jakiegoś liścia by przycięło.  

Ale , że to tak na serio ? 

Opublikowano

Witam wszystkich mam do was pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzecz plantacja wyglądała rewelacyjnie ale gdy pociągnąłem za roślinę zobaczyłem coś takiego korzenie zostały w ziemi co to może być i czy jest na to ratunek w tym momencie proszę o odpowiedź

IMG_20210612_111220.jpg

IMG_20210612_111146.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, jacek5t55 napisał:

Też tak mam.

Wygląda to tak jakby korzenie obumierały .

Czy ktoś też tak ma?

Niszczyk zjadliwy

Drobny nicień pojawiający się w uprawie czosnku i powodujący zwiększające się straty gospodarcze. Liście porażonej rośliny ulegają licznym deformacjom, skręcają się. Wierzchołek główki grubieje, żółknie, a następnie usycha, piętka natomiast pęka i zaczyna gnić. System korzeniowy zanika. Na polu obserwuje się placowe zamieranie czosnku spowodowane charakterystycznym, gromadnym żerowaniem nicieni. 

Obecnie na rynku nie ma środków do zaprawiania ząbków przeciwko niszczykowi. Dlatego należy wybierać wyłącznie zdrowy materiał do sadzenia. Zaleca się, by nie uprawiać roślin cebulowych przez 4-5 lat na zarażonym polu.

cytat z neta

Opublikowano (edytowane)

Witam kiedy obcinac tworzacy sie kwiatostan(czy juz) i w jakiej odleglosci od niego?  Czy to nie robi roznicy? 

A odnosnie niszczyka to tez tak pam ale punktowo po 1 sztuce. 

A po oglowieniu pewnie jakis humus, ale to pytaj doswiadczonych. Ja po chorobie tak zrobilem i nie wiem czy to pomoglo czy pogoda. 

IMG_20210613_153255.jpg

Edytowane przez Teedy6
Opublikowano (edytowane)

Azot azotem. A ogólnie na tym forum ktore od tego jest pomocy nie dostaniesz. Jedynie Pan co oglasza  kopanie dobrze radzi.  Nie bede reklamowal ale pomogl. 

Potas na logike daqac duzo. 

Edytowane przez Teedy6
Opublikowano

No tak jest w wielu tematach, same pytania,  ja pierwszy raz posadziłem prawie ekologiczny więc wiele nie pomogę.

IMG_20210612_194709.jpg

Opublikowano
Dnia 13.06.2021 o 10:45, Blend999 napisał:

Chciałbym zapytać jakie odżywki/opryski stosujecie dolistnie w czosnku po jego ogłowieniu.

Ja z racji, że chce mieć w pełni ekologiczny czosnek stosuje tylko florahumus w dawce takiej jak na etykiecie, produkt się sprawdza. 

Opublikowano

Witam,oferuje usługowe kopanie czosnku zimowego,wiosennego i Hiszpańskiego nowym zestawem z 2021r New Holland T4.65 oraz kombajn JJ.Broch Ciągnik ma regulowany rozstaw kół od 120-180cm koła są przystosowane do międzyrzędzi dzięki czemu nie uszkadzają roślin. Kombajn jest na podwójnej ramie dzięki czemu można kopać 3 lub 4 rzędowy czosnek w przejeździe.Uslugi wykonuje na terenie całej Polski.Oferuje konkurencjne ceny oraz wystawiam fakturę vat w razie potrzeby.Zainteresowanych proszę o kontakt w celu zapisania się na wolne terminy.